Czy dzieci powinny otrzymywać czarne pasy ?
Napisano Ponad rok temu
a tak poważniej, stopień mistrzowski w przeszłości miał oznaczać , adept może
juz zgłębiać wiedzę samodzielnie... czarny pasek oznacza
że jest się gotowym przekazywać i nauczać techniki inne osoby..
dzieci raczej należy oddalać do carnego paska by za szybki awans
nie zastopował ich rozwoju..
ot tyle..
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Czy dzieci powinny otrzymywać czarne pasy ?
Moim zdaniem raczej nie.
Jest to nie uczciwe w stosunku do osób, które faktycznie mają umiejętności i zasługują na czarny pas. Kiedyś czarny pas oznaczał wysokie umiejętności i czuło się szacunek do osoby go posiadającej. A dzisiaj każdy jak widać może go dostać i uważać się za niewiadomo, jakiego mistrza.
Z drugiej strony, jeżeli dziecko jest aż tak dobre i jego umiejętności są na bardzo wysokim poziomie to powinno mieć wysoki stopień. Ale takie przypadki się prawie nie zdarzają…..
Oto przykłady, że prawdziwego ducha karate trzeba szukać z lupą w ręku:
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Aż się smutno robi ……
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Z jednej strony to jest śmiechu warte ale z drugiej jak sie cieszą to "good for you".Oto przykłady, że prawdziwego ducha karate trzeba szukać z lupą w ręku:
Aż się smutno robi ……
Tak czy siak pasek to nic innego jak garderoba, fajny ten czarny ale tak naprawde, co z tego? Mata zawsze prawde ci powie.
Na przykład:
fajnie wygląda, ładnie pasuje kolor tylko, że z nim akurat walka to byłaby krótka piłka bez względu na to czy to sraczkowaty czy jakiś inny kolor paska
Napisano Ponad rok temu
Jak dzieci ktore mają 9-10-11-12 lat zasłują na range mistrzowską? Nawet trenując od 6 roku życia było by to dziwne. Dla mnie czarny pas to nie tylko umiejętności. W odrużnieniu od innych pasków ktore mają odzwierciedlac tylko umiejętnośc zastosowania technik w walce-podoba mi się system promowania na podstawie realnych wynikow sportowych w Bjj i uważam go za jedyny przezemnie system akceptowalny. Czarny pas. Pas mistrzowni, pas instruktorski powienien cieszyc się powszechnym respektem. Czałowiek z czarnym paskiem powinien byc ekspertem w dziedzinie ktora reprezentuje ale rowniez powinien byc przykladem drogi rozwoju. Wszystko co jest łatwo dostępne i powszechne traci swoją wartość. Pasy do czarnego powinny być nadawane tylko za osiągnięcia sportowe a nie medytacje czy kata. Im dłuższa droga tym większa wartosc osoby ktora dany cel osiągneła. Żałosne dla mnie jest nadawanie czarnego pasa 10 letniemu dziecku ktore JEST TYLKO DZIECKIEM Nie ma żadnego doświadczenie życiowego i znikomą wiedze o czymkolwiek. Dziecko jest uczniem, nie mistrzem. Trudną do zaakceptowania jest przezemnie sytuacja że mistrz karate wraca po szkole do domu i dostaje klapsy w goły tyłek od ojca że nie zrobiło kilka dni wcześniej ładnego rysunku na plastyce, badz kiepsko poszła mu kartkówka z tabliczki mnożenia. Minimalny wiek dla mnie to nie 16 a nawet 18 lat a 21 lat i odpowiedzialna osoba z doświadczeniem pedagogicznym w trenowaniu innych itd.
- Pozdrawiam J.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Krewniacy- czy oddałbyś krew potrzebującym
- Ponad rok temu
-
Najlepszy sty walki.
- Ponad rok temu
-
Dzieci, kiedy i co ?
- Ponad rok temu
-
Worek - który wybrać?
- Ponad rok temu
-
treningi rano i wieczorem...
- Ponad rok temu
-
Co dla dziewczyny?
- Ponad rok temu
-
Ważne dla mnie pytanie, skerowane do bardziej doświadczonych
- Ponad rok temu
-
sekcje w czestochowie
- Ponad rok temu
-
jak trenowac w domu bez instruktora??i czy wogole sie da ??
- Ponad rok temu
-
Osrodki Muay Thai w Tajlandii
- Ponad rok temu