azotowanie
Napisano Ponad rok temu
dla mnie to czarna magia [jajko czy kura]
ale skoro azotowanie przedłuża żywotność narzędzi skrawających z nc11lv
to dlaczego nie noża
tak sobie wymyśliłem mam troche 4h13 miękki rdzeń a krawędz tnąca 70 hrc
marzenie-łykam każdą krytyke
ps
moje rozumowanie oparte jest tylko na art. z sieci
Napisano Ponad rok temu
i w sieci
dowiedziec się w jakiej temp. opduszcza się daną stal
w jakiej temp. się azotuje
na jaką głębokość się azotuje (pomocny rysunek ostrza 1:10)
i myslec dalej
pozdro
Napisano Ponad rok temu
dlatego proszę oceń moje rozumowanie -jak trzeba to wyśmiej
4h13 azotowane bez hartowania
Napisano Ponad rok temu
1. wiekszość stali sie stosuje w stanie obrobionym cieplnie
2. stal 4h13 raczej dla waszych zastosowań się nie nadaje w stanie azotowanym - czyli nie azotować
3. stal 4h13 niezahartowana rdzewieje
pozdro
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
przeca i w tym i w tym jest ino tylko chrom i wungiel (choć mylić sie mogę..)
a czy w 413 podskoczy twardość??
pewnie tak ino tylko mierzona w HV z takim małym obciazeniem (ino nie wiem jak się nazywa)
a twardość mierzona hrc to chyba spadnie raczej... w 4h13
a już dla mnie zupełnym kosmosem jest to że weglówka się azotuje lepiej (a pewnie że się azotuje, ale nie wiem czy lepiej), ino od czego lepiej??
ino czy jest sens azotować te wenglówki (poza azotowaniem antykorozyjnym, jest ponoć takie..)
oooo
i nc11lv jeeee azotuje się ponoć lepiej ino tylko dlaczego??
to tak apropo szaleństw i bajek
pozdro
Napisano Ponad rok temu
To raz. Dwa. Wcale nie jest konieczne, ze stal musi być po ulepszaniu cieplnym. W zasadzie twardosc na powierzchni bedzie taka sama, jak przy elementach zahartowanych. Roznice widac, gdy badając twardosc przebijemy się przez warstwe azotowana. Miekki rdzen może jednak prowadzic do wypaczen, szczegolnie w przypadku elementow pracujacych pod obciazeniem. Trzy. W wypadku azotowania ostrzy nalezy wziac pod uwage to, ze ostrza moga się przeazotowywac a przez to, moga ulec wykruszeniom.
I jeszcze jedno.
Melonmelone, odsylasz Vrava do literatury, wiec z laski swojej mnie tez polec jakas dobra, fachowa pozycje o azotowaniu stali. Tylko nie odsylaj mnie do ksiazek o metaloznawstwie Przybyłowicza, Dobrzanskiego, Prowansa.
I tez, jak to ujales, pozdro
Napisano Ponad rok temu
ino tylko pytanie
czy twardoś HV mierzona pod innym obciązeniem (np. mniejszym) bedzie taka sama??
dwa
a jak sobie wyobrazasz zastosowanie stali nieulepszonej cieplnie i azotowanej, co z tego kcesz zrobić?? odporny na zatarcie przy małych obciążeniech przycisk do papieru??
dlaczego kcesz podczas pomiaru przebijać warstwę azotowana, taki pomiar jest chyba z założenia obarczony jakimś błędem.
trzy
czy jest cos takiego jak przeazotowanie??
jaka jest granica??, mozesz uścislic?? to chyba projektant zakłada grubość warstwy i ew. jakie fazy zyczy sobie widzieć, rozumiem ze jak warstwa jest grubsza to nie jest przeazotowana ino nie spełnia założonych wymagań, jest wybrakiem patrzac z punktu dkj
od melona
cztery
nikogo nie odsyłam do lieratury
a ksiązeczki które wymieniłeś to niezły thiler jest i dobrze sie na porcelanie czyta, tam wsio jest opisane
nie jest ważne wykucie co do ilu sie moze zajechać, utwardszić, zmiękczyć
ważne jest zrozumieć mechanizm, reszte se sam wyrysujesz
pieć
wyciaganie stali 38hmj na forum nozowym jest bardzo trafnym stwierdzeniem, nawet do porównań
stawiam piwo w czewie jak napiszesz do czego ją kcesz w tym nozu zastosować, i dlaczego nie nierdzewkę, aaaaa i przekonaj mnie że nie opłaca sie nierdzewek stosować
jeśli chodzi o wcl to jak najbardziej, ino tylko nikt jej nie zastosuje, bo wungla za mało, za mało medialna itp. a to madra stal jest nawet na noze
ja od dłuzszej kwili próbuje zarazić kilkoma gatunkami ale ciężko mi idzie
pozdro
Napisano Ponad rok temu
I jeszcze jedno. Nie kwestionuje w jakikolwiek sposob Twojej wiedzy, Melonmelonie, wrecz przeciwnie, chetnie czytam Twoje posty i sam staram sie jak najwiecej od Ciebie dowiedziec. Pozdrawiam..
Napisano Ponad rok temu
nie bede się klócił co na jaka twardość można azotować, za mało umię
Noo. Jasne :roll:
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Pirwszy nóż w trakcie robienia
- Ponad rok temu
-
Kto zrobi narzędzie?
- Ponad rok temu
-
Elektrokorund
- Ponad rok temu
-
Popełniłem...
- Ponad rok temu
-
www.kowalpolski.foru.pl - nowa strona o kowalstwie!
- Ponad rok temu
-
Jak uzdrowić przyjaciela?
- Ponad rok temu
-
Hartowanie stali pilnikowej
- Ponad rok temu
-
Kama własnej roboty
- Ponad rok temu
-
Michałek
- Ponad rok temu
-
Kowadło
- Ponad rok temu