Co do samych miesni, to Kanai sensei mial obowiazek regularnie masowac Dziadka jak byl uchideshi przez pare lat. Opowiadal, ze Dziadek nawet bedac juz w podeszlym wieku, mial nadal bardzo duzo miesni i byl silny jak tur.
Tada sensei opowiadal, ze Dziadek byl tak silny, ze po prostu wyrywal im z rak bokken jedna reka podczas recznych technik przeciw broni.
Wybacz, że na ciebie naskoczyłem, miałem zły dzień.
Nie zmienia to faktu, że jeśli wierzysz w 100 kg przy 145 cm i tej figurze, jaką Dziadek prezentuje na wszystkich filmach, to jest to conajmniej naiwność z twojej strony. Taki osobnik byłby małym potworem, i to tym bardziej, gdyby miał mięsień na mięśniu (a nie np. tłusty brzuchol).
Dla porównania: gubernator Arnold ma 188 cm wzrostu i waży przy tym 115 kg (wg. Wikipedii). Ty mówisz o człowieku półtorej, dwie głowy niższym i odpowiednio szczuplejszym, który miałby ważyć tylko o 1/8 mniej niż Arnie, który wszak ma (miał) mięsień na mięśniu?
Nie chcę tu umniejszać siły Dziadka, ale jest ona całkowicie nieweryfikowalna. Zwłaszcza, że mówiono o nim bardzo wiele mało prawdopodobnych rzeczy (ot, chociażby o znikaniu i pojawianiu się w innym miejscu zanim ktokolwiek coś zauważył) i że Japończycy lubią w opowiadaniach wyolbrzymiać różne fakty.