mongdung-i czy digutja?
Napisano Ponad rok temu
wg strony praskiego Sonkala jest to digutja makgi.
wg pewnego skryptu jest to mondung-i makgi.
ktora nazwa jest poprawna? a moze obie?
ostatnio nam sie ekspertow namnozylo, to moze ktorys pomoze.
pzdr
Napisano Ponad rok temu
nie wiem czy to Ci w czyms pomoze.
Napisano Ponad rok temu
OK teraz o bloku/uderzeniu w kształcie litery U. Może jakiś znawca języka to zaneguje, ale z tego co pamiętam tak opisywał tą nazwę Mistrz Ri Myong Chol VII Dan.
A więc poprawną nazwą jest digutia mandung-i magki, gdzie pierwsze słowo oznacza rodzinę technik (właśnie w kształcie litery "u") drugi człon to mniej więcej przechwycenie (wolne tłumaczenie), a końcówka oczywista.
Jeżeli ktoś będzie chciał więcej wiedzieć, poszperam w notatkach, bo mogłem się gdzieś pomylić, lub co gorsza coś zmienić (wiedza z przed 6 lat).
Napisano Ponad rok temu
Co do nazw wypowiedział sie dość precyzyjni - nazwy w TKD wywodzą się z języka koreańskiego ale nie są z nim tożsame.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
w ABC Taekwon-do, aut. Z. Bujaka jest tak "Digutja (mongdung-i) Makgi", w Taekwondo koreanska sztuka samoobrony, aut. Choi/ Bryl jest samo "Digutja makgi"
nie wiem czy to Ci w czyms pomoze.
W "Podstawowym nazewnictwie Taekwon-Do ITF" Brzozowskiego z 1998r jest
Gojung So Mongdung-I Makgi
Napisano Ponad rok temu
Kwestia nazewnictwa nie do konca zostala ujednolicona.Sabum Kim ktory byl kiedys w Polsce na kursie instruktorskim mial problem z przejsciami i krokami po koreansku.Natomiast mistrz Rhee Myong Chol był i jest jedna z bardziej znaczacych w koreanskim tkd osobistosci i jakos bardziej mu ufam niz komukolwiek , bylem na seminarium w WsKT i potwierdzam wyjasnienie Dra Pytalskiego , a moze wiecie boi ja wiem jak sie nazywa skret reki po sonsonkut w Dosan Tul ? Pytanie warte 6 w totka .NEchrist spytaj sie trenera;]
Pulgi
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Rusłan Nagnibeda
- Ponad rok temu
-
Rusłan Nagnibeda
- Ponad rok temu
-