Filmowanie roda
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
W sumie już trochę stare, ale naprawdę warto moim zdaniem.
Napisano Ponad rok temu
W porównaniu z tym co widziałem na jogos rok temu...
Jak Mestre Cobra rzucał instrutorami i professorami w sao bento, albo jak instrutorzy zaczęli się tłuc Ale niestety nie zostało to nagrane.
Ogólnie nie pozwalano nagrywać a wszelkie sprzęty filmujące były konfiskowane i oddawane pod koniec zajęć.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Wiele grup nowo-powstałych wzoruje się na innych. To trochę nie fair, gdy Mestre Camisa wymyśli jakieś techniki, określi reguły gry dotyczące rytmów itd, a potem tacy mestre po 20-30 lat założą jakieś grupki i będą na tym jechać. Poza tym, słaba to reklama grupy, jak Instrutorzy zaczynają wylatywać z roda i zbierać po ryjach hehe
Dlatego jogo duro z reguły u nas się nie filmuje i tego to już naprawdę pilnują.
A tak btw to Mestre Camisa odwiedzi Polskę w niedalekiej przyszłości
A dokładniej Gdynię.
Napisano Ponad rok temu
jedno pytanie ...... smiac sie czy plakac z tej filozofii ?
Napisano Ponad rok temu
EDIT
Znajomy z pewnej grupy zdradził mi kiedyś, że widział u swojego mestre w domu całą półkę z filmami ABADA...
Napisano Ponad rok temu
Znajomy z pewnej grupy zdradził mi kiedyś, że widział u swojego mestre w domu całą półkę z filmami ABADA...
no zbrodnia 8O powinno się go wykląć i wybielić
Napisano Ponad rok temu
Zrzynanie i plagiatowanie tez jest ok, nie ?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Capoeira powinna się rozwijać z każdego możliwego źródła (jeśli tylko je akceptujemy).
To się Capoeira niech rozwija. Ale dlaczego ktoś ma się z tym utożsamiać? Chcesz się uczyć - płać.
Darmowa Capoeira jest spoko, ale to niestety trend, od którego się odchodzi.
Napisano Ponad rok temu
Wiadomo, że pieniądze są ważne. Ale tak samo wiadomo, że u babci na imieninach coś wyszło gorzej. Przypalona szarlotka, przesolona zupa to jest normalne. Ale kultura nakazuje przełknąć to i nie dochodzić swoich praw w pewnych błahych sprawach. Tu jest tak samo, roztrząsacie temat o filmy. Cóż jest bardziej motywującego niż właśnie filmy. Kiedy człowiek przekonuje się, że capoeira to prawdziwa walka, kiedy można pokazać kumplowi z podwórka jak tam daleko pięknie walczą.
No i podstawowe pytanie, ile na tym można stracić? Czy naprawdę wierzysz w to, że ktoś kto miał pojechać na warsztaty nie pojedzie bo obejrzał film i coś podpatrzył? No i w końcu po co to robisz? Myślałem, że dlatego, że to jest piękne i chcesz być podziwiany.
Napisano Ponad rok temu
No a poza tym sam Mestre Bimba powiedział, że nie ma co się chwalic swoim poziomem, bo element zaskoczenia jest kluczowy;)
Napisano Ponad rok temu
Capoeira powinna się rozwijać z każdego możliwego źródła (jeśli tylko je akceptujemy).
To się Capoeira niech rozwija. Ale dlaczego ktoś ma się z tym utożsamiać? Chcesz się uczyć - płać.
Na youtube.com w każdej chwili można zgłosić naruszenie praw i takie tam. Filmik (w tym przypadku) jest od 2006 roku i nikt tego nie zrobił- traktuję go jako darmowy i nie widzę nic złego w jego oglądaniu.
Zresztą z filmu wiele się nie nauczę, a już napewno nie tyle co na warsztatach. Owszem, czasami się coś podpatrzy, ale w moim przypadku nie na tyle żeby później robić mnóstwo technik z jednego filmiku. Raczej porównałbym to czegoś takiego: jestem na roda aberta, obserwuję, ktoś z innej grupy niż moja zrobił coś co mi się bardzo spodobało, więc później przy wolnej chwili próbuję sobie to zrobić.
Ja to tak widzę.
W każdym razie każdy film na youtube traktuje jako wspólne dobro publiczne, które jak oglądam to czuję, że odrobinę poszerzam swoją małą wiedzę.
Jedyne z czym się zgodzę to z filmami z samych warsztatów, tzn kiedy mestre czy ktoś inny coś tłumaczy i jest trening. Filmy z rodas są moim zdaniem w porządku.
Napisano Ponad rok temu
jestem na roda aberta
i tu jest wyłom w Twoim rozumowaniu. Nie każda roda jest aberta A nawet większość.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
a co do roszczenia sobie praw: nikt nie mowi, ze dana technika jest czyjas wlasnoscia. sa techniki wymyslone przez konkretne osoby i uzywane dzis na calym swiecie (armada dupla - Mestre Envergado z Capoeira Brasil jesli sie nie myle) i glupota byloby scigac za nauke tego. Ale wykonanie techniki a sposob dojscia do niej to dwie rozne sprawy.
Porownaj sobie nauke z filmu do trenera. Mozesz sie uczyc z nim, albo bez niego. Trenerowi zaplacisz, a film... wystarczy ukrasc
Napisano Ponad rok temu
jestem na roda aberta
i tu jest wyłom w Twoim rozumowaniu. Nie każda roda jest aberta A nawet większość.
Wygrałeś.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Muzeum kultury Afrobrazylijskiej
- Ponad rok temu
-
Historyczne konfrontacje Capoeiristów
- Ponad rok temu
-
Po filmie "Mestre Bimba - a capoeira iluminada