4HSS - co to?
Napisano Ponad rok temu
Pytanko mam takie do was: mam kilka noży do metalu (tak twierdzi mój teść) i mają one idealną grubość i wymiary dla mnie na nóż ale są strasznie twarde. i jak się mocnej w nie uderzy młotkiem to po prostu odpryskują kawałki jak od plastiku. Noże są w dwóch wymiarach większe (ok. 50x500x2-3mm) i mniejsze (ok. 3x500x2mm) czy macie jakieś doświadczenie z nimi? Na jednym z małych jest napisane: jakiś znaczek a potem 32x4HSS kropka. czy coś wam to mówi? czy można z nich coś zrobić? jeden zrobiłem ale jak probowałem czy się wygina na boki to miałem go dwóch kawałkach :twisted: . Czy można coś z tym zrobić rozhartować, kombinować czy nie warto?.
dziękuje Mikołaj
Napisano Ponad rok temu
do przecinania wałeczków na tokareczce
zrobione z szybkotnacej jakowejś
z jakiej nie wiem
czy na nóż się nada??
robi się nożyki z hss taka np. m2/sw7m
pozdro
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
http://www.forum-kul...showtopic=73030
I uważaj, bo jest bardzo wrażliwy na uderzenia i może pęknąć, np,: jak spadnie na podłogę.
Pozwodzenia
Napisano Ponad rok temu
Zapomnij kolego o wierceniu w tym materiale (przerabiałem temat). Przy zastosowaniu domowych wiertarek i wierteł do metalu, to chyba 1 dzień na jedną dziurę zejdzie. No chyba, że jesteś uparty, to możesz zrobić coś takiego:
http://www.forum-kul...showtopic=73030
I uważaj, bo jest bardzo wrażliwy na uderzenia i może pęknąć, np,: jak spadnie na podłogę.
Pozwodzenia
no z tym wierceniem to jest paskudnie. jak robiłem tego ostatniego to wypałem spawarką dziurki w rączce. Oczywiście o dość fikuśnym kształcie ale miało ich nie być widać.
a na pękanie rzeczywiście jest bardzo wrażliwy, doświadczyłem.
dzięki za linka przydał się.
Mikołaj
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
kicha z_WIS_a, hartowanie w Warszawie
- Ponad rok temu
-
Broń Biała(shurikeny, noże...) Galeria Prac by 28Ronin
- Ponad rok temu
-