Skocz do zawartości


Zdjęcie

Pytanie - pierwszy nóż


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

budo_lomax5
  • Użytkownik
  • 6 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:Tarnów

Napisano Ponad rok temu

Pytanie - pierwszy nóż
Witam wszystkich zacnych knifemaker`ów!
Mam do Was pytanie: przewaliłem już całe to forum, całe knives.pl i mam rozterkę:
chcę zrobić pierwszy nóż - mam do dyspozycji warsztacik: szlifierki (silnik+kamień), kowadełko, pilniki wiadomo, brzeszczoty itp itd oraz piec kaflowy i kuchnię kaflową...
Nóż ma być dość duży (20 cm ostrza) w sumie potrzebuję +/- 30 cm płaskownik.
Mam 2 pytania:
- czy lepiej kupić na allegro D2, spokojnie obrobić i znaleźć dojście do profesjonalnego hatrowania (chyba prostrza droga jeśli chodzi o obrabianie)
- czy skombinować pióro od malucha i pastwić się nad hartowaną stalą? Myślałem też o rozhartowaniu pióra na kuchni albo w piecu ale boję się że potem nie będę umiał go zahartować i odpuścić odpowiednio...
I drugie pytanie: czy ktoś ma jakieś doświadczenia z hartowaniem w piecu albo kuchni? Jaką temperaturę można w tym wyciągnąć na węglu kamiennym?
Dzięki z góry za info i sorry "to" już gdzieś było :wink:
  • 0

budo_kosiar
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 368 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:Warszawa - Rembertów

Napisano Ponad rok temu

Re: Pytanie - pierwszy nóż
apropo stali odezwij się do tego pana: http://budo.net.pl/p...wprofile&u=4465
  • 0

budo_tokuf
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 77 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: Pytanie - pierwszy nóż
praktycznie na wszystkie pytania odpowiedz masz tutaj

kawałek resora moim skromnym niefachowym zdaniem bedzie w zupełnosci wystarczający zwłaszcza na taki duży nóż
  • 0

budo_-simon-
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 420 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:Bielsk Podlaski

Napisano Ponad rok temu

Re: Pytanie - pierwszy nóż
jezeli masz w piecu dobry ciag to mozesz spokojnie dojsc do 900 stopni... hartuj w oleju a odpuscic mozesz w piekarniku kuchennym z anstawna temperatura.
Wal do Melona, sprawdzony kontakt...
resory maja to do siebie ze nawet jeli wyprostujesz to po zahartowaniu i tak moga wrocic do pierwotnego ksztaltu...
Melon ma dobra stal i w surowym stanie. Wspomoze tez rada co do hartowania jak trzeba.
Pozdro
  • 0

budo_lomax5
  • Użytkownik
  • 6 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:Tarnów

Napisano Ponad rok temu

Re: Pytanie - pierwszy nóż
Hmmm, dzięki za informacje. Na razie muszę się zadowolić dużym pilnikiem ze złomu za 1 PLN :-) i dzis wieczorem w końcu sprawdzę możliwości starej kuchni kaflowej :twisted:
Nareszcie wezmę się za pierwszy nożyk :)
  • 0

budo_-simon-
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 420 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:Bielsk Podlaski

Napisano Ponad rok temu

Re: Pytanie - pierwszy nóż
jezeli ustawisz w miare dobry ciag to bedzie niezla temp... szyber otworz na maksa. dolne drzwiczki tez.
powodzenia
  • 0


Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne
 

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024