Skocz do zawartości


Zdjęcie

azotowanie


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

budo_vrav
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 83 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

azotowanie
czy ktoś to czynił jeśli tak niech się wypowie-proszę
dla mnie to czarna magia [jajko czy kura]
ale skoro azotowanie przedłuża żywotność narzędzi skrawających z nc11lv
to dlaczego nie noża
tak sobie wymyśliłem mam troche 4h13 miękki rdzeń a krawędz tnąca 70 hrc
marzenie-łykam każdą krytyke
ps
moje rozumowanie oparte jest tylko na art. z sieci
  • 0

budo_melonmelon
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 841 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:częstochowa

Napisano Ponad rok temu

Re: azotowanie
to proszę przejrzeć archiwum budo dokłanie
i w sieci
dowiedziec się w jakiej temp. opduszcza się daną stal
w jakiej temp. się azotuje
na jaką głębokość się azotuje (pomocny rysunek ostrza 1:10)
i myslec dalej

pozdro
  • 0

budo_vrav
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 83 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: azotowanie
melonmelon piszesz dużo i mądrze
dlatego proszę oceń moje rozumowanie -jak trzeba to wyśmiej
4h13 azotowane bez hartowania
  • 0

budo_melonmelon
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 841 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:częstochowa

Napisano Ponad rok temu

Re: azotowanie
trza trochu poczytać, to nie boli
1. wiekszość stali sie stosuje w stanie obrobionym cieplnie
2. stal 4h13 raczej dla waszych zastosowań się nie nadaje w stanie azotowanym - czyli nie azotować
3. stal 4h13 niezahartowana rdzewieje

pozdro
  • 0

budo_sandal8
  • Użytkownik
  • 3 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: azotowanie
Nierdzewka kompletnie nie nadaje sie do azotowania. Szkoda kaski. Zmieni tylko kolorek i to zreszta nie na taki, jak powinny wygladac detale po azotowaniu. Nawet nie podskoczy twardosc. Zwykle weglowki tez azotuja sie tak sobie, chociaz na pewno duzo lepiej, jak 4H13. NC11LV to juz zupelnie inna bajka. Nawet narzedziowki NC10, NC11 nienajgorzej. No a WCL-ka, to juz szalenstwo, ale to juz inna bajka.. Co do wartosci 70HRC, to po samym ulepszaniu cieplnym, nieosiagalne..
  • 0

budo_melonmelon
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 841 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:częstochowa

Napisano Ponad rok temu

Re: azotowanie
a dlaczego taka np. 4h13 azotuje sie "gorzej" od takiej np. nc10??
przeca i w tym i w tym jest ino tylko chrom i wungiel (choć mylić sie mogę..)
a czy w 413 podskoczy twardość??
pewnie tak ino tylko mierzona w HV z takim małym obciazeniem (ino nie wiem jak się nazywa)
a twardość mierzona hrc to chyba spadnie raczej... w 4h13
a już dla mnie zupełnym kosmosem jest to że weglówka się azotuje lepiej (a pewnie że się azotuje, ale nie wiem czy lepiej), ino od czego lepiej??
ino czy jest sens azotować te wenglówki (poza azotowaniem antykorozyjnym, jest ponoć takie..)
oooo
i nc11lv jeeee azotuje się ponoć lepiej ino tylko dlaczego??
to tak apropo szaleństw i bajek

pozdro
  • 0

budo_sandal8
  • Użytkownik
  • 3 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: azotowanie
A przeca dlatego, ze przy niskich obciazeniach urzadzen pomiarowych twardosc azotowanych stali weglowych przy azotowaniu gazowym, moze siegac okolo 400HV10, gdy to WCL-ki, NC11LV, czy tez 38HMJ moze osiagnać wartosc powyzej 1000HV10.
To raz. Dwa. Wcale nie jest konieczne, ze stal musi być po ulepszaniu cieplnym. W zasadzie twardosc na powierzchni bedzie taka sama, jak przy elementach zahartowanych. Roznice widac, gdy badając twardosc przebijemy się przez warstwe azotowana. Miekki rdzen może jednak prowadzic do wypaczen, szczegolnie w przypadku elementow pracujacych pod obciazeniem. Trzy. W wypadku azotowania ostrzy nalezy wziac pod uwage to, ze ostrza moga się przeazotowywac a przez to, moga ulec wykruszeniom.
I jeszcze jedno.
Melonmelone, odsylasz Vrava do literatury, wiec z laski swojej mnie tez polec jakas dobra, fachowa pozycje o azotowaniu stali. Tylko nie odsylaj mnie do ksiazek o metaloznawstwie Przybyłowicza, Dobrzanskiego, Prowansa.

I tez, jak to ujales, pozdro
  • 0

budo_melonmelon
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 841 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:częstochowa

Napisano Ponad rok temu

Re: azotowanie
nie bede się klócił co na jaka twardość można azotować, za mało umię
ino tylko pytanie
czy twardoś HV mierzona pod innym obciązeniem (np. mniejszym) bedzie taka sama??
dwa
a jak sobie wyobrazasz zastosowanie stali nieulepszonej cieplnie i azotowanej, co z tego kcesz zrobić?? odporny na zatarcie przy małych obciążeniech przycisk do papieru??
dlaczego kcesz podczas pomiaru przebijać warstwę azotowana, taki pomiar jest chyba z założenia obarczony jakimś błędem.
trzy
czy jest cos takiego jak przeazotowanie??
jaka jest granica??, mozesz uścislic?? to chyba projektant zakłada grubość warstwy i ew. jakie fazy zyczy sobie widzieć, rozumiem ze jak warstwa jest grubsza to nie jest przeazotowana ino nie spełnia założonych wymagań, jest wybrakiem patrzac z punktu dkj
od melona
cztery
nikogo nie odsyłam do lieratury
a ksiązeczki które wymieniłeś to niezły thiler jest i dobrze sie na porcelanie czyta, tam wsio jest opisane
nie jest ważne wykucie co do ilu sie moze zajechać, utwardszić, zmiękczyć
ważne jest zrozumieć mechanizm, reszte se sam wyrysujesz
pieć
wyciaganie stali 38hmj na forum nozowym jest bardzo trafnym stwierdzeniem, nawet do porównań
stawiam piwo w czewie jak napiszesz do czego ją kcesz w tym nozu zastosować, i dlaczego nie nierdzewkę, aaaaa i przekonaj mnie że nie opłaca sie nierdzewek stosować
jeśli chodzi o wcl to jak najbardziej, ino tylko nikt jej nie zastosuje, bo wungla za mało, za mało medialna itp. a to madra stal jest nawet na noze
ja od dłuzszej kwili próbuje zarazić kilkoma gatunkami ale ciężko mi idzie

pozdro
  • 0

budo_sandal8
  • Użytkownik
  • 3 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: azotowanie
Twardosc powierzchniowa badana pod roznymi obciazeniami HV bedzie rozna, poniewaz wraz z oddalaniem sie od powierzchni, zmniejszac sie bedzie stopien nasycenia iloscia azotkow. W zasadzie powierzchniowo tez nie bada sie mikrtwardosci, poniewaz wowczas mierzna bedzie tzw. biala warstwa (faza ε). Jest ona najtwardsza, jednakze niekorzystna, poniewaz bedzie sie wykruszac podczas pracy. Na ogol zalecane jest jej pozniejsze zeszlifowanie. Co do rdzenia. To wlasnie w opaciu o rdzen okresla sie glebokosc azotowania, dodajac do HV rdzenia 50(tak powiada norma). Dotyczy to jednak rozkladu mikrotwardosci, a nie badania powierzchniowego stali azotowanej. Co do przeazotowania. Przy ostrych krawedziach stosuje sie zabezpieczenie krawedzi specjalna pasta (nazwy nie znam), poniewaz nasycanie azotem materialu z dwoch niedaleko oddalonych od siebie powierzchni krawedzi moze doprowadzic do tego, ze krawedz ta przeazotuje sie na wskros. Ostrze bedzie tak twarde, ze az kruche. Co do materiałow niezahartowanych. Naprawde nie jest zadkoscia, ze stal poddaje sie azotowaniu bez ulepszania cieplnego. Oczywiscie najlepiej, by stal byla ulepszona cieplnie, jednakze nalezy pamietac, aby odpuszczona byla w wysokich temperaturach.

I jeszcze jedno. Nie kwestionuje w jakikolwiek sposob Twojej wiedzy, Melonmelonie, wrecz przeciwnie, chetnie czytam Twoje posty i sam staram sie jak najwiecej od Ciebie dowiedziec. Pozdrawiam..
  • 0

budo_panzernacker
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 157 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:znienacka

Napisano Ponad rok temu

Re: azotowanie

nie bede się klócił co na jaka twardość można azotować, za mało umię


Noo. Jasne :roll:
  • 0


Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne
 

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024