akaz na miecze japońskie w UK.
Napisano Ponad rok temu
Razem z zakazem wprowadzono jednak zastrzeżenia, że legalne jest posiadanie japońskich ostrzy kolekcjonerskich lub wykonanych tradycyjnymi japońskimi metodami. Legalne jest również posiadanie takich ostrzy stosowanych w legalnych zajęciach sportowych (czyli np. iaido) lub w grupach historical-reanactment czyli np. odtwarzających historyczne aspekty użycia tej broni (czyli np. wszekie koryu).
Oryginalna publikacja:
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Teraz widzę w sklepach takie niby-katany, ale z prostym ostrzem... jakiś matoł co chce tym rozrabiać kupi sobie takie coś, tylko ćwiczący dostają pod dupie.
Napisano Ponad rok temu
Trzeba mieć jakieś dokumenty czy coś?
Ostatnio jak jechałem jeszcze przed wprowadzeniem banu to miałem trochę tłumaczenia na lotnisku. Nie było fajnie bo miałem mało argumentów bo iaito mam stalowe
ktoś wie jak to teraz działa?
Michal N
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Po pierwsze poruszanie się z mieczami po ulicachw japonii zostało zakazane już w epoce Meiji, czyli w drugiej połowie XIX wieku.
Sprzedaz mieczy dla turystów jest dochodowym interesem i jest prawnie uregulowana w Japonii.
Jesli chodzi o polskę, nie ma w tej chwili żadnych zakazów, zarówno jesli chodzi o broń ostra jak i treningową.
Jesli chodzi o UK, generalnie zakaz dotyczy mieczy japońskich, jak i wszystkich innych powyżej 40cm. Ideą zakazu jest zakaz poruszania się z białą bronią publicznie. Z jednej strony jeden Polak został skazany za publiczne wyciągnięcie miecza z pochwy na ulicy, bo chciał go sprzedać i pokazywał potencjalnemu kupującemu, z drugiej strony przewoziłem dwa miecze w plecaku i na ang lotnisku, poproszono mnie do odprawy celnej z powodu tych mieczy, po czym zwrócono mi uwagę że powinienem schować tak miecze, żeby nie były publicznie widoczne. To były dwa półtoraki, których rękojesci wystawały z plecaka. Po zakryciu rekojesci zostałem wypuszczony.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
na co mocujemy ostrze z uchwytem miecza?
- Ponad rok temu
-
Współczesne walki turniejowe
- Ponad rok temu
-
Akademia Broni/3F-Fight For Fun
- Ponad rok temu
-
ME w Iaido i Jodo 2007
- Ponad rok temu
-
Jian - układ dłoni?