Pomocy
Napisano Ponad rok temu
od kilkunastu dni interesuje mnie kong fu chciałbym się jakieś zadać parę pytań osoba które to trenują kong fu od przynajmniej kilku miesięcy osoby ze szczecina
ponieważ chciałem dokładnie dowiedzieć się o tym stylu walki
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A co do bólu w nadgarstku, mam to samo - bawię sie bjj i boks i w obu dyscyplinach nieco przeszkadza. W zasadzie najlepiej byłoby pogadac a lekarzem co ci wolno i czy to minie, ale prawdziwi twardziele trenuja mimo takich dupereli jak zakazy ( kończą na staroś jako powykręcani inwalidzi - vide Oyama, ale co tam ).
Wybaczcie kungfiści, ale kolega prawdopodobnie ( jeśli sie myle to mnie reni popraw) myli efektywność z efektownością i jako taki marzy o wysokich obrotówkach z wyskoku znanych z filmów tzw.kung fu.
Drogi reni
Zdania na temat efektywności KF w realnej walce są mocno podzielone, wiele spośród tego co podchodzi pod nazwe KF to niestety ściemnianie i techniki nie do wykonania w walce, polane sosem mistycznego kontaktu z siłami chi, fi, pi a nawet omega, bardziej przyponijące szkołę baletu i akrobacji niż solidne mordobicie
Niektóre szkoły KF ( VT, modliszka) mają dość dobra opinię same o sobie, ale nie najlepszą u innych, co nie zawsze pokrywa sie z prawdą, ale baty jakie dostali zawodnicy KF w czasach pierwszych UFCi PRIDE'ach i fakt , że od tego czasu KF raczej w MMA nie startują nie winduje opinii o poziomie skuteczności KF.
Jedynym wyjściem jest wybrać się do jakiejś sekcji, a najlepiej kilku, zobaczyc z czym to sie je pogadc z trenerem, potrenować ( na ogół pierwszy trening gratis) i albo zostac albo nie. ( może być tak, spodoba ci się otoczka filozofivzna, atmosfera czy cokolwiek innego i wybierzesz sekcje nie kierując się tym czy nauczą Cię wybijać zęby, ale innymi względami)
Prostym testem co do tego czego nauczaja w danej sekcji jest poprosić trenera aby pokazał Ci jak wyswobodzic rękę z mocnego chwytu za nadgarstek jednej ręki- olej sekcje gdzie pokażą Ci jako pierwszą technikę na ulicę jakąś dźwignie albo rzut, wybierz taką gdzie pokażą plombę w ryj)
Napisano Ponad rok temu
Prawdą też jest, że wszystkie te magiczne aspekty, o których wspominasz są związane z pewną otoczką kulturową i mają bardziej psychologiczne znaczenie niż praktyczne, choć mądry z wszystkiego się czegoś nauczy :wink: Są sekcje, gdzie tego nie ma prawie wcale (np. u nas) są bardziej "uduchowione", ot taka specyfika.
Napisano Ponad rok temu
ogólnie interesuje mnie samoobrona cisy ręką i nogą oraz wykręcanie i dźwignia
No cóż... aby ćwiczyć to o czym napisaleś nie musisz wcale iść do szkoly kung-fu
Ale... w Szczecinie masz do wyboru w pięć szkół kung-fu/wushu i kilka styli do wyboru. Wymieniając alfabetycznie :
- Changquan
- Choy Li Fut
- Hu Lung Pai
- Wing Chun
- Wing Tsun
- Wu Taijiquan
- Yang Taijiquan
ew. można by dodać Sportową Sande
więc jest w czym wybierać, najlepiej przejść się na treningi i samemu zobaczyć
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
troche inicjatywy
Napisano Ponad rok temu
mówiąc inaczej jakie sztuki walki polecacie w samoobronie głównie interesuje mnie sytuacje jedej na jeden jak obezwładnić przeciwnika z przodu itp oraz obronić się przed atakiem
Napisano Ponad rok temu
Ja jestem ze Szczecina i mogę polecić to co sam ćwicze
Ale ponieważ jak napisałeś masz problemy z nadgarstkami to nie wiem co Ci można polecić... wszędzie ręce są potrzebne... zwłaszcza jak chcesz się uczyć dźwigni i uderzeń
Napisano Ponad rok temu
Co tu dużo mówić, kung fu odpada. Zawsze możesz się zapisać i nie robić tych ćw, w których używa się nadgarstków, ale wtedy odpadnie con połowa. Hipotetycznie można stosować kung fu bez użycia rąk, ale trzeba być super super dobrym...
Napisano Ponad rok temu
Prostym testem co do tego czego nauczaja w danej sekcji jest poprosić trenera aby pokazał Ci jak wyswobodzic rękę z mocnego chwytu za nadgarstek jednej ręki- olej sekcje gdzie pokażą Ci jako pierwszą technikę na ulicę jakąś dźwignie albo rzut, wybierz taką gdzie pokażą plombę w ryj)
Słuszna uwaga.
Co do nagdarstków na twoim miejscu przeszedłbym się do dobrego ortopedy i wypytał. Odpowiedni trening yongchunow (i pewnie innych styli kungfu tez) może się okazać całkiem chybiony, albo może pozwolić Ci owe nadgarstki wzmocnić.
pozdrawiam
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Nowy Rok :-)
- Ponad rok temu
-
Życzenia świąteczne
- Ponad rok temu
-
POLAND'S NEW JOW GA SIFUS
- Ponad rok temu
-
Taikiken vs Kyokushin
- Ponad rok temu
-
SZKOŁY KUNG-FU/WUSHU W POLSCE
- Ponad rok temu
-
Gou quan (styl psa) - klip
- Ponad rok temu
-
Ile mieliście lat jak zaczęliście trenować?
- Ponad rok temu
-
Pchające ręce - filmik
- Ponad rok temu
-
TangLang Men w gdansku
- Ponad rok temu
-
Szkoły kung fu w Dąbrowie Górniczej
- Ponad rok temu