Judogi - jaką i gdzie kupić?
Napisano Ponad rok temu
No i warto pamiętać że judogi - odwrotnie niż inne ciuchy - lepsze zamałe niż za duże...
Napisano Ponad rok temu
No i warto pamiętać że judogi - odwrotnie niż inne ciuchy - lepsze zamałe niż za duże...
No nie do końca, bo w przypadku nowej judogi trzeba wziąć poprawkę na to, że po pierwszym praniu się skurczy. Ja np. mam teraz spodnie do pół łydki i rękawy tuż przed łokciami. A brałem na swój wymiar. Fakt, nie był to może wyrób z najwyższej półki, ale z tego co słyszałem także te markowe trochę się kurczą.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
No nie do końca, bo w przypadku nowej judogi trzeba wziąć poprawkę na to, że po pierwszym praniu się skurczy. Ja np. mam teraz spodnie do pół łydki i rękawy tuż przed łokciami. A brałem na swój wymiar. Fakt, nie był to może wyrób z najwyższej półki, ale z tego co słyszałem także te markowe trochę się kurczą.
A moja właśnie ni chuchu się nie skurczyła i musiałem chlastać nogawy i(zwłaszcza) rękawy... :?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Nie. Wychodzi na to, że różni producenci różnie robią: jedni sami obkurczają gi przed sprzedaniem, inni nie. Trzeba uważnie czytać wszelkie opisy.
Z tego co kiedys pogadałem z jednym producentem, to to czy Judoga się ściągnie po praniu czy nie zależy od gramatury.
Mam Daxa Moskito i się nie skurczył ani ciut, mimo iż zakładałem, że tak się stanie. Nawet po gotowaniu wieloktotnym. Bilans jest taki, że mam za dużą Judoge
Mam Mizuno i była brana "na wzrost" i dalej jest na wzrost nie skurczyła się ani ciut.
Natomiast pokusiłem się pół roku temu na Noris OLYMPIQUE i..... tragedia :roll: niby gramatura jest a po kilku praniach zrobiła się dupa a nie Judoga . (* co obala teorie że gramatura decyduje...)
Góra się skurczyła na potęge a dół został taki jaki jest .....i człowiek wygląda jak w spódnicy Do tego w ogóle jest miękka jak kaczuszka ( a nazywa się, że niby "OLYMPIQUE" :roll: )
BTW jak ktoś chciałby kupić Adidasa, Daxa, Mizuno, Danikena, Norisa ect... profesjonalne,czy pół... To dajcie znać ... Bo w ciągu +- 10dni bede jechał "hurtowo" po Judogi.
I jest szansa, że im więcej ich kupie tym taniej będzie....
Pozdrawiam Bogumil
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Przykład z mojego podwórka: mam szmaty Vulkan i Koral (ten sam producent i ta sama klasa, tzn. single-weave). Obydwie w rozmiarze A3, obydwie prałem w sześćdziesięciu stopniach. Vulkan nie był jeszcze pre-shrunk, Koral owszem. Prosto z fabryki Vulkan był nieco większy od Korala, ciut za duży nawet, ale skurczył się znacznie i teraz pasuje idealnie, na standardy judo pewnie jest nawet za mały. Koral natomiast był początkowo mniejszy, ale nie skurczył się prawie wcale, w związku z czym teraz jest ciut większy i myslę, że zostałbym w nim dopuszczony do zawodów judo.
Należy czytać opisy producentów i/lub metki. Na przykład: [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
...narazie pierwsze pranie w 90 zrobiłem, jak się skurczyło to leży idealnie.
.
Sos przecież ty tego Daxa masz już bite z półroku i dopiero pierwsze pranie ????
Ale poważnie to miałem Judoge "NoName" którą jak kupiłem to miałem o 15cm za długie rękawy a po kilku praniach poszła za 30zł dla gościa o połowe mniejszego od Bogumila.
Podejrzewam, że teraz ma z niej takie coś na centralne lusterko w samochodzie o...oo [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
.....pre-shrunk....
A to dla mnie nowość ...ale dokładniej to gdzie to pisze czy pre-shrunk czy nie pre-shrunk ??
Bo wziąłem Daxa i pisze na metce tylko DAX Moskito 100% Baumwolle Cotton ???
Napisano Ponad rok temu
Ja mam 171 cm wzrostu więc ani o 10 za dużo ani o 10 za mało brać raczej nie było sensu bo nawet świerza na 170 miała za duże spodnie i odrobinę przydużą górę. Po praniu już jest git, choć spodnie mogłyby jeszcze troszke krótsze być ale ogólnie za 275 zł to wygląda zajebiście.
Napisano Ponad rok temu
yyy ....ale ogólnie za 275 zł to wygląda zajebiście.
No niby tak ... ale dopłacił byś jeszcze setke i miałbys Mizuno Ipon ...
Stówka różnicy a Judoga o klase lepsiejsza :wink:
BTW ślinie się teraz na Mizuno 3D :roll:
Napisano Ponad rok temu
Zresztą na Mizuno jeszcze czas przyjdzie, to kase sie nazbiera, to dolar spadnie :wink:
Napisano Ponad rok temu
... to dolar spadnie :wink:
No na to bym już nie liczył ...Siedze poniekąd w ekonomi i prognozuje, że Polsce w ciągu nadchodzącego roku wszytko pierdolnie ( zresztą dziś już dolar był po 2,90)
..A mówią, że kryzys Polske ominie bo nie chcą siać paniki - inwestorzy by się zaczeli wycofywac ...ludzie mniej wydawać i w konsekwencji pierdolneło by jeszcze w tym roku...
Najlepszy okres na zkup Judogi właśnie osiąga Punkt kulminacyjny ...dla tego też jak wspomniałem jade w przyszłym tygodniu na większe GI zakupy...
Napisano Ponad rok temu
A bo ja wiem, gdzie u was o tym informują?A to dla mnie nowość ...ale dokładniej to gdzie to pisze czy pre-shrunk czy nie pre-shrunk ?? Bo wziąłem Daxa i pisze na metce tylko DAX Moskito 100% Baumwolle Cotton ???
W przypadku bjj chyba każdy producent czy sklep podaje taką infromację na swojej stronie internetowej. W podanym przeze mnie linku do Kodokan Gear jest mowa o tym, że żadne spodnie nie są pre-shrunk... czyli gdzieś indziej pewnie była mowa o obkurczaniu reszty stroju, ale nie wiem, bo całej strony nie przeglądałem.
W każdym razie jeśli nie mógłbym uzyskać tej informacji elektronicznie, po pierwsze zadzwoniłbym do tegż producenta, a po drugie poczytał różne fora, żeby się dowiedzieć, jak to jest w praktyce. Bez tej wiedzy nie kupiłbym szmaty, za dużo pieniędzy wchodzi w grę.
Napisano Ponad rok temu
.... Bez tej wiedzy nie kupiłbym szmaty, za dużo pieniędzy wchodzi w grę.
No właśnie ... ta wiedza to jest wiedza w której posiadanie chciałbym wejść..
Bo tyle o ile ..to jest to problem jak cholera ....
Jak dotąd- po latch - użytkowania nie mam pojęcia jakie kryteria kurczliwości przyjąć w zakupach Gi a zmordowałem juz z tuzin...i mimo tego zasada kurczenia Gi jest dla mnie nieprzenikniona niczym otchłań mojej dupy.
Upraszczając powiem: Kupujesz Judoge za 1000zł i zastanawiasz się czy brac na 190 czy na 195 bierzesz na 195 a potem te 5 powoduje, że cała judoga nie spełnia swoich funkcji...
...a zgodzisz się, że po praniu reklamować trudno.
.... czyli gdzieś indziej pewnie była mowa o obkurczaniu reszty stroju, ale nie wiem, bo całej strony nie przeglądałem.
Bracie Shabu tyś uczony w piśmie więc ninejszym pragnałbym abyś ustalił jak to jest ....myśle, że dla sporej części uzytkowników Judogi było by to odkrycie na miare odczytania ludzkiego Genomu
Natomiast Ja osbiście wnioskował bym o przyznanie dla Shabu Sportowego Nobla za badania nad strukturą i przyczynami kurczliwości włókien w Gi
Napisano Ponad rok temu
Nie tylko dla ciebie. A na powaznie, to co producent - ba, co model! - będzie inaczej. Należy zdać się na doświadczenie własne oraz innych użytkowników...Jak dotąd- po latch - użytkowania nie mam pojęcia jakie kryteria kurczliwości przyjąć w zakupach Gi a zmordowałem juz z tuzin...i mimo tego zasada kurczenia Gi jest dla mnie nieprzenikniona niczym otchłań mojej dupy.
...gdzie z pomocą przychodzi Google. Współczuję, bo kiedyś miałem tą samą zagwozdkę. Na szczęście wówczas kupowałem jedynie judogi no-name za stówę. Teraz jednak nie mam już tego problemu, więc niestety musicie sobie radzić sami.Bracie Shabu tyś uczony w piśmie więc ninejszym pragnałbym abyś ustalił jak to jest ....
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
szkoleniówki JUDO
- Ponad rok temu
-
Pokaz
- Ponad rok temu
-
Mistrzostwa Polski Seniorów i Seniorek
- Ponad rok temu
-
Treningi Judo w Japonii
- Ponad rok temu
-
Czy judogi biało-niebieskie mają z obu stron plecionkę ?
- Ponad rok temu
-
najblizsze zawody??
- Ponad rok temu
-
Jakie macie judogi ?
- Ponad rok temu
-
Zawody w Bukareszcie
- Ponad rok temu
-
Żółknąca judoga !!