Sankaku Tobi
Napisano Ponad rok temu
Shigeru Egami pisal ze jest to technika daleko bardziej zaawansowana niz nidan geri
jak mogl wygladac taki skok trojkatny jaki on mial na mysli :?
jest ktos kto wie cos wiecej na temat tej techniki...
Napisano Ponad rok temu
w Empi interpretacja tego ruchu jest raczej rzut przez barki (powiedzmy cos jak opcja popularnego rzutu strazackiego) ale w oryginale ta technika skoku wg Egamiego jest bardzo trudna i z tego co mi wiadomo miala sluzyc np. do dostania sie za plecy przeciwnika (stojacego chyba za nami z tego co mi sie udalo wywnioskowac)
juz od jakiegos czasu intryguje mnie ta technika
jest na forum ktos kto moze sprecyzowac na czym ona pierwotnie wygladala
Napisano Ponad rok temu
trudna i z tego co mi wiadomo miala sluzyc np. do dostania sie za plecy przeciwnika (stojacego chyba za nami z tego co mi sie udalo wywnioskowac):
W meikyo jest dokładnie tak napisałeś, polega to na tym, ze trzeba faktycznie przeskoczyć przeciwnikowi za plecy (przeciwnik jest przed nami) i w powietrzu dostaje z lokcia w glowe, fakt faktem nie jest zbyt latwe do wykonia.
Na czym polega twoim zdaniem okrojenie tego?? bo nie rozumiem???
Napisano Ponad rok temu
Na czym polega twoim zdaniem okrojenie tego?? bo nie rozumiem???
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
to jest sankaku tobi :?
nie da sie przeskoczyc przeciwnika skokiem na wysokosc 40 cm :roll:
Napisano Ponad rok temu
to jest sankaku tobi :?
nie da sie przeskoczyc przeciwnika skokiem na wysokosc 40 cm :roll:
wiem jak wyglada meikyo...
Nie przeskakujesz nad przeciwnikiem tylko obskakujesz go bokiem, przy czy dostaje z lokcia w powietrzu. Zauwaz ze podaczas tego skoku jest przesuniecie o dwie dlugosci pozycji, a w enpi nie - to nie sa takie same wyskoki i w enpi nie ma uderzenia z lokcia.
my to kiedys cwiczylismy, naprawde to trudno zrobic, zeby trafic z tego lokcia, bo obskoczyc to sie da jeszcze :wink:
Napisano Ponad rok temu
pewnie zle zinterpretowalem jego slowa bo zawsze myslalem ze przechodzisz nad przeciwnikiem...
Napisano Ponad rok temu
w takim razie dlaczego Egami pisal ze kiedys "orzeszedl" nad barkiem przeciwnika przy pomocy zmodyfikowanego nidan geri i
Nie wiem nie czytalem tego...
zastrzegl ze nie bylo to sankaku tobi bo sankaku jest technika duzo trudniejsza
Pewnie zrobil co innego, bo co jest w meikyo naprawde trudno wykonac, zeby odnislo prawdziwy skutek....
pewnie zle zinterpretowalem jego slowa bo zawsze myslalem ze przechodzisz nad przeciwnikiem...
A widzisz, jednak nie nad:):)
Napisano Ponad rok temu
W późniejszym okresie dodano wyskok w góre w celu gimnastyki i rozwoju ciała - niektórzy mistrzowie mówią rónież że dodany wyskok został przez niskich mistrzów w celu sięgnięcia większego przeciwnika... Spotkałem się również z wyjaśnieniem że jest to skok na leżącego przeciwnika po ciosie łokciem i to też ma sens 8)
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
GRUBSZY CZłOWIEK
- Ponad rok temu
-
Zasada ciągłego ataku
- Ponad rok temu
-
BUDOSAI Karate 2007
- Ponad rok temu
-
Prośba o zdjęcia
- Ponad rok temu
-
Kumite w waszej sekcji
- Ponad rok temu
-
Gasshuku 2007-karate tradycyjne
- Ponad rok temu
-
9 Otwarte Mistrzostwa Świata (IKO 2/WKO)
- Ponad rok temu
-
WSKA SHOTOKAN KARATE CHAMPIONSHIP BYDGOSZCZ 22-23.09.2007
- Ponad rok temu
-
POTRZEBNA HISTORIA KARATE !!!
- Ponad rok temu
-
Książka: Droga karate
- Ponad rok temu