Grawerowanie miecza (Horimono)
Napisano Ponad rok temu
Tym razem mam pytanie dotyczące grawerowania klingi(mowa o horimono). Chciałbym kiedyś w przyszłości wygrawerować sobie na mieczu kilka słów po japońsku, chociaż z czasem zażyczę sobie może jakiś rysunek, czas pokarze.
Moje pytanie dotyczy tego komu można zlecić takie grawerowanie, czy wystarczy zlecić to byle jakiemu jubilerowi czy może komuś obeznanemu w temacie grawerowania mieczy? Jeśli wybór padnie na tą druga możliwość to kogo wybrać, gdzie to zrobić?
Pozdrawiam
Kembi
Napisano Ponad rok temu
Trzeba to zrobić ręcznie, za pomocą specjalnych rylcy i przy użyciu bardzo wprawnej ręki Ja znam jedną osobę która to potrafi. Pan Krzysztof Polak. Jeśli jesteś konkretnie zainteresowany to mogę podać ci numer telefonu.
Napisano Ponad rok temu
Na chwile obecna to tylko teoria bo na bokkenie sobie tego nie wygraweruje :-)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Cóż, jakość kosztuje 8)Nie ma jakiś alternatyw dla mojego pytania?
Może skoro nosisz się z zamiarem zamówienia kutego miecza, zamów od razu z horimono? Grawerowanie zaś taniego miecza treningowego to imho trochę przerost formy nad treścią. Osobiście podobają mi się miecze najbardziej surowe i proste w formie, bez dodatkowych ozdóbek. Ale to oczywiście kwestia gustu, o którym jak wiadomo się nie dyskutuje :wink:
Pozdrawiam, h-k :-)
Napisano Ponad rok temu
Troche nie rozumiem ciebie. Juz samo kupienie porzednego miecza to bardzo powazny wydatek - bo chyba nie rozmawiamy tutaj o czyms za 100 zlotych? A ty probujesz oszczedzic pare groszy....
Nikt kto powaznie cwiczy czy tez zbiera takie miecze nie graweruje ich -- to sie mija z celem. Jednym z kanonow pieknosci w Japonii jest wlasnie prostota. A grawerowane ozdobki nie tylko nic nie dodaja jesli chodzi o pieknosc, to moim zdaniem niszcza ta prostote. Choc czasem spotyka sie w Japonii grawerki na mieczach, ja bym osobiscie nigdy czegos takiego nie kupil. To wg mnie przejaw zlego gustu.
Jesli interesuja cie takie ozdobki a nie interesuje japonski kanon pieknosci, po co bawic sie w rzeczy japonskie?, przerzuc sie na miecze chinskie robione do powieszenia na scianie za 20 zl. Na pewno sa takie z grawerami smokow czy tez innymi, od razu gotowe.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Poza tym to i tak są bardzo niskie ceny, w Japonii była by ona kilku krotnie wyższa. Poza tym weź pod uwagę iż wykonuje to osoba, która na naukę poświęciła kilka jak nie kilkanaście lat, czyli wysokiej klasy specjalista. I trwa to kilka dni po wiele godzin. Jeśli byś chciał zasięgnąć rady u dajmy na to bardzo biegłego prawnika zapłacił byś za podobną ilość czasu kilka tysięcy jest to normalne, to dla czego żądasz od innej osoby by pracowała za darmo?
Jestem naprawę zdegustowany podejściem ludzi, miecz to luksus, bez tego można żyć, to nie chleb czy ubranie. A luksus musi kosztować inaczej nie jest luksusem. Ponadto spędziłem 6 lat na akademii sztuk pięknych i podobną ilość czasu na samokrztałceniu się w tej dziedzinie. Zrobienie jednej porządnej tsuby jest to dla mnie około 15 dni pracy po 8 a czasem i 12h mnożąc tą ilość przez nawet średnią stawkę krajową daje nam kwoty o wiele większe iż ja się cenie, a nadal słyszę narzekania. A tak naprawdę przy tej pracy, którą włożyłem w naukę i zgłębianie tematu jestem wysokiej klasy specjalistą który powinien się odpowiednio cenić.
I tak jest na całym świecie dzieła sztuki są o wiele droższe i kupujący mają świadomość co nabywają. U nas niestety w tej materii uświadomienie odbiorcy jest bardzo małe.
Mam dlatego taki apel. Jeśli ktoś nie dorósł do miecza i nie mam na myśli finansowo tylko mentalnie nie zrozumiał filozofii jaka za tym się kryje, niech kupi sobie Chiński miecz użytkowy tego teraz dużo. Naprawdę lepiej poświęcić parę lat więcej na trening fizyczny i mentalny to nie wyścig. Traktujcie miecz poważnie zarówno na treningu jak i na co dzień.
Kembi nie traktuj tego broń boże personalnie to tylko taka moja ogólna uwaga.
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Nie rozumiem skąd te potępienie mojego pomysłu gdyby horimono było czymś złym nigdy by nie powstało a mistrzowie nie poświęcali by temu nawet najmniejszej uwagi. Nie uważam że mój pomysł jest czymś złym lub bezczeszczeniem miecza.
Odnośnie traktowania miecza to traktuje go bardzo poważnie, dlatego nie tylko kupuje katanę ale jak pisałem w innym temacie zapisałem sie na treningi właśnie po to aby z należytym szacunkiem posługiwać sie tym mieczem, a nie tylko wymachiwać od czasu do czasu.
Napisano Ponad rok temu
Moim zdaniem pokazane przez Ciebie "zdobienie" szpeci a nie zdobi głownię...Mam tu przykład ze Harimono moze byc naprawde fantastyczna rzecza;D
s z n u r k i
Ale jak powiedziałem, kwestia gustu.
Pozdrawiam, h-k
Napisano Ponad rok temu
Ja jestem jak najbardziej za tylko z klasą.
Ps. zobacz ceny, nadal uważasz ze to drogo?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jesli chodzi o "grawerowanie" chemiczne to Zhou Zheng Wu swiadczy takie uslugi. Zapraszam na strone tak masz przyklady. Cena tez przystepna.
Pozdrawiam
LQ
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Zagłębienie 0,2-0,5 mm na klindze której grubość dochodzi do 1cm (czyli w zasadzie jakies 2-5%) nie ma prawa nijak miecze "zabic" jak to nazwałeś - tak wlasciwie co miales na mysli ?
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Practical Plus Katana vs. Practical PRO katana
- Ponad rok temu
-
Prosba o namiary - Niemcy, Trier
- Ponad rok temu
-
Seminarium Kashima w Toruniu
- Ponad rok temu