Ciekawy filmik
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
kiedys sparringowalem sie z taka ekipa od FMA - cwiczyli 2 lata.. skonczylem wszystkich - praktycznie sama praca nog >> doskok - strzal - odskok.. jak sie okazalo oni cwiczyli glownie technike np te swoje magiczne lancuchy rak, po 7-8 blokow z ustalonymi kombinacjami itd - a potrzebne rzeczy jak szybkosc, poruszanie itd olewali bo nie bylo tak efektowne jak machanie dwoma palami naraz..
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
wiem, wiem - ba, nawet bylem tu u jednego 6 DANa od FMA w Londku i sobie z nim podyskutowalem troche na ten temat.. ale niestety - jak ktos uczy machac rekami, a nie uczy jednoczesnie ruszac nogami to nadal jest to tylko sztuka dla sztuki, a nie cos skutecznego.. no chyba ze zakladamy ze przeciwnik na ulicy bedzie stal w miejscu jak kolek i czekal az go uderzysz.. i tego mi wlasnie w tym calym nauczaniu FMA brakuje - za duzo techniki i kombinowania, a za malo czystej motoryki..[/quote]
Napisano Ponad rok temu
To co cytował Dzey, to słowa pewnego masta z FMA
Powiedział mi kiedyś, że sporo trenował i tym razem złapałby mnie w 8-mym ruchu (pałki). A ja najwięcej w życiu wymieniłem po 2 uderzenia w jednej akcji ... może raz ze 3.
I żeby nie było. Nie chcę w tym momencie nikogo ośmieszać myślę raczej o idei źle pojętej FMA.
Ale właśnie tak, za dużo techniki za mało motoryki. (na szczęście są kluby gdzie pilnuje się właściwych proporcji)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Film reklamowy nie moze natomiast zawierac esencji FMA. Dlaczego ?? Bo techniki sa krotkie i dla przecietnego zjadacza chleba nie wygladaja ladnie. A jak utrzymac wiekowa tradycje i kulture skoro nie ma jej komu przekazac !!
To co pisze to moje osobiste zdanie ale biore je z doswiadczen jakie udalo mi sie zdobyc przez spotkania i treningi z wieloma roznymi filipinskimi mistrzami.
Nie chcial bym by tekst ten byl odbierany jako dyskusja czy proba nakloniecia kogos do czegos czego nie chce. Milo jest natomiast poznac punkt widzenia innych.
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
i wlasnie sam napisales to o tym samym co my wczesniej - czyli mniej finezji, a wiecej skutecznosci.. a niestety wiekszosc szkol stara sie sprzedac magie orientu za ciezkie pieniadze - niestety nie dajac nic w zamian.. ten filmik jest tego przykladem - sa w nim urywki z jakis seminarek i pokazy cudow w stylu dzgania martwego ciala jeszcze 6cioma kolejnymi ciosami, a wszystko w ultra statycznym srodowisku.. ja za takiej seminarki bym zlamanej zlotowki nie zaplacil - ale niektorzy wierza ze to jest skuteczne i dziala.. :roll:Film reklamowy nie moze natomiast zawierac esencji FMA. Dlaczego ?? Bo techniki sa krotkie i dla przecietnego zjadacza chleba nie wygladaja ladnie.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Wrocław - atrapy w dłoń
- Ponad rok temu
-
Nóż vs Teleskop-troche artystycznie ;)
- Ponad rok temu
-
Tutorial: Nauka walki nożem dla początkujących
- Ponad rok temu