Pszczyńska Akademia Sztuk Walki.
Napisano Ponad rok temu
No i ... ?
Wygląda to bardzo interesująco.
A co wy o tym myślicie?
Napisano Ponad rok temu
Nie wiem jaki był cel seminarium(szkolenia) - jeżeli nauka ruchu i jakieś ciekawostki to ok.
Ale jeżeli była to nauka praktyczna to techniki samoobrony oparte o obrotówki i wyskoki do mnie nie przemawia.
Następnie - parę rozwiązań ruchowych było w porządku, ale pare bym zakwestionował(tzn czy partner rzeczywiście się tak obróci i ustawi w realej sytuacji).
Napisano Ponad rok temu
Widowiskowe - nadaje się na pokazy.
Nie wiem jaki był cel seminarium(szkolenia) - jeżeli nauka ruchu i jakieś ciekawostki to ok.
Ale jeżeli była to nauka praktyczna to techniki samoobrony oparte o obrotówki i wyskoki do mnie nie przemawia.
Następnie - parę rozwiązań ruchowych było w porządku, ale pare bym zakwestionował(tzn czy partner rzeczywiście się tak obróci i ustawi w realej sytuacji).
No właśnie czy partner tak się ustawi w realu... to zawsze jest problem, ale jakieś założenia szkoleniowe należy przyjąć.
Napisano Ponad rok temu
I nie lubię demonstrowania technik w sytuacji gdy partner przy nich "pomaga". albo staje
(choć końcówka niezła 8) )
Napisano Ponad rok temu
sposób ataku powinien wam wiele powiedziec: z wykrokiem i zatrzymaniem reki
a końcówka bardzo charakterystyczna dla wogóle całego stylu: atak tsuki czy co tam było, wychwycenie ręki i latająca balacha jako kontra
wszystko ćwiczone jako obrona, zaczynanie wszystkiego od nauki obron czyli od końca
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ale niech te założenia będą miały odniesienie do reala.No właśnie czy partner tak się ustawi w realu... to zawsze jest problem, ale jakieś założenia szkoleniowe należy przyjąć.
Jeżeli 9 na 10 osób zegnie się w przód po kopnięciu w jajka to znaczy, że możemy założyć że markujemy cios i ćwiczymy na partnerze, który jest zgięty. Ale niektóre(musiałbym jeszcze raz zobaczyć by powiedzieć które) lekko mnie zaskoczyły...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ale bardziej zastanawia mnie rozwiązanie z 1:19 -(jeżeli dobrze widzę) - uzywanie nogi do zbicia atakującej ręki - czyli to co kiedyś opisywał AdamD. Tego nie widzę w normalnych warunkach....
Napisano Ponad rok temu
Są one nastawione na pokazywanie ciekawostek, jest mnóstwu technik i materiału.
Chodzi raczej by pokazać jakieś techniki którymi można urozmaicić trening.
By zapoznać się z ciosami, technikami zwykle nie wykonywanymi na treningach i wykonywać je w różnych konfiguracjach w myśl zasady "a co by było gdyby .... ".
Prezentowane są ciekawe rozwiązania troche inne myślenie - jak ktoś lubi eksperymentować, to polecam :wink:
Napisano Ponad rok temu
obecnie są wspaniałe możliwości skonfrontowania umiejętności. nie tylko zawody full- czy light contact ju-jitsu czy ALMMA, ale także Polska Liga Shooto i Shidoliga stwarzają możliwości startów amatorskich wg różnych zasad.
Wiadomo, najlepszy styl ale nie konfrontowany w praktyce, musi zejść na manowce skuteczności a priori a nie z praktyki...
Napisano Ponad rok temu
startujecie teraz w zawodach, choćby wewnętrznych?
obecnie są wspaniałe możliwości skonfrontowania umiejętności. nie tylko zawody full- czy light contact ju-jitsu
To jest tak, treningi nie są nastawione pod zawody, nie ma więc cykli przed zawodami itd.
Do tego dochodzą jeszcze treningi z bronią (tonfa, pałka nóż), więc nie ma jakiejś takiej specjalizacji nazwijmy to zawodniczej.
Po za tym jest to system który najbardziej można sklasyfikować jako combat, więc atakujemy krocze, oczy, stosujemy dźwignie na mniej niż 4 palce itd.
Ale tak po prawdzie to zależy od trenera, u mnie w sekcji są ludzie którzy walczą grappling, ju-jitsu czy już nawet mma jednak nie robią tego pod szyldem PASzW.
(Aaaaa żeby nie było nie domówień, od niedawna sekcja w której ćwiczę wystąpiła z PASzW)
Napisano Ponad rok temu
genialna budoszukajka nie działa i nie potrafię znaleźc tamtej pouczającej dyskusji
Napisano Ponad rok temu
(z podanej strony)dacheng napisales kiedys ze zaden chinczyk nie nazwal by tak stylu, mozesz powiedziec dlaczego, jaki jest blad.
i dopiero potem dacheng wyjaśnił noch einmal
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Treningowe teksty
- Ponad rok temu
-
kyokushin vs muay thai 1962
- Ponad rok temu
-
Mistrzostwa Polski/Europy w Budo