real aikido vs knife :wink:
Napisano Ponad rok temu
niektórzy uważają, że to naprawdę dziala.
I znowu z nożem glupi osilek, wykonuje jeden sygnalizowany atak.
Obrona oczywiście niezawodna.
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Czy kogoś ten filmik przekonuje?
Napisano Ponad rok temu
smutna sprawa,
niektórzy uważają, że to naprawdę dziala.
I znowu z nożem glupi osilek, wykonuje jeden sygnalizowany atak.
Obrona oczywiście niezawodna.
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Czy kogoś ten filmik przekonuje?
Jeśli nie zauważyłeś, nie tylko jeden, nie tylko sygnalizowany. W ogóle mimo celu.
No i problem numer one – prędkość atakującego jest wyraźnie niższa niż broniącego, nonsens!!!
Nie ma nawet co dyskutować...
Napisano Ponad rok temu
a co do obrony przed nozem - milion razy bylo.. ale najgorsze jest to ze ci ludzie naprawde w to wierza.. sam slyszalem na imprezie aikidowcow jak jeden do drugiego po 2ch piwkach mowil ze gosciowi z nozem to by rece polamal i ze on sie nozykow nie boi bo na treningach to rozwala kazdego..... :sad:
Napisano Ponad rok temu
I jak się w takiej sytaucji zachowujecie? Sprawiacie, że ich światopogląd lega w gruzach, czy odpuszczacie?sam slyszalem na imprezie aikidowcow jak jeden do drugiego po 2ch piwkach mowil ze gosciowi z nozem to by rece polamal i ze on sie nozykow nie boi bo na treningach to rozwala kazdego..... :sad:
Kiedyś byliśy z kolegą na seminarium - generalnie bardzo fajne, ale w pewnym momencie jeden z trenerów pokazywał "cudowną technikę" - polegającą na bloku krzyżowym(w górze lub dole, w zależności od ataku) i to tak fajnie pokazane, ze atakujaący wycofując nóż może idalnie pochlastać blokujące ręcę. Dlatego z kolegą zaczęliśmy to robić, ale na odwal się, wiedząc jak to naprawdę wygląda. No i przyszło dwóch typków, czarne pasy, wytwarzające aurę "jesteśmy zajebiści" i zaczęli nam pokazywać jak to trzeba robić naprawdę, bo oni spotykają sie z tym prawie na codzień i potrafią tak blokować coby rękę paralizowało i w ogóle och i ach... W takiej sytuacji tylko wypada podziękować za lekcje...
Napisano Ponad rok temu
I jak się w takiej sytaucji zachowujecie? Sprawiacie, że ich światopogląd lega w gruzach, czy odpuszczacie?
sam slyszalem na imprezie aikidowcow jak jeden do drugiego po 2ch piwkach mowil ze gosciowi z nozem to by rece polamal i ze on sie nozykow nie boi bo na treningach to rozwala kazdego..... :sad:
wyjmujemy noze :twisted: :twisted:
idz pan w huj z takim filmem
Napisano Ponad rok temu
Tak na marginesie trochę przeraża mnie taka postawa. Bo tworzą się mistrzowie, oni produkują uczniów i potem kolejnych mistrzów itd.
A podpity i wkurwiony "Ziutek", który nie ma pojęcia a "klasycznych" atakach i że trzeba się zatrzymać po każdym, po prostu pochlasta większość mistrzów. A oni są tylko winni, że zaufali "fachowcowi"
Nie czepiam się aikido, bo takich mistrzów (co nigdy się nawet nie bili) można spotkać w różnych grupach.
Tylko trochę mnie przeraża/dziwi taka farsa
Napisano Ponad rok temu
no i oczywiscie ich podstawowa obrona wlasnie byl blok krzyzowy po ktorym nastapowalo przeniesienie reki z nozem z zewnetrznej strony do wewnetrznej a nastepnie dzwignia na nadgarstek ktora po kolejnym przelozeniu rak puszczano zeby zlapac za kciuk i dzieki temu druga reka wyciagnac oponentowi noz z reki...........
a jak im powiedzialem ze to troche duzo ruchow i ze na cholere unieruchomionego przeciwnika (np dzwignia na nadgarstek) puszczaja zeby zlapac go znowu sekunde pozniej - to grand master sie obrazil a glowny instruktor chcial mnie bic.. jacys drazliwi ci ludzie z MA
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
jesli celuja do nas z broni natychmiast nalezy sie poddac i wykonywac polecenia
Ale oczywiscie polowa forum mnie zjebala jak zasugerowalem takie rozwiazanie jako pierwsze:)
Czasem mysle ze pol biedy jak kogos potna bo i tak by go pocieli ale najgorsze jak kogos potna bo on zamiast dac portfel wykonywal jakies przejecia noza.
swoja droga znam osobe ktora obronila sie przed nozem 2 razy uzywajac aikido - ale to yoshinkan:)
Napisano Ponad rok temu
I jak się w takiej sytaucji zachowujecie? Sprawiacie, że ich światopogląd lega w gruzach, czy odpuszczacie?
Jest nam wstyd. Nam - myslacym aikidokom :wink:
Lepiej sie w takie rozmowy nie wplatywac. Do nieczego nie prowadza, a osoby o takich pogladach szybko rezygnuja z aikido.
Jako osobie cwiczacej aikido techniki te w ogole mi sie nie podobaja. Cwiczenie z drewnianym nozem sprawia radosc, ale za wiele sobie nie wyobrazamy
Napisano Ponad rok temu
To oczywiście nie jest przytyk do aikido jako SW, bo w każdej znajdują się jacyś instruktorzy znający "niezawodne techniki".. Ktoś z TKD lub karate mówił, że nóż najłątwiej... wykopać...Jest nam wstyd. Nam - myslacym aikidokom :wink:
Lepiej sie w takie rozmowy nie wplatywac. Do nieczego nie prowadza, a osoby o takich pogladach szybko rezygnuja z aikido.
Jako osobie cwiczacej aikido techniki te w ogole mi sie nie podobaja. Cwiczenie z drewnianym nozem sprawia radosc, ale za wiele sobie nie wyobrazamy
Napisano Ponad rok temu
ja znam niezawodna technike: UCIEEEEKAAAAAC!!!
Napisano Ponad rok temu
Ale prawda jest prosta, jak ktoś ma talent ruchowy to dotknąć go ciężko w sparingu niezależnie od tego co ćwiczy.
ps. nie wiem czy ma znaczenie fakt że te osoby ćwiczyly ok, 5 lat (i do tego normalne reakcje - boks )
A zupelnie inną sprawą jest wmawianie komuś tego co się trenerowi wydaje. A już najlepszą koncepcją jest gdy uczy się specyficznych dla danego systemu ataków i specyficznych obron.
Wtedy taki pacjent trochę się gubi, jak trafi na przeciwnika który nie zna założeń jego stylu i atakuje po swojemu (a często wbrew logice).
ps. A jeśli mowa o aikido, to znam dużo osób które ćwiczą bo mają frajdę i szukają w aikido super skuteczności. I ta postawa jest dla mnie bardzo klarowna i taką szanuję.
Napisano Ponad rok temu
ps. A jeśli mowa o aikido, to znam dużo osób które ćwiczą bo mają frajdę i szukają w aikido super skuteczności. I ta postawa jest dla mnie bardzo klarowna i taką szanuję.
i NIE szukaja w aikido superskutecznosci
Napisano Ponad rok temu
Ja np cwicze sobie styl w ktorym interesuje mnie metodyka generowania sily, strategia i tlo historyczne, ale wkorwilbym sie gdyby to wszystko bylo calkowicie oderwane od zastosowan obecnych wiec jesli jest "w miare" skuteczne to mi wystarczy
Napisano Ponad rok temu
i NIE szukaja w aikido superskutecznosci
No oczywiście, dzięki
Napisano Ponad rok temu
u nas cwiczy policjant z uderzeniowki, bokser, wlasciciel firmy z ochrona - bardziej dla przyjemnosci bo skuteczmnosc juz maja
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Tanto Jitsu
- Ponad rok temu
-
Nuchaku
- Ponad rok temu
-
Ustawa o broni i amunicji wedlug Lorda Von Banana
- Ponad rok temu