Pytanie - pierwszy nóż
Napisano Ponad rok temu
Mam do Was pytanie: przewaliłem już całe to forum, całe knives.pl i mam rozterkę:
chcę zrobić pierwszy nóż - mam do dyspozycji warsztacik: szlifierki (silnik+kamień), kowadełko, pilniki wiadomo, brzeszczoty itp itd oraz piec kaflowy i kuchnię kaflową...
Nóż ma być dość duży (20 cm ostrza) w sumie potrzebuję +/- 30 cm płaskownik.
Mam 2 pytania:
- czy lepiej kupić na allegro D2, spokojnie obrobić i znaleźć dojście do profesjonalnego hatrowania (chyba prostrza droga jeśli chodzi o obrabianie)
- czy skombinować pióro od malucha i pastwić się nad hartowaną stalą? Myślałem też o rozhartowaniu pióra na kuchni albo w piecu ale boję się że potem nie będę umiał go zahartować i odpuścić odpowiednio...
I drugie pytanie: czy ktoś ma jakieś doświadczenia z hartowaniem w piecu albo kuchni? Jaką temperaturę można w tym wyciągnąć na węglu kamiennym?
Dzięki z góry za info i sorry "to" już gdzieś było :wink:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
kawałek resora moim skromnym niefachowym zdaniem bedzie w zupełnosci wystarczający zwłaszcza na taki duży nóż
Napisano Ponad rok temu
Wal do Melona, sprawdzony kontakt...
resory maja to do siebie ze nawet jeli wyprostujesz to po zahartowaniu i tak moga wrocic do pierwotnego ksztaltu...
Melon ma dobra stal i w surowym stanie. Wspomoze tez rada co do hartowania jak trzeba.
Pozdro
Napisano Ponad rok temu
Nareszcie wezmę się za pierwszy nożyk
Napisano Ponad rok temu
powodzenia
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Pytanie o stal
- Ponad rok temu
-
takie tam filmiki
- Ponad rok temu
-
Kto w Wawie przerobi ostrze z węglówki na combo?
- Ponad rok temu
-
wykres stosunku twardości do udarności
- Ponad rok temu
-
Pilnik po tuningu
- Ponad rok temu
-
Khukri po mojemu ;)
- Ponad rok temu
-
azotowanie