Jaki powinien być instruktor aikido?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
To nie ja...Ja wiem kto jest najlepszy :-)
Napisano Ponad rok temu
Ja wiem kto jest najlepszy :-)
Jakby to była Jusi to bym znał odpowiedź :wink:
Napisano Ponad rok temu
A bo kobiety są takie schematyczne... :roll: :roll: :roll:Jakby to była Jusi to bym znał odpowiedź :wink:
Napisano Ponad rok temu
A potem i tak caly czas pod gorke....
Napisano Ponad rok temu
może raczej wierne swoim wyborom... przynajmniej niektóre.A bo kobiety są takie schematyczne... :roll: :roll: :roll:
Napisano Ponad rok temu
Prawda Ligea, nic dodać nic ująćmoże raczej wierne swoim wyborom... przynajmniej niektóre.A bo kobiety są takie schematyczne... :roll: :roll: :roll:
Napisano Ponad rok temu
życzliwy
Napisano Ponad rok temu
2. Potrafi przekazywać wiedze.
3. Nie może obrażac ludzi
4. Nie pownien podczas rozgrzewki stać na środku jak basza Turecki tylko trenować z resztą, bo to obniża morale grupy.
5. Nie cieszy się porażką swoich uczniów, ale stara sie ich zachęcać do dalszego rozwoju...(sempaja zawsze bawi jak nie możemy juz biegać ze zmeczenia - cholernie drażniący ma ten uśmiech - triumfu)
6. Nie moze robić wyjątków.
7. Trzyma sie zasda panujących na dojo. (u nas laska z brązowym pasem nie łazi w kimonie, a siada w pierwszym rzedzie...sensej chyba powinna ją wywalić na koniec)
Napisano Ponad rok temu
8. Nie okazuje, że kogoś nie lubi...
Trening nie jest od wyrównnywania prywatnych porachunków....Pozdrowienia dla mojego Wfisty Wszystkiego co złe...
Napisano Ponad rok temu
Taki przede wszystkim :wink: :-)przystojny...
Napisano Ponad rok temu
cytat
i wypowiedz Motyllka...
Napisano Ponad rok temu
Jak dobry? Trudno to ocenić z pozycji młodego ucznia /wręcz niewykonalne/, potem jest za późno.1. Musi być dobry w danej sztuce walki.
2. Potrafi przekazywać wiedze.
Dydaktyka to jasna rzecz, zasadniczo i pobieżnie. Ostatecznie trzeba wiedzieć jaki jest cel nauczania żeby ocenić czy droga do niego prezentowana jest odpowiednio.
"Bo co? Bo w ryja." Czasem może, pytanie czy powinien.3. Nie może obrażac ludzi
Zależy, w sztuce walki tak, w sporcie niekoniecznie.4. Nie pownien podczas rozgrzewki stać na środku jak basza Turecki tylko trenować z resztą, bo to obniża morale grupy.
Jak inaczej sobie wyobrażasz rozgrzewkę którą prowadzi 60 letni trener boksu dla dwudziestolatków? A jak sądzisz, czy taki 60 latek aikidoka jest w stanie pociągnąć rozgrzewkę młodym gniewnym? Albo robi lichą, albo daje jakiegoś sempaja, albo wydaje komendy słowne.
Mnie bawi jak ludzie się poddają nie mając nawet kropli potu na czole. Albo biegną dwie panny, mielą jęzorem co chwila, ale "już nie mogą" i ćwiczenia wykonują niedbale. Kiedy nie masz siły, to walczysz o oddech i podniesienie nogi z ziemi, a nie debatujesz jak ci źle. Sztuki walki są by wychować ludzi silnych, nie tylko fizycznie ale i psychicznie, a nie zmanierowanych pudli.5. Nie cieszy się porażką swoich uczniów, ale stara sie ich zachęcać do dalszego rozwoju...(sempaja zawsze bawi jak nie możemy juz biegać ze zmeczenia - cholernie drażniący ma ten uśmiech - triumfu)
No i co innego bawi, co innego cieszy. Porażka raczej smuci.
Jak chcesz mu zdjąć ten uśmiech, to ćwicz żeby być lepszą od niego, albo przerzuć się na rzeczy bardziej naturalne, np. gotowanie :twisted: gość wylał wiadro potu, to może się uśmiechać. Jedno jest pewne, kwękanie nic nie da.
Może robić co chce, jego cyrk, jego małpy. Ty też, nie podoba się, nie przychodź. Inaczej musisz zaufać ze to co robi ma sens, a ten potraktowany wyjątkowo z jakiegoś powodu powinien być tak potraktowany.6. Nie może robić wyjątków.
Pewnie powinna... B+B=P7. Trzyma sie zasad panujących na dojo. (u nas laska z brązowym pasem nie łazi w kimonie, a siada w pierwszym rzedzie...sensej chyba powinna ją wywalić na koniec)
AD 8. Nauczyciel też człowiek, jednych lubi innych nie. Jeżeli popatrzymy na sekcje w sposób nowoczesny - to każdy jest klientem, płaci i na macie powinien otrzymywać usługę o określonej jakości, w razie dyskryminacji proces (welcome 2 america). Jak popatrzymy na to w sposób tradycyjny - jego cyrk, jego zasady. Może wybierać uczniów, jednych promować, innych karcić, poprzez to kształtować pożądany model zachowania.
Napisano Ponad rok temu
Jak inaczej sobie wyobrażasz rozgrzewkę którą prowadzi 60 letni trener boksu dla dwudziestolatków? A jak sądzisz, czy taki 60 latek aikidoka jest w stanie pociągnąć rozgrzewkę młodym gniewnym? Albo robi lichą, albo daje jakiegoś sempaja, albo wydaje komendy słowne.
Ja znam senseia, który ma ponad 60 lat i jest wstanie pociągnąć rozgrzewkę młodym gniewnym i jeszcze ich zagiąć sprawnością. To tak na marginesie.
Napisano Ponad rok temu
To miał być ideał trenera a nie realia......A ze sempaj dla mnie jest mniej niż zero to nie znaczy ze inni senseje nie są bliscy ideału.......Moj sempaj z aikido i sensej z tejże sztuki są niemal idealni.....a że wielu twierdzi - moje małpy i mój cyrk to potem widać ilu mają chetnych na trening i ile zarabiają...... :twisted:
A ja tam mam go w d... i cwicze dalej co nie znaczy że popieram jego styl treningu - to niej jest kawałek o żalu do trenera tylko TOPIC O IDEALE.....
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Egzaminy w aikido
- Ponad rok temu
-
Termin zlotu 30.06-01.07.2007, komitet kolejkowy zapisy!
- Ponad rok temu
-
Fujimoto w Pradze
- Ponad rok temu
-
Termin zlotu - decydujące starcie
- Ponad rok temu
-
Świercz Krzysztof
- Ponad rok temu
-
termin "zlotu"
- Ponad rok temu
-
Staż z Jean Marie Mileville (19-20.05.2007 Poznań)
- Ponad rok temu
-
Spotkajmy się, co?
- Ponad rok temu
-
Letnia szkoła Aikido z Andy Sato 6 dan oraz E.Germanov 5 dan
- Ponad rok temu
-
VI Letnia Szkoła Aikido Złotów 2007 - P. Norbelly (6 dan)
- Ponad rok temu