Kote oroshi, a kote gaeshi
Napisano Ponad rok temu
Otoz w Ki Aikido nie robi sie kote gaeshi tylko kote oroshi (przynajmniej w organizacji Yoshigasaki). Dlaczego?
Osobiscie kote gaeshi jest dla mnie bardziej efektywne. Dodatkowe skrecenie reki w nadgarstku pozwala na wykonanie tej techniki wykonujac mniejszy ruch w przestrzeni (rotacja pozwala na mniejsza translacje nadgarstka).Kote gaeshi jest bardzo efektywna technika i dziala nawet gdy nie jest szablonowe wykonane np w randori. Przy kote oroshi jak sie dobrze tego nie zrobi i uke sie nie podlozy w randori to juz tak efektywnie nie jest.
Dlaczego Ki Aikidowcy zrezygnowali z kote gaeshi?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
To jest glowna idea - wykonczenie tej techniki jest rozne i tam juz skreca sie nadgarstek np. przy trzymaniu uke lezacego na macie.
Kote gaeshi- podobnie jak wyzej tylko nadgarstek uke jest rówież skrecany wokol osi przedramienia.
(A przynajmniej ja tak sobie w glowie poukladalem te techniki )
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Przynajmniej ja to tak rozumiem.
Napisano Ponad rok temu
Znalazlem na youyube wiec doklejam do watku o kote oroshi, ktory kiedys zalozylem.
Napisano Ponad rok temu
http://pl.youtube.com/watch?v=H43Vpq1AZQE
Znalazlem na youtube wiec doklejam do watku o kote oroshi, ktory kiedys zalozylem.
Na filmie widac dokladnie skrecenie nadgarstka - jest to typowe kote gaeshi, tylko wylacznie ze skretem bioder, zamiast pelnego tenkanu.
Napisano Ponad rok temu
Na filmie widac dokladnie skrecenie nadgarstka - jest to typowe kote gaeshi, tylko wylacznie ze skretem bioder, zamiast pelnego tenkanu.
Nie zebym sie czepial ale tego skretu nadgarstka ja tak dokladnie nie widze (za szybko i troszke zamazane ;-) ).
A tu filmik z kote gaeshi, rowniez bez tenkanu (rodzimej produkcji zreszta), gdzie rzut nastepuje wlasnie dzieki skretowi nadgarstka.
We wczesniejszym filmiku rzut jest wymuszony glownie przez przesuniecie, na drugim przez skret nadgarstka. Moze teraz poprzez kontrast lepiej bedzie widac roznice.
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Moim zdaniem na obu filmach kotegaeshi jest podobne, jesli nie identyczne, tylko ze na pierwszym uke jest niezwykle 'skoczny' :wink: co umozliwia lepsze jego wychylenie poprzez zmiane dystansu.Ale dzwignia jest jak najbardziej.Nie zebym sie czepial ale tego skretu nadgarstka ja tak dokladnie nie widze (za szybko i troszke zamazane ;-) ).
A tu filmik z kote gaeshi, rowniez bez tenkanu (rodzimej produkcji zreszta), gdzie rzut nastepuje wlasnie dzieki skretowi nadgarstka.
We wczesniejszym filmiku rzut jest wymuszony glownie przez przesuniecie, na drugim przez skret nadgarstka. Moze teraz poprzez kontrast lepiej bedzie widac roznice.
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Jesli chcesz zrobic kotegaeshi bez dzwigni na nadgarstek, musisz zastapic ja dzwignia na cale przedramie, i wychodzi cos w rodzaju kokyunage, o czym chyba juz pisali moi poprzednicy.
No bo jakas dzwignei musisz zrobic, nieprawdaz
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
To chyba taka podobna sytuacja jak w judo i bjj......część technik ma swoje stare judockie japońskie nazwy, ale później po powstaniu bjj pozmieniane, ze względów różnych
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Aikido - sztuka walki teoretyczna
- Ponad rok temu
-
Czy Isoyama sensei byl Dziadkowym uchideshi ?
- Ponad rok temu
-
ETIENNE LEMAN sensei 7 dan : 23/25.05.2008 GDYNIA
- Ponad rok temu
-
naturalnosc w aikido
- Ponad rok temu
-
Etykieta podczas cwiczenia bronia
- Ponad rok temu
-
André Cognard sensei - prawdziwe znaczenie upadku w aikido
- Ponad rok temu
-
Aikido czy BJJ
- Ponad rok temu
-
Staż z G.Savegnago 8 Dan Kobayashi Ryu (28.03-29.03.2008)
- Ponad rok temu
-
Dzień Kobiet !
- Ponad rok temu
-
Davinder Bath sensei we Wrocławiu, 8-9 marca
- Ponad rok temu