Oczywiście nic nie kapujecie.
Przecież tej formie rywalizacji nie przewodziła by ta sama idea co podczas walki. Idea byłaby inna, wobec tego idee te nie muszą się kłócić ze sobą. Oczywiście kryteria sędziowania należałoby stworzyć jak w każdym konkursie czy dyscyplinie- nie ulega wątpliwości. Roboy- przecież Kucyk nie napisał że rozdawano by pasy za to. Dla lepszego zrozumienia może przykład: to tak jakby konkurs wsadów w koszykówce. Podczas meczu estetyka wsadu nie podlega ocenie sędziowskiej i nie ma wpływu na wynik rywalizacji, tak jak kombos technik w walce nie podlega żadnej punktacji, a podlegałby w takim konkursie. Sam nie wiem czy by to się jakoś przyjęło i w jakiej do końca formie, ale sensownych kontrargumentów jeszcze nikt nie wysunął
I oby nie rozdawano za to pasow. Oczywiscie ze przyswiecala by temu idea taka sama jak podczas walki. Jednak kwintesencja bjj jest sparing a nie kata i show i gdyby taka idea show stala by sie czescia kultury bjj to mi by sie to osobiscie nie podobalo. dlaczego? poniewaz jak powiedzialem dla mnie te idee sie jednak gryza po drogie istnieja bardziej widowiskowe "speorty walki" ktore stawiaja na show typu "wushu" czy ci goscie co robia [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] . to co robia jest w porzadku jednak trudno juz powiedziec czy jest to akrobatyka czy sztuka walki.
wyobrazacie sobie zeby podobnmy konkurs urzadzic w boksie? w judo sa kata ale niewiele osob to cwiczy bo i po co skoro kwintesencja judo jest randori.