Kurs instr. rekreacji ruchowej,a kurs instr. sportu?różnice?
Napisano Ponad rok temu
Chciałem się Was zapytać tak jak wskazuje na to tytuł tematu, czy oreintujecie się na czym polegają różnice w uprawnieniach Instruktora rekreacji ruchowej, specjalność samoobrona, a Instruktora sportu, specjalność dajmy na to ju-jutsu (tutaj wiem że dodatkowo jestem uprawniony do sędziowania zawodów). Ponieważ w necie jest dość ciężko znaleźc info o różnicach postanowiłem tutaj poszukać pomocy. Mi chodzi głównie o to, czy po ukończeniu kursu instruktora rekr. ruchowej sp. samoobrona, jestem osobą uprawnioną do prowadzenia zajęć na uczelniach wyższych?
Z góry dziękuję za odpowiedz
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Także w rozumieniu ustawy o Kulturze Fizycznej i Sporcie (czy jak to tam się teraz nazywa) nie możesz prowadzić Klubu Sportowego (w rozumieniu ustawy).
Napisano Ponad rok temu
Aby móc sędziować zawody należy ukończyć Kurs Sędziowski, przynajmniej w większości sportów....a Instruktora sportu, specjalność dajmy na to ju-jutsu (tutaj wiem że dodatkowo jestem uprawniony do sędziowania zawodów)...
Napisano Ponad rok temu
Z tego co wiem, to pierwsza różnica jest "zawodowa" Instruktor rekreacji nie jest tytułem zawodowym, czyli teoretycznie nie możesz pobierać pieniędzy za prowadzenie zajęć.
jak to?? przeciez to jest uprawnienie do prowadzenia zajęc od samoobrony po fitnes, czyli uprawnia do załozenia takiego klubu i normalnego pobierania opłat.
Napisano Ponad rok temu
"TYTUŁ INSTRUKTORA SPORTU a nie rekreacji - różnica jest duża, jak między zawodowcem a amatorem. Instruktor sportu może prowadzić zajęcia rekreacyjne, instruktor rekreacji nie może prowadzić zajęć sportowych w klubach i sekcjach treningowych. Kursy na Instruktora rekreacji prowadzi większość firm, a kursy instruktora sportu tylko najlepsi (zezwolenie Ministerstwa Sportu). Instruktor sportu może zostać trenerem II, I lub mistrzowskiej klasy, instruktor rekreacji niestety nie."
Po prostu program kursow sportowych bardziej dopasowany jest do wyczynu i jest obszerniejszy.
Nie trzeba miec uprawnien instruktorskich aby byc sedzia sportowym.
To jakich papierow wymaga uczelnia to juz inna sprawa jaka ma sekcje - osobiscie uwazam ze powinna zapewniac ludzi po AWF dodatkowo z kursem instruktora i wtedy nie ma znaczenia jakiego.
Napisano Ponad rok temu
"klub" otwarty na osiedlu lub też twór, który ma słowo "klub" w nazwie nie jest KLUBEM SPORTOWYM w rozumieniu ustawy.
Napisano Ponad rok temu
no ale bycie zatrudnionym gdzies i otrzymywanie wynagrodzenia z tego faktu to przeciez jest dochódPobieranie opłat nie jest równoznaczne z zarabianiem pieniędzy/zyskiem. .
Napisano Ponad rok temu
Najbardziej mnie zawsze smieszyla reklama - my zajecia prowadzimy za darmo - tylko np 5 zl roczne wpisowe i czy to prawda ?
Sale trzeba oplacic, instruktor zarabia, obsluga biura zarabia, sprzataczka zarabia ...... ..... a nawet jesli cwiczacy nie wnosza skladek to i tak placa ....... jak i reszta spoleczenstwa ... zeby ktos mial za darmo ktos musi zaplacic ... 8)
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Sztuka Walki-Sport Walki rozwijący adepta najbardziej...
- Ponad rok temu
-
Międzynarodowy Festiwal Sportów Walki
- Ponad rok temu
-
książka z zabawami dla dzieci
- Ponad rok temu
-
Uwarunkowania psychiczne - wybój między stójką, a parterem.
- Ponad rok temu
-
Tamworth, Midlandsy
- Ponad rok temu
-
Biały kruk, czyli płeć piękna na zawodach sw.
- Ponad rok temu
-
Milionowy post na budo
- Ponad rok temu
-
Kubojitsu
- Ponad rok temu
-
Jakie mam możliwości z takim urazem?
- Ponad rok temu
-
worek