Chcę zamówić ostrze i oprawę.
Napisano Ponad rok temu
Poszukuję informacji o osobach, u których mógłbym zamówić ostrze i oprawę do katany treningowej.
Zależy mi na niewysokiej cenie. Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jeżeli jednak bardzo zalerzy ci na redukcji kosztów, to juz za niecałe 3 stówy kupisz na allegro czy innym ebayu chiński miecz króry i nada się do robienia kata, i od biedy do sięć. Fakt że jakość wykonania nie jest jakaś oszałamiająca, ale są to miecze w pełni użytkowe.
Ale to jest propozycja dla zkrajnych skner i ludzi nie przejmujących się, takimi rzeczami jak wyważenie czy poprawny kształt miecza. :wink:
Napisano Ponad rok temu
Długo się nad tym zastanawiałem Teraz kosztuje 800 zł. Tylko słyszałem że do kata to on się nie nadaje, tylko do lżejszych cięć raczej.
Może ktoś się jeszcze poradził by mi czy practical nadał by się do tego typu treningu:
okazjonalnie kata+lekkie cięcia.
Chciałbym się jeszcze zorientować w jakich granicach kosztuje wykucie ostrza na zamówienie?
Coś standardowego lecz solidnego.
Z góry dziękuje za pomoc.
Pozdrawiam.
Napisano Ponad rok temu
Miecz do cięć przydał by ci się w shinkendo i battodo.
Do robienia kata (ale nie okazjonalnie) w iaido wystarczy aluminiowe iaito.
Myśle, że w kendo równierz nikt nie wymagał by do ciebie do robienia kata shinkena.
W kenjutsu do ćwiczenia kata stosuje się shinkeny ( przynajmniej u mnie w katori, jak ktoś ma to ćwiczy, ale chłopaki z kashimy też tak robią z tego co z nimi rozmawiałem)
O aikido nawet nie wspomne, bo tam większość instruktorów niema pojęcia o używaniu miecza.
Co do "practical katana", na początek wystarczy i do cięć i do kata. Jednak lepszym rozwiązaniem jest "practical plus".
Napisano Ponad rok temu
(Praca+szkoła) Ale w wakacje to się zmieni i mam zamiar zacząć trenować kendo, a mieczem który chce nabyć chciałbym uczyć się iaido i popróbować go na lżejszych celach w tameshigiri.
Wszystko oczywiście w stopniu niezaawansowanym, bo wiem że kwota którą chce wydać (ok 1100 zł) na więcej po prostu nie pozwala.
Do tej pory trenowałem we własnym zakresie bokkenem.
Skłaniam się do tego practicala:
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
bo jest niezła cena na niego. Mam jeszcze 4 dni do namysłu. I chciałbym "wysłuchać" jeszcze Waszych opinii co do tego czy ten miecz jest odpowiedni do tego czy nie.
Napisano Ponad rok temu
Jeśli koniecznie chcesz zaopatrzyć się w miecz to wybierz iaito.
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] możesz przejrzeć najtańsze iaito z Tozando. Firma sprawdzona na wszystkie sposoby.
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] natomiast masz ofertę mieczy także sprowadzanych z Japonii tyle, że przez pośrednika. Osobiście polecam, mam ichni miecz i jest naprawdę rewelacyjny
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Nowa grupa iaijutsu w Warszawie
- Ponad rok temu
-
Uprawnienia instruktorskie - iaijutsu
- Ponad rok temu
-
Staż Iaido z Victor Cook sensei
- Ponad rok temu