Skuteczność Nunchaku jako broni Kobudo w walce
Napisano Ponad rok temu
A tak wogule co myślicie o skuteczności tej broni? mam tu na myśli ludzi, którzy poświęcają wiele czasu na szkolenie się pod okiem Sensei (tak jak w innych odmianach SW)
Co sądzicie o tym? [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] Autor tego filmiku napisał, że pokaże "THE REAL POWER OF CHUCX!!!!!!" no i pokazał.
Napisano Ponad rok temu
Założyłem ten temat, żeby nasz zakompleksiony kolega Khunaq mógł się wyżyć i żeby sobie zrobił następne kilkaset offtopów.
Dzięki za psychoanalizę, Freud 8)
A tak wogule co myślicie o skuteczności tej broni
Jest bardzo skuteczne. Można:
a) oddać przeciwnikowi (puste ręce > nunchaku)
urwać jeden kijek i wyrzucić zyskując całkiem skuteczną broń
c) pomachać oponentowi przed oczami odwracając jego uwagę i przywalić mu kamieniem ukrytym w drugiej ręce
d) skutecznie użyć go jako cep do ryżu, którym jest
Napisano Ponad rok temu
nunek vs kij - przewaga dystansu w kiju
nunek vs palka - tu bym juz stawial bardziej na umiejetnosci walczacych niz przewage broni
nunek vs gole rece - nunek dobry do trzymania na dystans, ale jesli gosc przebije sie do zwarcia/obalenia to nunek staje sie bezuzyteczny
Napisano Ponad rok temu
nunek vs palka - tu bym juz stawial bardziej na umiejetnosci walczacych niz przewage broni
Pałka jest dużo szybsza, nie wymaga zbędnych manewrów, nie trzeba uważać na to, żeby sobie samemu krzywdy nie zrobić (wiadomo, że piękne techniki w rzeczywistej walce wyglądają zupełnie inaczej).
nunek vs gole rece - nunek dobry do trzymania na dystans, ale jesli gosc przebije sie do zwarcia/obalenia to nunek staje sie bezuzyteczny
Dużo łatwiej wyczuć moment w którym można wejść w porównaniu z kijkiem/pałką i momenty te są dłuższe. A w zwarciu/parterze IMHO jakakolwiek skuteczność nunchaku może zaistnieć - można go użyć np. do duszenia.
Napisano Ponad rok temu
ad2 - w parterze to ja jednak chyba wole rece niz duszenie nunkiem.. bo rece maja wieksza swobode i wiecej technik nimi wykonam.. choc znowu mozna zlapac nunka i walic nim kogos w leb jak kubotanem..
Napisano Ponad rok temu
Ale nie oszukujmy się , zazwyczaj jest za lekkie by złamać kości uderzeniem, (trzeba wysokich umiejętności technicznych i umiejętności generowania siły) a w technikach miażdżenia tk. miękkich zdarza się, że pęka sznurek
Napisano Ponad rok temu
ad1 - pamietaj ze w walce nie stoi sie jak slup soli - ale walczy tez dystansem.. jak sie bawilismy nunkiem to technika byla taka ze jak ktos sie na ciebie rzucal to ty waliles nunem jednoczesnie uciekajac do tylu.. wtedy byl czas zeby wykrecic jeszcze z raz czy dwa nunka - i ktores uderzenie zazwyczaj w koncu trafialo..
No tak, ale mimo wszystko nie masz takiej swobody jak przy użyciu pałki, która nie wymusza na tobie żadnej taktyki i przewidywalności, jest zawsze gotowa do uderzenia.
ad2 - w parterze to ja jednak chyba wole rece niz duszenie nunkiem.. bo rece maja wieksza swobode i wiecej technik nimi wykonam.. choc znowu mozna zlapac nunka i walic nim kogos w leb jak kubotanem..
Ja też wolę, ale u mnie na JJ różni magicy naprawdę ciekawe rzeczy robili krótkimi kijkami (duszenia, dźwignie, cholernie bolesne uciski gdzieś na kręgosłupie itp.) i tak samo możnaby zastosować nunchaku. Tylko po co?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A jeśli chodzi o kobudo, to znam kilku Miszczów, którzy robia popelinę. I wmawiają uczniom że ma to sens. Więc niby kobudo na tym polega, a jest jak widać.
Założyłem ten temat, żeby nasz zakompleksiony kolega Khunaq mógł się wyżyć i żeby sobie zrobił następne kilkaset offtopów.
To nie było uprzejme, a w takim duchu powinny się toczyć dyskusje. Uprzejmym!
ps. Ze skutecznością nuna jest jak z większością broni.
Jak masz dobrą technikę i motorykę, a broń Ci "leży" w ręku to jest skuteczne. A jak jesteś "dupą wołową" lub/i masz techniki z cyrku, to i karabin Ci nie pomoże.
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Obrona przed nożem - Kravka - shocked
- Ponad rok temu
-
Kupno lub zrobienie nunchaku
- Ponad rok temu
-
Triki teleskopem