Czy jakość wciąż zależy od marki???
Napisano Ponad rok temu
Wyglądają podobnie, prawda? Gerber swój chwali , że to "surgical stainless high carbon steel" a Master Cutlery "stal 440"
Cena jednego to ok. 200 zł drugiego ok. 60 zł. Pewnie oba są wykonane przez dzieci w chinach... :? ale podobieństwo w wyglądzie i 3 krotna różnica w cenie są co najmniej zastanawiające....
P.S. Tak samo można kupić Gatora Gerbera za ok 200 zł, Master Cutlery za ok 50 zł i nóż składany w Praktiker'ze za 19.90 zł, które również wyglądają tak samo.
Pytanie odwieczne czy jakość wciąż zależy od marki?
Co o tym myślicie? pozdr. Zenobee.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jak myślisz: czy stwierdzenie "na chuj wydawać 1200+ PLN na nóż, skoro można mieć "prawie taki sam" za ok 100PLN?" jest prawdziwe, czy nie?
Tu jest dokładnie to samo, tylko skala trochę inna.
Czy stal w MC leżała kiedykolwiek koło 440 (choćby440A z Victorinoxa) to bym się raczej nie zakładał.
Poza tym od kiedy to użyta stal świadczy o jakości noża??
Najważniejszy jest projekt i precyzja wykonania- przekładają się na bezpieczeństwo i wygodę użytkowania.
Potem jest obróbka termiczna- każdą stal można spieprzyć tak, że się nie będzie nadawała do użytku.
Na końcu tej listy jest rodzaj użytej stali. Miałem już w rękach badziewną 154CM i zajebistą 440C. O problemach "wyżej" słyszy się często.
a Gerberowska "surgical stainless" jest naprawdę przyzwoita.
Napisano Ponad rok temu
Przeciętny użytkownik stwierdzi: "PO co przepłacać za produkt markowy, skoro znacznie taniej mam nie-markowy, a robiony może nawet w tej samej fabryce?"
Chińczycy nas zalewają i ich produkty są chyba coraz lepsze jakościowo, ja jednak WIERZĘ W MARKĘ.
Dla mnie PRZEWAŻNIE markowe=lepsze. Mówię o nożach, rzecz jasna, pozostałe artykuły mam w nosie.
Pytanie tylko, czy zawsze owa "lepszość" uzasadnia aż taka różnicę w cenie.
Cóż, za markę też się płaci. Jakbym się zadowalał nożykiem z narzędziowego, to nie pisałbym na tym forum.
A podrabiania nie znoszę i dla zasady nie kupię nigdy żadnej podróby. Nie będę karmił złodziei, nie jestem paserem.
Napisano Ponad rok temu
Ov - zgadzam się że na Nóż należy wydać troche kasy i nie skąpić, nie wiedziałem, że MC podrabia.
Nie zgodzę się że to nie stal decyduje o jakości noża - pewnie uzyłeś skrótu myślowego jeżeli tak to oczywiscie masz rację.
Aby rozwiać wątpliwości - nie posądzałem MC o dumpingowanie cen wysokiej jakości produktem w cenie chińszczyzny, raczej Gerbera o zakup w chinach gotowych produktów (np. Paraframe).
A to jest w moim pojeciu również oszustwo - nie tak duże jak podszywanie się pod markę, ale jednak.
Dziekuję Zenobee
Napisano Ponad rok temu
budo_Zenobee napisał
Tak. Sam sobie odpowiedziałeś na to pytanie podając dwa przykłady.Pytanie odwieczne czy jakość wciąż zależy od marki?
Napisano Ponad rok temu
Pozdr. Zenobee
Napisano Ponad rok temu
budo_Zenobee napisał
Pokazałeś dwa noże firm uznawanych (przynajmniej obecnie) za szajsowate. Jak widać oba są z tragicznej stali.No nie - nie wiedziałem tego co mi powiedzieli OV_D i Cynik - ja znalazełm po prosty w internecie 2 bardzo podobnie wyglądające na zdjęciach noże...
Napisano Ponad rok temu
budo_mathu napisał
Pokazałeś dwa noże firm uznawanych (przynajmniej obecnie) za szajsowate. Jak widać oba są z tragicznej stali.
Jeden z tych które pokazałem to Gerber, a to nie jest szajsowata firma, choćbyś nie wiem jak się starał to udowodnić.
Nie jest to firma która posiada najlepsze noże, jednak można tam kupić noże ze średniej i niższej półki - ale jednak MARKOWE. Nie wiem jak to jest z "indeksem value for money" - sprawdzam - być może nie kupię Gerbera jeszcze tego nie wiem.
Post ten napisałem po to aby ktoś powiedział mi czy Gerber, nie kupuje swoich produktów w chinach i nie podpisuje ich swoja marką. Innymi słowy czy kupując Air Rangera za ok 200 zł nie przepłacę 150 zł za "markę"
Dlaczego Air Ranger? szukam czegoś co przypominałoby w kształcie Sebenzę - w kwestii użytkowej, w pełni godząc się na niższą wartość uzytkową z tytułu materiałów zastosowanych: 440 A zamiast S30V, Aluminium zamiast tytanu, liner lock zamiast frame lock. Jednak to czego potrzebuję to - mówiąc w skrócie - markowy nóż.
Pozdr Zenobee.
Napisano Ponad rok temu
budo_mathu napisał
Jeśli chodzi o stal, to faktycznie nie najwyższych lotów i co do MC zgoda, ale możesz mnie oświecić, dlaczego Gerbera uważasz za szajsowatą firmę? Wszak Buck też w niektórych swoich nożach stosuje stal 420HC i bynajmniej nie powiedziałbym, że jest to firma szajsowata. :roll:Pokazałeś dwa noże firm uznawanych (przynajmniej obecnie) za szajsowate. Jak widać oba są z tragicznej stali.
Napisano Ponad rok temu
a tak na marginesie jeśli juz mowa o markowych produktach to zadam wam pytanie mając do wyboru nowa daewoo Leganza i podobne wielkością i komfortem 5letnie BMW 520 z takim samym wyposażeniem i cobyście wybrali sami sobie odpowiedzcie czy tylko chodzi o podobne parametry czy liczy sie chęć posiadanie czegoś naprawdę extra
pozdrawiam Marcin
Napisano Ponad rok temu
Jeżeli chodzi o luksus, materiały osiągi trzymanie sie drogi itp - raczej BMW
Jeżeli chodzi o bezawaryjność, koszty - zdecydowanie Leganza - BMW jest pod tym względem najgorsze i nie chodzi wyłącznie o drobne elektryczne pirdółki ale przede wszystkim o silniki (!!!!!) i skrzynie biegów (!!!) oraz układy kierownicze i zawieszenia (!!) - i niestety wiem co mówię. i przepraszam za OT.
Źle wybrałeś samochody - gdybyś porównywał nowe Suzuki Grand Vitara z 10 letnim Land Roverem - to całkowicie rozumiem - Land Rovery są najlepszymi samochodami na świecie i nic im nie dorówna. To tak jak porównanie np Sebenzy lub Stridera (Land Rover lub Range Rover) do Gerbera (Suzuki)
Ale nie powiedziałeś dlaczego mówisz o Gerberze "szajsowata firma" - ja np poszukuję jako kolejnego noża czegoś własnie taniego ale z markowej firmy i biorę pod uwagę m.in Gerbera albo Bucka albo BM.
Napisano Ponad rok temu
budo_Zenobee napisał
Jeśli tak, to ja zdecydowałbym się na BM właśnie.Gerbera albo Bucka albo BM.

Kolega z pokoju ostatnio bawi się Vexem, używa go na codzień i jest z niego dośc zadowolony. Mimo tego, że nie jest to ATS-34, 154CM czy S30V, więc genialnie ostrości nie trzyma, to jest to całkiem solidny i niedrogi kawałek noża, w którym wysoki szlif robi swoje. On naprawdę sprawdza się w normalnych zastosowaniach.
No ale tu jestem trochę stronniczy, bo BMki po prostu mi osobiście pasują. :wink:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Cytat
Są tak samo markowe jak Master Cuttlery.Nie jest to firma która posiada najlepsze noże, jednak można tam kupić noże ze średniej i niższej półki - ale jednak MARKOWE. Nie wiem jak to jest z "indeksem value for money" - sprawdzam - być może nie kupię Gerbera jeszcze tego nie wiem.
Cytat
Dokładnie tak to wygląda. Te noże nie są warte więcej niż 50 zł. Obecnie Gerber nie ma już nic wspólnego z tamtą starą firmą która przez dziesiątki lat robiła dobre noże.Post ten napisałem po to aby ktoś powiedział mi czy Gerber, nie kupuje swoich produktów w chinach i nie podpisuje ich swoja marką. Innymi słowy czy kupując Air Rangera za ok 200 zł nie przepłacę 150 zł za "markę"
Cytat
To kup coś normalnej firmy (BM, Spyderco), choć w tej cenie nie znajdziesz niczego przypominającego Sebenzę.Dlaczego Air Ranger? szukam czegoś co przypominałoby w kształcie Sebenzę - w kwestii użytkowej, w pełni godząc się na niższą wartość uzytkową z tytułu materiałów zastosowanych: 440 A zamiast S30V, Aluminium zamiast tytanu, liner lock zamiast frame lock. Jednak to czego potrzebuję to - mówiąc w skrócie - markowy nóż.
Jest na rynku "podróbka" Sebenzy - Walther P22:

Wbrew pozorom wykonanie bardzo dobre, nie do porównania z Gerberem. Stal to okolice 440A. Można go dorwać za jakieś 150 zł.
Napisano Ponad rok temu
Poszukam coś z BM i sprawdzę tego Waltera.
Spyderco jedno już mam - Military - i sam w sobie jest klasą. Jednak udało mi się zniszczyć mu ostrze, wobec czego pomimo wszystko chcę kupić dobry nóż ale nieco tańszy na codzień.
Co do Gerbera - to przykre. Jakość wciąż zależy od marki ale niektóre marki schodzą na psy...
Pozdr. Zenobee
Napisano Ponad rok temu
budo_mathu napisał
Akurat jeśli chodzi o Gerbera, to miałem okazję trochę pobawić się ich Toolem i bynajmniej o nim nie powiedziałbym, że jest to jakiś shit. Kumpel miał też jakiś ich nóż i specjalnie na niego nie psioczył, fakt, że nóż wyprodukowany był kilka lat temu. MC bawiłem się sam i śmiało mogę powiedzieć, że jest to shit. Porównanie Z Buckiem (choć wiadomo, że nie ta klasa firmy) zostało zrobione celowo, bo ktoś postawił jako argument materiał, z którego wykonano ostrze.Gerber zszedł na psy kilka lat temu i obecnie niczym nie różni się od Master Cuttlery. Produkuje tragicznej jakości noże z nie wiadomo czego, nie wiadomo gdzie (czytaj - na wschodzie). Porównywanie Gerbera do Bucka, bo Buck produkuje noże z 420, to jakiś żart.
Akurat wali mnie, gdzie klepie się nóż. Można robić to na Tajwanie, można robić w Chinach. Jakoś BM klepie swoją czerwona serię właśnie tam i wcale nie powiedziałbym, że są to złe noże, co zresztą potwierdza moje osobiste z nimi doświadczenie. Istotny jest tu projekt, materiał, obróbka stali i kontrola jakości, co jak udowadnia BM, można osiągnać i tam. Jeśli jednak prawdą jest, że Gerber obecnie w przypadku swoich noży ma zwyczaj kupować jakiś badziew i oznaczać go później znakiem swojej firmy, to faktycznie schodzi na psy, tyle tylko, że należało jasno podać przyczynę tego stanu rzeczy na początku.
Napisano Ponad rok temu
Mówię o ich tradycyjnych modelach. pojawiły się jakies nowe (diesel) i tych nie znam
No ale to nie jest złe wykonanie czy słaba jakość wyrobu tylko wada konstrukcyjna - przynajmniej w moim pojęciu.
Według mnie Gerberowe toole są wykonane z najlepszych wśród tooli materiałów ( nie wiem jak testy na nierdzewność - ja testowałem Leathermany SOGi i Vicki w zmywarce

Pozdr Zenobee
Napisano Ponad rok temu
Jeśli szukasz czegoś z wyglądu podobnego do Sebci, to zwróć jeszcze uwagę na [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Co prawda sam nie miałem go w łapach, ale miałem w sumie trzy noże tej firmy. Obecnie na stanie mam dwa i psów na nich napewno bym nie wieszał. Jak już wspomniałem wali mnie, że firma klepie noże na Tajwanie, byle robiła to przyzwoicie. Zrobiony jest z AUS-8, która taka najgorsza wcale nie jest, ma wysoki szlif, łożyskowanie na fosforbrązie, jest wersja ze wspomaganiem i bez wspomagania a z wyglądu (przynajmniej wersja plain) całkiem sympatyczna, tyle, że ze złotą diodą zamiast niebieskiej. :wink:
Można go trafić za około 50$, co nie jest jakąś szczególnie wysoką ceną.
Napisano Ponad rok temu
budo_mathu napisał
Gerber zszedł na psy kilka lat temu i obecnie niczym nie różni się od Master Cuttlery. Produkuje tragicznej jakości noże z nie wiadomo czego, nie wiadomo gdzie (czytaj - na wschodzie). Porównywanie Gerbera do Bucka, bo Buck produkuje noże z 420, to jakiś żart.
Katany też robi sie na wschodzie :roll:
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
FaceBook
10 następnych tematów
-
CRKT M21-04 budowa
- Ponad rok temu
-
Timberline Workhorse?
- Ponad rok temu
-
Taki praktyczniejszy opinel
- Ponad rok temu
-
Ostrzałka
- Ponad rok temu
-
Jak sie ma 440C do N690?
- Ponad rok temu
-
Noz na prezent dla Ojca. Prosze o sugestie!
- Ponad rok temu
-
Frame lock trzyma noz w pozycji zamknietej lepiej od Axisa?!
- Ponad rok temu
-
Gerber Yari
- Ponad rok temu
-
zytel
- Ponad rok temu
-
A2 i korozja
- Ponad rok temu