Militarie Ars Poloniae
Napisano Ponad rok temu
Gdzies przez wyszukiwarki znalazlem tylko taki fragment:
Jak chodzi o Militarie Ars Poloniae to styl ciągle jest tworzonony(aktualnie przerwa) ale kanon jest mniej więcej taki:
Kodeks etyczny -wierność chrześcijańskim,rycerskim,polskim wartościom -Bóg,Honor,Ojczyzna
techniki-po pierwsze realizm i skuteczność
a dokladniej:
- uderzenia głównie pełną pięścia
-najwyższe kopnięcia-napoziom klatki piersiowej(nie wyżej)
- dążenie do walki całościowej to znaczy techniki,uderzane i chwytane/stójka i parter
-wykorzystaniewszelkich możliwych technik -uderzenia,chwyty,uciski na oczy,gryzienie
-ważna zasada -nie ma techniki /ataku na który nie ma kontrataku;trzeba tylko wymyślić odpowiedni kontratak
Ale co to tak naprawde jest? Ma ktos jakas wiedze na ten temat?
(zastanawialem sie nad umieszczeniem tematu w dziale cobat ale to dazenie do walki calosciowej to jak z mma)
Napisano Ponad rok temu
Dziekuje za zabranie glosu.
Napisano Ponad rok temu
nieźle się chłopaki z Tsunami maskują
Napisano Ponad rok temu
Wejsziesz np. w Wikipedie i tam pod "polskimi" SW jest i ta.
Nie ma jej wiekszego opisu, za to jest opis karate tsunami
Nie ma tez opisu np. BAS3 ale o tym, kazdy cos tam slyszal.
A ta dziwna nazwa widac nic nie mowi, skoro jest porownywala z karate tsunami.
Na innym forum bylo te kilka zdan, ktore zamiescilem a poza tym zadnych informacji.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Krav Mage militarną wcielaja i przystosowuja do polskich realiów. Włodek Kopeć i Piotr Tarnawski. Nawet podręcznik wydali. Całkiem fajna sprawa
Bez sensu, co to, u nas nie ma żadnych tradycji, że trzeba cudze przerabiać?
Było coś kiedyś o czymś, co nazywało się Signum Polonicum, chyba głównie tam zajmują/zajmowali się walką bronią, ale wszystko było (z tego co czytałem) oparte na polskich metodach i tradycjach i to jest imho zacna inicjatywa.
Napisano Ponad rok temu
Ci panowie to prezesi Stowarzyszenia Krav-Maga Polska, są współautorami Programu Walki w Bliskim Kontakcie dla WP oraz adekwatnego podręcnika. O ile się orientuję to nie "sprzedają" tego pod hasłem jakiejś "polskiej" SW - to jakieś nieporozumienieKrav Mage militarną wcielaja i przystosowuja do polskich realiów. Włodek Kopeć i Piotr Tarnawski. Nawet podręcznik wydali. Całkiem fajna sprawa
Napisano Ponad rok temu
W którymś numerze magazynu "Sztuki Walki" sprzed roku albo więcej było poświęconych kilka stron tej "sztuce walki". Gdzieś może mam tą gazete ale nie moge znalezc - było to w tym samym numerze w którym dokładnie opisany był Shidokan i któraś ze szkół Ju-Jitsu a także relacja z obozu Aikido i jakiegoś stażu BJJ.
Wracając do "Polskiej sztuki walki" były pokazane zdjęcia strojów "wojowników", tradycja, ogólny szkielet tego stylu itp itd.
Ponoć historia tego sięga czasów +- bitew krzyżackich ale dokładniej nie pamiętam.
Jeśli naprawde sie tym interesujesz to polecam odnalezc gdzies tą gazete bo było tam bardzo dużo informacji na ten temat.
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
a tu inne stronki
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
to jest stronka Panów którzy pisza artykuły w magazynie " Sztuki Walki"
Rety !
Do tej pory, za mocno odjazdową uważałem okładkę kaset z Sistiemą Vasilieva "rusian ancient warrior martial arts", ale Ci panowe w kontuszach podnieśli stężenie absurdu.
No chyba, że to zgrywa a ja nie kumam czaczy.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jeśli ja wezmę maczugę i będę polował na na jelenie w lesie, zachowując przy tym mentalnośc ludzi pierwotnych to będę twórcą prehistorycznej sztuki walki? :wink:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Co to niby za problem, że ktoś próbuje odtworzyć polskie metody walki? Odtwarzanie europejskiej szermierki i zapasów na podstawie traktatów i innych źródeł przyniosło całkiem niezłe efekty, zacna inicjatywa. Tylko mam nadzieję, że stoi to na wyższym poziomie, niż ich stronka
Panowie raczej nie stworzyli nic nowego tylko "bawią sie" (nie urażając nikogo) w rycerzy.
W rycerzy to się bawią bractwa rycerskie.
A że nie stworzyli niczego nowego? Przecież nie twierdzą, że stworzyli, przecież tutaj właśnie chodzi o odtwarzanie tego, co zagubione (na ile to możliwe).
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Pro Wrestling XD
- Ponad rok temu
-
Pytanie
- Ponad rok temu
-
Kanji potrzebne
- Ponad rok temu