Popełniłem...
Napisano Ponad rok temu
rękojeść- jesion;
pin- mosiądz i miedź.
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
To mój pierwszy nóż i jest w nim jeszcze wiele niedociągnięć, ale mam nadzieję, że przy kolejnych projektach będzie ich coraz mniej=]
Czekam na krytykę Szanownych Nożorobów=]
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
a początek był taki:
Dodam jeszcze, że nożyk, jako pierwszy, jest raczej przeznaczony do ładnego wyglądania na półce niż używania. Może to i profanacja, ale nie mam serca ciąć nim czegokolwiek=]
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Teraz dużo lepiej. Całkiem fajny nożyk.
A dziękuję=]
Szczerze mówiąc, nie zastanawiałem się nad walorami użytkowymi tego noża i stąd taki kształt ostrza. Ale nawet gdyby wypłaszczać krawędź tnącą, to i tak do cięcia chyba za gruby jest- 8mm... Generalnie na półce wygląda nienajgorzej i to mi odpowiada=]
Następne, bo bynajmniej nie poprzestanę na jednym, będą już nie tylko do wyglądania, ale i do cięcia=] a korzeń orzecha już schnie i czeka... Mam nadzieję, że coś z niego wyjdzie=]
Napisano Ponad rok temu
8mm?? 8O no to niezle. jaką ma twardosc ze tak sie spytam??Teraz dużo lepiej. Całkiem fajny nożyk.
A dziękuję=]
Szczerze mówiąc, nie zastanawiałem się nad walorami użytkowymi tego noża i stąd taki kształt ostrza. Ale nawet gdyby wypłaszczać krawędź tnącą, to i tak do cięcia chyba za gruby jest- 8mm... Generalnie na półce wygląda nienajgorzej i to mi odpowiada=]
Następne, bo bynajmniej nie poprzestanę na jednym, będą już nie tylko do wyglądania, ale i do cięcia=] a korzeń orzecha już schnie i czeka... Mam nadzieję, że coś z niego wyjdzie=]
Napisano Ponad rok temu
A twardości nie znam, ale nie jest to na pewno wysoka wartość, bo nie grzałem go mocno z obawy o wykrzywienie się. Ten pierwszy nóż chciałem doprowadzić do końca bez żadnych "wpadek"
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
www.kowalpolski.foru.pl - nowa strona o kowalstwie!
- Ponad rok temu
-
Jak uzdrowić przyjaciela?
- Ponad rok temu
-
Hartowanie stali pilnikowej
- Ponad rok temu
-
Kama własnej roboty
- Ponad rok temu
-
Michałek