Jian - układ dłoni?
Napisano Ponad rok temu
Przekopałem net w poszukiwaniu odpowiedzi, pytałem kilka osób odnośnie układu dłoni przy formach z mieczem. Chodzi o układ 2 złączonych palców (środkowego i wskazującego - dłoń nie trzymająca miecza). I nic...zero odpowiedzi 8O , więc moze Tu się czegoś dowiem. Wszystkie style Wu-Shu, które posiadają formę miecza Jian, czy to wewnętrzne czy zewnętrzne, w każdym z nich układ dłoni jest identyczny.
Interesuje mnie dlaczego tak jest, co taki układ symbolizuje? Może rzecz mało istotna ale napewno nie poruszana nigdy na forum.
Z góry THX ..
Napisano Ponad rok temu
Witam
Przekopałem net w poszukiwaniu odpowiedzi, pytałem kilka osób odnośnie układu dłoni przy formach z mieczem. Chodzi o układ 2 złączonych palców (środkowego i wskazującego - dłoń nie trzymająca miecza). I nic...zero odpowiedzi 8O , więc moze Tu się czegoś dowiem. Wszystkie style Wu-Shu, które posiadają formę miecza Jian, czy to wewnętrzne czy zewnętrzne, w każdym z nich układ dłoni jest identyczny.
Interesuje mnie dlaczego tak jest, co taki układ symbolizuje? Może rzecz mało istotna ale napewno nie poruszana nigdy na forum.
Z góry THX ..
Powód jest historyczny - jest to symbol sprzeciwu chińczyków przeciw obcej władzy i znaczy miniej więcej tyle: Jeśliby wszyscy chińczycy podnieśli tylko 2 palce w geście sprzeciwu to upadła by obca Mandżurska (mongolska) dynastja a odnowiła by się rodzima dynastia Ming". Jest to znak solidarności chińskiej, oraz jedności przeciw obcej władzy w chinach.
Jeśli byś widział kiedykolwiek prawdziwego mistrza tradycyjnego wu shu, lub ucznia takiego mistrza to byś to wiedział.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Na poważnie układ dłoni bez miecza oznacza po prostu pusty miecz, cokolwiek to znaczy, jest symbolem miecza, spotkałem się z dwoma ułożeniami, kiedy kciuk przytrzymuje palec serdeczny i mały lub kiedy ich nie przytrzymuje. W szermierce europejskiej druga ręka jest luźna żeby nie przeszkadzała, we wschodniej takie ułożenie dłoni pomaga w świadomości drugiej ręki a jak wiadomo pracuje się całym ciałem i druga ręka też ma swój udział w każdej akcji. Przez przyłożenie pustej ręki do ręki z mieczem możemy dodać trochę siły do akcji, lub użyć ręki jako przeciw wagi. Tyle ode mnie, na razie nie spotkałem prawdziwego mistrza Wu Shu ani jego ucznia.
Napisano Ponad rok temu
Kiedyś wydano w Polsce taką knigę Kung-Fu/Wu-Shu, nie pamiętam autora ale chyba, Braksal. W książce były rysunki przedstawiające najpopularniejsze układy dłoni, jednym z nich była "ręka miecz" i tyle na ten temat.. Zatem już się macha trochę tą chińską tandetą to wypadało by wiedzieć coś na temat... Natomiast kiedy pytałem dlaczego w odpowiedziach dostawałem .. bo już tak jest - musi być, to częśc folkloru czyli żadnych konkretów ;-) albo po prostu.. nie wiem ..
Zatem dzięki Wam teraz wiem ..:-)
jeszcze raz THX
Pozdrowienia
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Treningi Iaido i Jodo w Katowicach
- Ponad rok temu
-
Iaido Manchester - Katsumushi Dojo
- Ponad rok temu