Stefo82 tak się składa ,ze swoją wiedze nie bazuje tylko na programach telewizyjnych ale również na książkach. Nie chodzi mi o skuteczność tylko czy to naprawdę jest Mongolski czy staro tatarski system walki. Na początku tematu padło stwierdzenie ,że to przypomina i jest bardzo podobne do Muay Thai. Jak Kambodzanie twierdzą i nie jest to żadną tajemnicą ,zę mają swój sport walki który jak dla mnie od Muay Thai się niczym nie różni ,nagle powstaje temat ,zę w Monoglii istnieje staro Tatarski styl walki MT podobny. Bym rozumiał gdyby Mongolia sąsiadywała koło Tajlandii bo Birmijskie, Tajskie i Kambodzańskie sztuki walki jak i kultura starożytna kultura są bardzo podobne. Jedynie co z Monoglii wiemy ,zę oficjalnie są zapasy Mongolskie które zapewne niegdyś podchodziły pod Pankration. Co dodatkowo kolega Shodan napisał: "Danryoku:Znacie taka sztukę walki?? podobna jest do muay thai, ale ma się wywodzić od tatarów". Mongolska sztuka walki o Japońskiej sztuce walki. Sam napisałeś ,ze nie ma zdjęć filmików ni nic dla osoby z zewnątrz(to osoba co przestanie ćwiczyć jest skaznana na śmierć

??) Jaka jest wiarygodność ,że to prawdziwy Staro Tatarski styl na dodatek jedyny klub poza Mongolią znajduje się w Wielkiej Brytanii. Z tego co mi wiadomo do Mongolii może każdy pojechać to tym bardziej sądze ,ze ten styl by został pominięty. Nie twierdze ,że treningi są słabe lub coś takiego bo możliwe ,zę jest to dobra szkoła ucząca samoobrony ,ale nie chce mi się wierzyć ,zę to jakaś staro Tatarska sztuka walki no sorry. tym bardziej patrząc w historie naszego narodu i starcia z tatarami to ich sztuka walki ,sądze ,zę by nie były obce nam Polaką (między innym przez wojny w wielu państwach powstały sztuki walki). A spotkałem się z róznymi Systemami kóre rzekomo jednym ciosem są w stanie zabić człowieka... Jak chodziłem do gimnazjum zorganziwał jakiś mistrz systemu walki: Pantera "mistrz" twierdząc ,że jest ten system doskonały itd można zabić jednym ciosem. Moja przyjaciółka poszła na trening akurat na niej miała być pokazywna jakiś chwyt po pokazaniu "wielki mistrz" pwoiedział spróbuj wszystkiego by się uwlonić ta go poprostu kopneła w jaja i się uwolniła i po wielkim mistrz i wielkim system(nie mówie ,ze u was tak jest by nie było zaraz ,zę tak twierdze). Podsumowując jak dla mnie to nie jest żadna staro tatarska sztuka walki( mam andzieje ,zę przez słowo sztuka walki rozumiesz ,że mam na myśli ood sportowych rywalizacji po pola bitwy) tylko system samoobrony w stylu Combat i tyle.