Jaki to miecz ?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Sam tez z ciekawosci obserwuje allegro i dziwi mnie po pierwsze to ze ludzie dosc drogo kupuja te podrubki nie konsultuja sie z nikim kto ma ciut wieksza wiedze a czasem zakupiwszy taki miecz nie chca sluchac iz to falsyfikat. Oraz to ze w zasadzie nie ma oryginalow na allegro. Ale tez i nie ma sie co oszukiwac za mniej niz 4000zl nie kupi sie shingunto kutego warstwowo.
Napisano Ponad rok temu
To normalna sprawa, zawsze jest tak ze wsrod 100 podrubej trafi sie jeden orginal. Za granica z tym lepiej to znaczy wiecej oryginalow ale i porubek tez, wiec statystycznie sie to jakos uzupelnia.
Sam tez z ciekawosci obserwuje allegro i dziwi mnie po pierwsze to ze ludzie dosc drogo kupuja te podrubki nie konsultuja sie z nikim kto ma ciut wieksza wiedze a czasem zakupiwszy taki miecz nie chca sluchac iz to falsyfikat. Oraz to ze w zasadzie nie ma oryginalow na allegro. Ale tez i nie ma sie co oszukiwac za mniej niz 4000zl nie kupi sie shingunto kutego warstwowo.
Zgadzam się w 100%. Mnie poza tym dziwi tylko jedno; jak ci oszukańcy wyłudzający od laików pieniądze za rzekome oryginały jeszcze egzystują? Jak to możliwe, że nikt ich jeszcze nie zniszczył procesem z powództwa cywilnego o wyłudzenie? I jak to możliwe, że nikogo z kupujących nie zastanawia taki prosty fakt, że stale JEDNE I TE SAME OSOBY mają ciągle świeżą dostawę katan, wakizashi czy tanto ( i abstrachuję tu od jakości i wyglądu rzeczonych oryginałów)? Szkoda słów i szkoda nerwów....
PZDR Jacek
Napisano Ponad rok temu
Nie dziwcie się, że zadaję takie pytanie. Właściwie nie mam pojęcia o mieczach japońskich.
Zagajnik, może laicy poprostu nie wiedzą, że kupili tandetę? Ja bym nie umiała rozpoznać, czy miecz jest prawdziwy, czy nie. Musiałabym się spytać szanownego grona na tym forum :wink:
Napisano Ponad rok temu
Musiałabym się spytać szanownego grona na tym forum Wink
O to wlasnie chodzi madrzy ludzie pytaja Niestety malo takich z tego co widac na allegro.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Znacznie korzystniejsza oferta jest na ten miecz:Kto pyta nie bladzi. Co sadzicie o tym mieczu [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] moze jest orginalny lub wart licytowanej ceny?
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Jedyne 2,25 zł.
Czy ktos w ogole widzial choc jeden oryginalny miecz na allegro?
Czy nawet gdyby sie pojawil, to daloby sie ocenic, ze jest oryginalny?
Napisano Ponad rok temu
owszem widzialem kilka starych mieczy oryginalnych, jednk chyba nigdy nie wdzialem nic interesujacego zawyczaj byly to dosc slabe egzeplarze.
Ale latwo da sie stwierdzic orygialnosc miecza jesli zamieszczone sa odpowiednie zdjecia.
Napisano Ponad rok temu
Ale latwo da sie stwierdzic orygialnosc miecza jesli zamieszczone sa odpowiednie zdjecia.
a moze zdradzis nam ta tajemnice ??
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jak poznać autentyk? Bardzo chętnie bym sie podzielil wiedzą i zrobię taki mały artykuł myślę na ten temat i umieszczne na stronie, jak tylko odbiore swoje ostrze.
Niestety to wiaze sie takze z duza iloscia obejrzanych mieczy. Dlatego to co polecam to czytac ksiazki, oglondac albumy. Bardzo dobre a dosc tanie sa tak zwane katalogi aukcyjne z angielskich domow aukcyjnych Sothebys i Christies. Stare katalogi aukcyjne sa pieknie wydane zawieraja miecze najwyzszej jakosci bardzo dobrze opisane a nie sa specjalnie drogie. Polecam tez poszperac na amazonie sporo tam ciekawych ksiazek nie dostepnych u nas na rynku tez w przystepnych cenach (a gwiazdka tuz tuz
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
pytanie jakich wiele ;)
- Ponad rok temu
-
Kenjutsu na Pomorzu?
- Ponad rok temu
-
25 Indywidualne Mistrzostwa Polski w Kendo
- Ponad rok temu
-
Gorąca prośba o ocenę miecza
- Ponad rok temu
-
Porada w sprawie kupna
- Ponad rok temu
-
Czy można ćwiczyć
- Ponad rok temu
-
miecz i jego wartosc
- Ponad rok temu
-
KRAKÓW - SEMINARIUM IAIDO I HAMBO JUTSU
- Ponad rok temu
-
Koryu Turcianske teplice V. Cook jedzie ktoś ?
- Ponad rok temu
-
Szermierka chińska.
- Ponad rok temu