[quote name="kwiat"] System wydaje się interesujący. Zamieszczone zdjęcia z zawodów bardzo efektowne. Trochę mi nie pasuje do całości systemu trening z kijem i nożem oraz ćwiczenia medytacyjne i oddechowe. Ale może dlatego, że nie lubię tego typu ćwiczeń.
Przepraszam że dopiero teraz odpowiadam. Cieszę się że poruszyłeś tę kwestię. Myślę że dobrze rozumiem twoją ostrożność. Ja również kiedy słyszę o tzw. ekspertach walki mieczem, nożem czy kijem pełnych energii wewnętrznej dostaję alergii

. Osobiście znam kilku takich "ekspertów" dla których nawet Shotokan Karate było za ciężkie... i trudno zweryfikować te umiejętności...
Ale do rzeczy: Rozwój ćwiczącego w Sei Budokai przebiega dwutorowo, z jednej strony skuteczność w walce, z drugiej nacisk na zdrowie i zachowanie sprawności. Temu celowi służą właśnie ćwiczenia oddechowe i medytacyjne, są świetnym uzupełnieniem treningu, właściwie wykonywane przynoszą wymierne efekty i są chętnie ćwiczone nawet przez największych sceptyków. Np w niektórych odłamach Kyokushin wprowadzono elementy Taikiken i z tego co wiem wszyscy są z tego zadowoleni.
W metodyce sportu wyczynowego temat regeneracji i koncentracji zawodnika zajmuje ważne miejsce, i min. ćwiczenia medytacyjne są tu sprawdzoną metodą. Tak więc problem nie leży w samych ćwiczeniach tylko w tych wszystkich bajkach jakie się do tego opowiada i ludziach bajki te opowiadających. (Opowieści są zazwyczaj odwrotnie proporcjonalne do umiejętności

)
Cwiczenia z bronią są dopełnieniem naszego programu, nie robimy tego zbyt wiele i zaczyna się je dość późno (od 1 kyu). Chodzi o to żeby ludzie zaczynający trening z bronią mieli już pojęcie o walce, o bólu i troche o strachu... inaczej to nie ma sensu. (Mało kto wie że np. Jigoro Kano do swojego pierwotnego programu nauczania w Judo wprowadził... strzelanie z pistoletu!)
Cwiczenia z bronią bardzo wzbogacają ćwiczących i poszerzają horyzonty. Łącznie z technikami oddechowymi są świetną metodą utrzymania lub poprawienia sprawnośći dla osób starszych lub dobrą formą regeneracji dla zawodników po zawodach. Myślę że odpowiedziałem na twoje pytanie, możemy też rozwinąć troche ten temat jeśli chcesz.