Proszę konkretnie:A tak z ciekawości - co jest w nim bzdurą ?
Konkretnie proszę.
Strona 3 - najeźdźcy portugalscy nie zatrudniali Indian jako niewolników gdyż ci byli zbyt leniwi i nie znali takich pojęć jak własność czy niewolnictwo. Indianie woleli umierać niż żyć w niewoli.
Można się czepiać stwierdzenia że Bimba nazwał swoją koncepcję capoeira regional...
Nie zgadzam się że koncepcja Mestre Bimby była i jest prymitywnie steoretyzowana. Do dziś Filhos de Bimba uczą według nauk Mestre Bimby - tych oryginalnych, nie wymyślonych, które "ewoluowały".
Dos Reis Machado nie podróżował nieustannie bo był przywiązany do swojego rodzinnego Salvador i Bahii.
Wielu jego wychowanków stało się znakomitymi mistrzami. Dzisiaj nimi są, zgadza się ale gdy żył Mestre Bimba każda szkoła miała tylko jednego Mestre, a u Bimby był nim Bimba. Podobno Mestre Bimba nigdy nikomu nie nadał tytułu Mestre. Dopiero po jego śmierci nastąpił wysyp Mestres.
Mestre Camisa jest jednym z najbardziej znanych ale czy miał największy wpływ na obecną capoeirę? Dla swojej grupy tak, bo to przecież on wymyślił styl Abada ale czy dla reszty miało to znaczenie?
Strona 4 - czy Mestre Camisa nazywany jest Bimbą dzisiejszych czasów? Ten "tytuł" chyba bardziej pasowałby do Mestre Nenela...
"Capoeira regional przez wiele lat ulegała modyfikacją, nie tracąc jednak swojej istoty stworzonej przez Manuel dos Reis Machado"
Nie prawda powiadam, albowiem prawdziwy regional pozostał taki sam jak uczył Mestre Bimba i o ile mi wiadomo to jedyną grupą go praktykującą jest grupa Filhos de Bimba.
Jest tam coś o akrobacjach i konieczności przybrania przez regional komercyjnej formy w taki sposób by nie stracić swojej esencji. Znowu się nie zgodzę - po pierwsze straciła, po drugie Mestre Bimba uważał że nie powinno się odrywać od podłoża.
Sportowa wersja capoeira - a fee
Nie wiem jak to jest z mistrzostwami w capoeirze organizowanymi przez Abadę - czy to jest tylko dla grupy Abada czy też wszystkich grup. Osobiście uważam że sztuka walki tym się różni od sportu wali że w sporcie są zawody, sztuka ma za to filozofię.
Strona 5 - stuka walki zapoczątkowana przez Mestre Bimba jest obecna dziś na całym świecie. Regional zapoczątkował Bimba ale ten styl w oryginale, jak już pisałem reprezentuje tylko jedna grupa.
Gdzieś czytałem że sam Mestre Camisa, wielki capoeirista, twierdzi że uprawia styl zwany capoeira Abada. I choć on sam jest znakomitym capoeiristą to nie każdemu ten styl może się podobać, tak jak nie każdemu może się podobać styl np. Unicaru.
Cały artykuł jest napisany w celu znalezienia sponsorów, nie zdziwiłbym się gdyby artykuł był sponsorowany, jest bowiem napisany tylko i wyłącznie w oparciu o jedną grupę.
Wybaczcie - troszkę się rozpisałem...