Skocz do zawartości

Zdjęcie

Frame lock trzyma noz w pozycji zamknietej lepiej od Axisa?!

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

budo_ptr
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 74 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Frame lock trzyma noz w pozycji zamknietej lepiej od Axisa?!
W ksiazce pana S. Mitina pt: "Noze" jest zestawienie poszczegolnych blokad pod katem trzymania ostrza w pozycji zamknietej. Wygrywa zdecydowanie back lock, zaraz przed axisem. Reszta blokad zostaje daleko w tyle. Najgorzej wypadaja liner lock i frame lock. Autor proponuje sprawdzenie pewnosci blokady poprzez probe wytrzasniecia ostrza energicznym machnieciem. I ja sprobowalem: crkt s2 za cholere nie chcial sie otworzyc mimo ze malo nie urwalem sobie reki, natomiast bm z axisem dal sie otworzyc bez wiekszych problemow. Katy otwarcia o ktorych pisze p. Mitin sa takie jak opisuje, co z tego, jesli ostrza s2 w ogole nie dalo sie wytrzasnac spomiedzy okladek noza nawet na milimetr, a bm puscil po silnym machnieciu.Jakie sa wasze doswiadczenia? Ktos probowal?
  • 0

budo_langus
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1155 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:Judo

Napisano Ponad rok temu

Re: Frame lock trzyma noz w pozycji zamknietej lepiej od Axisa?!
Hejo!

Dziwny jakiś ten temat, jak i dziwne testy. Wystarczy dokręcić srubkę i po zawodach - żaden nóż (jeżeli ma śrubkę a nie nit) się wtedy nie otworzy poprzez energiczne machnięcie.
W moim M21-04 ostrze dość luźno chodzi. Otwieram go w całości a nie tylko trochę wyszarpuję bez problemu takim szarpnięciem.

Pozdrowionka
  • 0

budo_cassini
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1739 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Tym bardziej, że fram framowi nie równy, dochodzi do tego stopień wyrobienia, lub nawet w skrajnych wypadkach brak kulki. :wink:
Ski nie udało mi się wyrzucić, ale też nigdy nie była ona wyregulowaywana tak, by otwierała się z szybkością automatu. :wink: Z tymi Baclockami, z którymi miałem do czynienia, bez naciśnięcia Baclocka też mi się to nie udało. Po naciśnięciu spokojnie dawał wyrzucić się Gerlach. Jeśli chodzi o M-21, to mam go tak wyregulowanego, że wyrzucam go kołkiem lub fliperem, wytrząsnąć nie dam rady, a gdybym odkręcił bardziej śrubkę, to miałbym BP.
W przypadku Axisa, to jest u mnie tak, że Gripa mam wyregulowanego tak. iż brak jast jakiegokolwiek BP i jak najbardziej da się wyrzucić szarpnięciem ręką, bez odciągnięcia Axisa, natomiast już w Resistorze, kiedy wyreguluję go tak, by chodził maksymalnie lekko i nie miał BP, nie wyrzucę go wytrząśnięciem, jakkolwiek zrobię to bez najmniejszych problemów przypomocy kołka, bez ruchu nadgarstkiem z efektem podobnym do automatu.
Ogólnie przedmówca miał rację. Dużo zależy tu od regulacji i konserwacji noża. :)
  • 0

budo_ptr
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 74 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Ok, dzieki. Testy-testami, a w praktyce czasem wystarczy dokrecic lub poluzowac srube... Pozdrawiam!
  • 0

budo_deprawator
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 514 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Kershaw Cyclone nawet nie drgnie. Machalem dzisiaj prawie godzine i za chiny nie chcial sam sie otworzyc. Chyba ze, ma tak jak dobra strzelba, ze raz do roku strzela sam :twisted:
  • 0

budo_cassini
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1739 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Ok, dzieki. Testy-testami, a w praktyce czasem wystarczy dokrecic lub poluzowac srube... Pozdrawiam!

Właśnie widzisz nie.
Choćby w przypdadku wsomnianego AXISA całe piękno tej konstrukcji polega na tym, że przy prawidłowej regulacji, ostrze, które przez przypadek zostało częściowo otwarte, samo się zamyka. Przekłada się to bezpośrednio na bezpieczeństwo Twoich paluchów. Oczywiście jest tak do pewnego kąta otwarcia. :wink:
Generalnie tak, czy siak, blokadę trza sobie dopasować do swoich potrzeb i upodobań, bo każda ma swoje wady i zalety dla usera. :wink:
  • 0

budo_ptr
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 74 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Jasne, niedoladnie sie wyrazilem. Mialem na mysli S2, natomiast BM to moj pierwszy noz z axisem i juz wiem ze nie ostatni. Doceniam prostote i niezawodnosc frame locka w S2, ale to axis jest dla mnie mistrzostwem sposrod wszystkich blokad. Wyrafinowanie i finezja tego rozwiazania po prostu zachwycaja. Nie mam zamiaru tam nic dokrecac, ani odkrecac. Chyba zachorowalem na axisa... Moja zone juz zdazylem doprowadzic do ostatecznosci ciaglym otwieraniem i zamykanie tego cudownego nozyka :D Klik-klak, klik-klak, klik-klak, klik... 8) :lol:
  • 0

budo_cassini
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1739 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Moja zone juz zdazylem doprowadzic do ostatecznosci ciaglym otwieraniem i zamykanie tego cudownego nozyka :D Klik-klak, klik-klak, klik-klak, klik... 8) :lol:

Znam ten ból. :wink:
  • 0

budo_piter pan
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 372 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Kershaw Cyclone nawet nie drgnie. Machalem dzisiaj prawie godzine i za chiny nie chcial sam sie otworzyc. Chyba ze, ma tak jak dobra strzelba, ze raz do roku strzela sam :twisted:

jasne, ze nie drgnie, bo torsion bar/sprezyna trzyma ostrze w rekojesci- mialem avalancha i tak to dzialalo,

P_P
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024