hakaku
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
a jeśli nie tamten filmik to może ten. co prawda jest on z shito ryu ale może taki sam jak z shorin-ryu?
Napisano Ponad rok temu
Chyba znalazłem na necie adres do filmiku z kata hakaku ze stylu shorin-ryu, ale nie jestem pewien czy to ten. Proszę żeby ktoś z doświadczeniem sprawdził go i odpisał. Oto adres: [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Według mojej wiedzy jest to faktycznie kata Hakaku.
Na pewno przekazuje to kata sensei Kenyu Chinen w swojej szkole Shorin-ryu (Oshukai), ale adeptom na dosyć wysokim poziomie zaawansowania (od 4-5 dan). W przypadku Chinena jest to przekaz właśnie od Matayoshi Shinpo.
W Polsce ta linia to: [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Czy w innych szkołach z grupy Shorin-ryu jest to przekazywane nie wiem. Na liście kata organizacji Kyudokan (szkoła Shorin-ryu rodziny Higa) nie widziałem tego kata.
W Polsce ta linia to: [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Nie wiem czy inni mistrzowie z grupy Shorin np. Miyahira (Shorin-ryu Shidokan) lub Nakazato (Shorin-ryu Shorinkan) mają w swoim przekazie te kata.
Czasem w kontekście tego kata widziałem teksty używające nazwy Hakutsuru. Chyba też jest praktykowane pod nazwą Hakutsuru kata w takich szkołach jak Matsumura Orthodox Shorin-ryu (Hohan Soken) czy Koryu Uchinadi (Patrick McCarthy). Ale nie wiem czy to są podobne kata czy też różne.
Tu jest parę słów o Hakutsuru (przypadkowy link, który mi wpadł w oczy):
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Pozdr.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
/pytanie o pewną organizacje/
- Ponad rok temu
-
NAJDUCH/KYOKUSHIN vs ZUKOWSKI/OYAMA KARATE
- Ponad rok temu
-
Gala "BEST OF THE BEST III" 1-Wrzesnia Wroclaw Zaw
- Ponad rok temu
-
Akira Nakamura-wizyta-opinia na stronie głównej SEIDO!!!!
- Ponad rok temu
-
Sandman1976 się żeni ... składamy życzenia ...
- Ponad rok temu
-
Charakterystyczne cechy karate
- Ponad rok temu
-
Wyszycie belki na pasie.
- Ponad rok temu
-
TOMASZ NAJDUCH WALCZY 1-GO WRZESNIA 07 WE WROCLAWIU
- Ponad rok temu
-
A film jednak się kręci!!