Problem z jop
Napisano Ponad rok temu
przy kopanie moja stopa ulozona jest w zly sposob mianowicie palce i pieta sa w jednym poziomie .Od zawsze uczono mnie ze przy tej technize palce wzgledem piety maja byc ulozone jak najbardziej do dolu , tworzac cos takiego:
-kolano wyskoko
-pieta pod kolanem
-palce najnizej
jestem calkie niezle rozsciagniety.
Kiedy staram sie opuscic palce nizej i wzniesc piete automatycznie przekrencam sie do tylu i czuje bol w nad okolanem.
Bardzo prosze o pomoc poniewaz jest to jedno z podstawowych okpniec i chcialbym je doprowadzic do perfekcji.
Napisano Ponad rok temu
a czy stope podporową masz odpowiedno wykreconą ?Kiedy staram sie opuscic palce nizej i wzniesc piete automatycznie przekrencam sie do tylu i czuje bol w nad okolanem.
.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
niechodzi mi o estetyke tylko doskonalenie poprawnie technicznie kopniecia .
Napisano Ponad rok temu
w yop wazne jest tez lekkie pochylenie do przodu, tak zeby patrzac z przodu na nie, nie widziec pleców kopiącego.bark od tej nogi która kopie ma być lekko cofnięty a drugi lekko w przód. generalnie chodzi o to zeby je trzymac brzuchem a nie zrobić coś w rodzaju jaskółki i odpasc w przeciwną stronę.
ale opisowo to raczej ciezko zgadnac o co chodzi, jak chcesz się dowiedziec co zle robisz to nagraj się choćby na telefon i wrzuc filmik
poprawne yop:
Napisano Ponad rok temu
Tu macie yopczaga
Tutaj tutorial:
koniec tematu!
Napisano Ponad rok temu
Po drugie po co patrzeć na jakiś nieudaczników z Korei weźcie sobie encyklopedie TKD napisaną przez gen Choi-a i dowiecie się jak kopać Yop-a.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
dlaczego przeciwność?zeby wkrecic tak stope musisz zrobic dokladnie przeciwnosc tego co mowi sally. tak jak załoczono na obrazku
właśnie takiego yopa jaskółke trener mi poprawił na pochylonego w przód i od tej pory go kopie a wcześniej to była rozpacz a nie yop chagi
a to co rip dorey wklepiłes to dla mnie jest lekko dziwne, czemu ma służyć takie "kopniecie" . Balet?
Napisano Ponad rok temu
Tutaj tutorial:
teraz widze dopiero ten tutorial:
Na tych co robia prezentacjach ta pierwsza wysciowa pozycja to jest własnie to co mowie. moze potem jak ktos juz złapie prawidłową pozycje to sie moze rozpłaszczyć a i tak jakoś tą siłe trzyma, ale dla poczatkującego to napewno był bład i widze to po sobie
Napisano Ponad rok temu
dlaczego przeciwność?zeby wkrecic tak stope musisz zrobic dokladnie przeciwnosc tego co mowi sally. tak jak załoczono na obrazku
właśnie takiego yopa jaskółke trener mi poprawił na pochylonego w przód i od tej pory go kopie a wcześniej to była rozpacz a nie yop chagi
a to co rip dorey wklepiłes to dla mnie jest lekko dziwne, czemu ma służyć takie "kopniecie" . Balet?
Sporo walk się naoglądałem i raczej yopa się mało używa, jak już się chce coś w ten deseń wykonać to raczej sportowe boczne milo. Chociaż poczekaj używa się w kombinacji na kontrę yop-dit, nawet lubię, fajnie wchodzi, ale to raczej chodzi o dita a nie o yopa.
Jak dla mnie to yop-czagi przede wszystkim jest kopnięciem pokazowym i właśnie takowe pionowe jest najbardziej pożądaną wersją. Normalnie mam taką wizję Kukkiwon i pionowy yop
No i z tego co mówisz, obawiam się, że twój trener nie umie yopa, a konkretnie nie potrafi wsadzić biodra, a to jest kwintesencją tego kopnięcia.
Będąc nachylonym do przodu kopie się "chujwiecoczagi" a nie yopczagi. Moim zdaniem to jest jedno z trudniejszych kopnięć do opanowania i często nie mogę oczom uwierzyć co ludzie wyczyniają w takim chociażby koryo. Chwała bogu w taekwondo są jeszcze jakieś autorytety np. ten siwy starszy pan z tutoriala, czyli mistrz Kang, którego właśnie popisówką jest pionowy yop. Zachęcam do obejrzenia sztandarowego filmiku o taekwondo czyli "taekwondo way".
Napisano Ponad rok temu
nie bede sie spieral ktora z wersji jest ladniejsza czy skuteczniejsza bo szczerze mowiac nie wiem
edit:
a co do yopa w walce sportowej to u nas wiele razy widzialem, chociazby wersje ze slizgiem na nodze podporowej scigajac przeciwnika / yonsok yop (consecutive side-kick)
i moim subiektywnym zdaniem wyglada zajebiscie tak mniejwiecej na glowie, nie nizej ale i nie wyzej
Napisano Ponad rok temu
Swoją drogą jeśli naprawdę tak kopiecie to zwracam honor.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
tak ma być jak na tym tutorialu:
Napisano Ponad rok temu
yop się kopie w walce, nie czesto ale sie używa i jest skuteczne. Mnie się to kopniecie podoba.Jezeli chodzi o pokazy zapewniam że baletnica i tak zrobi to ładniej, wiec lepiej jednak skoncentrowac się na walce.Co do yopa to moze twoj trener nie umie kopac ale ja potrafie rozroznic nieskuteczny yop słaby, odrzucajacy w przeciwną stronę od kopnięcia z biodrem silnego, efektywnego, to się czuje, wiesz, tu nie trzeba czytac książek żeby wiedzieć czy weszło mocno (poprawnie) czy słabo (kicha) i na tej zdroworozsądkowej wiedzy opieram swoje teorie na temat kopnieć.
Teraz zapodałeś jak łysy grzywą o kant kuli. Ucz się czego chcesz, ja już za długo siedzę w sportach walki i to różnych żeby się kłócić z opętanym i niedouczonym forumowiczem. Jednak jeśli wszyscy cię jadą i mówią, że źle to chyba na zdrowy rozum powinineś do tego dojść, że się mylisz...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
wez się nie wymądrzaj, liznąłęś tkd i myslisz ze zeżarłeś wszystkie rozumy. Co mnie obchodzi jak wszyscy mówią, ja widze jak wiekszosć ludzi z różnych super klubow tkd kopie piękne jaskółki, opieram się na tym co uważam za stosowne a nie na tym jak się jakiemuś tam jednemu trenerowi wydaje. W ilu klubach byłes? ile technik porównałes ze soba?
Jeśli już koniecznie chcesz wiedzieć to mogę napisać gdzie "liznąłem taekwondo"
8,5 roku w Taekwondo Instytut Masters Poznań
Utrzymujemy stały kontakt z wieloletnim członkiem koreańskiej grupy pokazowej mistrzem Pyo Rak Sun, mistrzem świata Kang Jong Kil, członkiem kadry Korei mistrzem Kim'em(niepamiętam całego nazwiska). Oprócz tego dwukrotnie gościliśmy kadrę uniwersytetu woosuk z Korei(której trenerami byli dwaj mistrzowie świata). Myślę, że mam dobre porównanie i coś tam wiem, a generalnie większość mistrzów zaznaczało, że kopiemy bardzo ładne yop-czagi.
Jeśli już tak bardzo mówisz o skuteczności, to ćwiczyłem również Luta-livre(bjj bez gi), oraz Judo. A ty robaczku?
Przepraszam resztę forumowiczów za samoprezentację ale zostałem podpuszczony...
Napisano Ponad rok temu
Myślę, że mam dobre porównanie i coś tam wiem, a generalnie większość mistrzów zaznaczało, że kopiemy bardzo ładne yop-czagi.
Jeśli już tak bardzo mówisz o skuteczności, to ćwiczyłem również Luta-livre(bjj bez gi), oraz Judo. A ty robaczku?
słuchaj robaczku yop chagi nie ma być ładne tylko skuteczne więc swoje baletowe prezentacje mozesz wsadzic tam gdzie ich miejsce.Luta livre nie znam ale judo raczej nie słynie z kopniec.
ja z kopanych styli innych niż tkd znam kickboxing, muay thai wiec mam wiecej porównania. pozatym nie ograniczam się do jednego klubu. Wiesz mozesz w jednym i dwadzieścia lat ćwiczyc wielcy mistrzowie moga cie w tylek lizac a i tak gówno bedziesz umiał, bo jeden trener zawsze ma jakieś błedy których nie przeskoczysz nie porownując go z innymi.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
neryo chagi
- Ponad rok temu
-
a jak wygląda rozgrzewka...
- Ponad rok temu
-
rozwalanie rękami desek,cegieł jak to się trenuje
- Ponad rok temu