11 DAN Jiu Jitsu
Napisano Ponad rok temu
Wprawdzie nei uprawiam jiu jitsu, ale w swoich poszukiwaniach na temat sztuk walki trafiłem na taką oto stronę :
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
11 DAN?? może ktoś może mi to wytłumaczyć?
Pozdrawiam wszystkich!
Osu!
Napisano Ponad rok temu
Na temat stopni jest tyle:
O 11 danie nie ma nic. Może to tylko literówka? Jeśli tak, to ktoś się nieźle pomylił.Stopnie mistrzowskie do 10 Dan oraz tytuł SOKE-DAI-KAIDEN otrzymał wymieniony od międzynarodowych organizacji, co zostało – zgodnie z polskimi przepisami, potwierdzone przez Polską Federację Dalekowschodnich Sztuk Walki i inne organizacje światowe.
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Śmieję się nieco z tych danów i to wszytsko.
Napisano Ponad rok temu
jak ja sie orientuje to 10 jest granicą.,...
Napisano Ponad rok temu
Postanowiłem jednak poszperać trochę, poczytać i wyciągnąć wniosek, że stopnie w judo i ju-jitsu powinny być zgodne.
A wygląda to tak wg polskiej strony judoinfo:
Na niemieckiej stronie znalazłem jednak coś co mnie zaitrygowało.
W powyżsszym linku jest mowa o stopniach 11 i 12 DAN.
A ponieważ nie wszyscy niemiecki znają pozwolę sobie zacytować i (może trochę kostropato, ale) luźno przetłumaczyć.
Eine höhere Graduierung als zum 10. Dan ist weltweit nicht möglich! Lediglich Professor Jigoro Kano, dem Begründer des Judo, hat man nach seinem Tode den 11. Dan verliehen.
W luźnym tłumaczeniu:
11 DAN nie jest dostępny w światowych organizacjach.
Został przyznany pośmiertnie jedynie twórcy judo Profesorowi Jigoro Kano.
Der 12. Dan ist für Menschen nicht erreichbar. Der Geist, die Idee des Judo soll den 12. Dan tragen. Der weiße Gürtel des 11. und 12. Dan weist darauf hin, dass auch der größte Meister immer noch "nur" ein Schüler ist.
W luźnym łumaczeniu:
12 DAN jest poza zasięgiem człowieka. Duch pomysłodawca powinien nosić 12 DAN. Biały pas podwójnej szerokości dla 11 i 12 DAN, oznacza że jesteś wielkim mistrzem i ciągle "tylko" uczniem.
Dalsze rozważania i wnioski pozostawiam Wam...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A tak na poważnie: czyli co? sam sobie przyznał 11 DAN...?
Może on i ma wielką wiedzę na ten temat, ale w jego linkach do federacji z którymi współpracował nie ma żadnej z Japonii a więc od źródła...
A motyw o innym wymiarze? No tak wymiar duchowy to 12 DAN? Czyli prawie jak w STAR WARS-Return of Jedi, Master Yoda, Master Kenobi, Master Anakin Skywaker też odnaleźli wymiar duchowy... Znaczy osiągneli 12 DAN w sztuce jedi
Napisano Ponad rok temu
pozdrawiam
P.S Romanowicz czemu? Postanowiłem jednak poszperać trochę, poczytać i wyciągnąć wniosek, że stopnie w judo i ju-jitsu powinny być zgodne.
??????????????????????????????????????????????????????????????????????
znaczy że 1 dan judo to ten sa poziom umiejętności i zakres technik co 1 dan jiu jitsu??????
Napisano Ponad rok temu
Czyli są na forum osoby, które potwierdzają umiejętności i zasługi Pana Kondratowicza? No to powinniśmy być dumni, że mamy w Polsce tak wysoki stopień w sztukach walki. Sam nie znam tego Pana, więc nie moge zaprzeczyć badż potwierdzić jego umiejętności - ale napewno ich nie neguję.
Ale kto jest władny nadać tak wysoki stopień??? Czy jest on honorowany przez przedstawicieli jiu jitsu w Japonii? Już nie wspominam o wysokich stopniach P. Kondratowicza w innch sztukach walki... Ale ten 11 Dan...
Nie chcę tutaj nikogo atakować, ale jak należy rozumieć fakt wykorzystywania wizerunku Pana Kondratowicza przez Ryszarda Murata? Czy wg Was to pomaga czy raczej przeszkada w popularności?
Napisano Ponad rok temu
Pytasz?
Nie wiem, nie jestem ekspertem.
Może ktos kto się zna, się wypowie.
Ale przyznasz, że info o 11 DANie jest ogólnie w kontekście SW jest intrygujące.
Napisano Ponad rok temu
Nie, nie...znaczy że 1 dan judo to ten sa poziom umiejętności i zakres technik co 1 dan jiu jitsu??????
... i jeszcze raz nie.
Napisano Ponad rok temu
Nie, nie...
... i jeszcze raz nie.
Czy dlatego, że Ju-jitsu ma wiekszy zasób technik? Bo ju-do to troche zubożone ju-jitsu?
A może się mylę?
Napisano Ponad rok temu
Czytaj: nie potrafię odpowiedzieć jednym zdaniem.
Poza tym, techniki są inne i w judo aby zdawać na kolejne stopnie potrzeba czegoś więcej niż znajomości techniki.
Napisano Ponad rok temu
Dodam, że w kontekście koryu jujutsu nie wystarczy powiedzieć: tradycyjne, a należy wymienić szkołę.
Napisano Ponad rok temu
zgodnie z polskimi przepisami, potwierdzone przez Polską Federację Dalekowschodnich Sztuk Walki
Myślę,że to powinni was bardziej zainteresować :wink:
Napisano Ponad rok temu
ps. Judo to teraz soport, a nie sztuka jak jj.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
kyushu ryu ju jitsu
- Ponad rok temu
-
XVI Seminarium HYR
- Ponad rok temu
-
jj sosnowiec i okolice?
- Ponad rok temu