LL czy Bjj w Warszawie
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
szkoda, że te intencje nie były oczywiste
wracając do tematu - uważam, że dla początkujących trening w gi jest bardzo wskazany, ale jak widać na przykładzie chłopaków od Radka, jego metody też działają. Dobrze działają.
Napisano Ponad rok temu
Odwiedz kluby, ktore Cie interesuja, zobacz sam jak to wyglada, pogadaj z ludzmi - dzieki temu wyrobisz sobie swoja opinie a nie bedziesz musial bazowac na subiektywnych opiniach innych.
Przypominam - nowy nabor w Copacabanie od 17 wrzesnia 8)
Napisano Ponad rok temu
Przyznam,ze opinie zasiegnalem tylko czytajac tutejsze posty i nie wiem jak jest naprawde,wiec moze rzeczywiscie jest u Was sporo nowych ludzi i ogolnie sekcja ma sie dobrze.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Bo w gi trudniej się ucieka z zagrożonych pozycji.Dzieki za szczera odpowiedz.I o to chodzi:) A dlaczego trening w gi jest wg Ciebie wskazany dla poczatkujacych?
Bo dla kogoś kto trenował tylko bez gi, trenowanie w gi to koszmar.
Bo rozwija uchwyt.
Bo Rickson trenował w gi.
Podsumowując, najlepiej jest trenować zarówno w gi jak i bez gi, tak jak na przykład u nas: 2 razy w tygodniu w gi, raz bez gi (lub cały tydzień bez gi jeśli są ważne zawody bez gi).
Napisano Ponad rok temu
To właściwie prawda, ostatnio Paweł pokazuje swoje ulubione techniki, czyli "jak rozebrać przeciwnika i zabić go jego własnym ubraniem".Przyjdź do MMA Warszawa. Trenujemy stricte pod pogodę w Polsce - teraz wbijamy się pomału w kurtki, a Paweł pokazuje fajne duszenia szalikiem i tricki z naciągnięciem czapki na oczy.
Napisano Ponad rok temu
Sing: czy mówiłem już, że nienawidzę jujitsu
Napisano Ponad rok temu
spieranie sie jest bez sensu wiec napisze MOIM zdaniem ...jest raczej odwrotnie
Jezeli walczysz w gi to jestes przyzwyczajony do lapania i przestawienie sie na walke bez chwytow sprawia wiecej problemow bo nei ma za co lapac, natomiast walczac caly czas bez gi mozna zawalczyc w gi bo obecnosc szmaty nei sprawia ci problemu poniewaz i tak nie chwytales wczesniej. Dodatkwo wydaje mi sie czyli MOIM zdaniem techniki bez gi trzeba wykonywac bardziej ciasno z wieksza presja niz te w szamacie bo zwycajnie nie ma za co przytrzymac.
Oczywiscie zgadzam sie z tym, ze walczac w gi mamy dostepnych wiecej technik poniewaz mozemy uzywac szmaty.
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
obecność szmaty nie sprawia problemu nieprzyzwyczajonemu, za to obecność jej kołnierza już tak :wink: podobnie jak dziesiątek fałd i fałdek w gi.
a poważnie - mam znajomego, który robił sambo chyba w Radomiu. bez gi. gdy się spotkalismy na judo, powiedział mi, że judoga go strasznie męczy. właśnie przez to, że nie umie się w niej poruszać.
więc najlepiej spróbować jednego i drugiego, wybrać sobie okreslony profil i uzupełniac go aplikacjami z innych nurtów. a w Copacabanie jest pełny przegląd: i parter i stójka, i w gi i bez gi.
spodoba się, to git, nie spodoba sie, też dobrze: pójdziesz gdzie indziej. wolny rynek jest.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
To jest według mnie słowo klucz w Twojej wypowiedzi, ponieważ wystarczy spojrzeć na finalistów każdej edycjii ADCC lub najlepszych chwytaczy z ADCC. Większość(oczywiście nie wszyscy) to mistrzowie w GI lub też zaczynali w szmatach. Jak nie wiadomo kto ma rację wystarczy popatrzeć na najlepszych.wydaje mi
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
po 1 pierwsze nie zrozumiales mojej wypowiedzi, - nie pisalem kto jest lepszy koles cwiczacy bez gi czy w gi, tylko opisywalem komu bedzie trudniej na poczatku zmiany treningow gi -no gi i na odwrot.
po 2 - jakbys czytal forum to zrozumialbys czemu uzylem slow moim zdaniem czy tez wydaje mi sie i innych form mojacych podkreslic iz jest to moje osobiste odczucie.
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
marcelo garcia, murillo bustamante, saulo, royler gracie, ze mario, soca, roleta, arona, leo vieira, andre galvao, draculino, fabio gurgel, roger i wielu innych wyraznie mowia, ze podstawa jest trening w gi a ich wyniki to potwierdzaja.
ostatnio nawet, od zawsze preferujacy no-gi diego sanchez trenuje w kimonie z saulo i biega po sali w bialym pasie (zawodnik klasy adcc).
Napisano Ponad rok temu
po 2 - jakbys czytal forum to zrozumialbys czemu uzylem slow moim zdaniem czy tez wydaje mi sie i innych form mojacych podkreslic iz jest to moje osobiste odczucie.
Pozdrawiam
Ponieważ wywiązała się całkiem ciekawa dyskusja przedstawię SWOJĄ opinię na ten temat. Zaznaczam, że bardzo lubię obydwie formy walki wobec czego jestem bezstronny.
Myślę że konieczne jest rozróżnienie przestawiania się kogoś ( pomiędzy gi i bez gi) kto nigdy nie ćwiczył drugiego, a zawodnika bardziej doświadczonego. Podstawowa różnica polega na odmiennej technice kontroli rękoma. W kimonie sposobów kontroli rękoma mamy niezliczone ilości i przedramiona troszkę inaczej pracują, natomiast bez gi mamy dużo mniej punktów "zahaczenia". Doświadczonemu zawodnikowi, który ma opanowane i jedne i drugie patenty nie sprawi wiele kłopotów w przestawianiu się z gi na bez gi. Najzwyczajniej stosują inne techniki, co wyjaśnia sprawę, że zawodnicy Bjj wymienieni przez Michała nie mają żadnych problemów z przestawieniem się z walki w gi na bez gi, gdyż uzmysłowienie sobie tych różnic im to zapewnia.
Nie znam wybitnych zawodników bez gi, którzy z powodzeniem wygrywają zawody w gi. Być może jest tak, iż w bjj jest dużo więcej technik, a zdejmując gi po prostu ograniczamy tę ilość technik z wieloma modyfikacjami.
Poznałem natomiast wielu wyśmienitych zawodników walczących w gi, którzy bez gi się gubili i nie rozumieli tego i odwrotnie, zawodników bez gi, którzy się plątali w kimono. Myślę, że jest to kwestia wyłącznie doboru odpowiednich technik, a w gi jest ich po prostu więcej.
Jeżeli chodzi o mnie to za dawnych czasów na początku ponad rok ćwiczyłem bez gi i dopiero sobie kupiłem kimono. Nie miałem problemów z przestawianiem się jako początkujący. Ale później czasem było tak, że np w wakacje robiliśmy tylko bez gi i znów w gi- przestawienie się zajmowało nawet miesiąc, półtora. Teraz natomiast nie mam z tym większych problemów, kwestia wstawienia odpowiedniego filtru.
Moim zdaniem na początku najodpowiedniej ćwiczyć jedno i drugie.
takie moje spostrzeżenia
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
zawodowiec
- Ponad rok temu
-
czarne gi korala
- Ponad rok temu
-
KS Pretorian