wasza ulubiona technika karate
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
z ręcznych to raczej gyaku-gyaku, gyaku na wyprzedzenie....
Napisano Ponad rok temu
A przepraszam ura-mawashi, czy kizami-ura-mawashi?co do szybkich technik uzytkowych, to najbardziej lubie uramawashi geri na glowke poprzedzone mylacym gyakuzuki na tulow
Abstrahując od tego, że kombinację gyaku-zuki, ura-mawashi jakoś trudno mi uznać za użytkową. Gyaku, jeśli ma wejść musi być zadane z dość krótkiego dystansu, gdzie się wtedy zmieści noga, zdość mocno do tego zaangażowanym biodrem?
Twoi przeciwnicy tak szybko uciekają przed Twym piorunującym tsuki, czy masz tak krótkie nogi?
Napisano Ponad rok temu
A przepraszam ura-mawashi, czy kizami-ura-mawashi?co do szybkich technik uzytkowych, to najbardziej lubie uramawashi geri na glowke poprzedzone mylacym gyakuzuki na tulow
Abstrahując od tego, że kombinację gyaku-zuki, ura-mawashi jakoś trudno mi uznać za użytkową. Gyaku, jeśli ma wejść musi być zadane z dość krótkiego dystansu, gdzie się wtedy zmieści noga, zdość mocno do tego zaangażowanym biodrem?
Twoi przeciwnicy tak szybko uciekają przed Twym piorunującym tsuki, czy masz tak krótkie nogi?
Gyaku-zuki idzie na zmylke, a po nim pelne ura-mawashi noga zakroczna.
Uwierz, ze skutecznosc jest wrecz zadziwiajaca.
Napisano Ponad rok temu
Tak, to się może udać.
Mam kombinacyjkę działającą na podobnej zasadzie. 1-2 sfingowane ataki migi mawashi i jak widzę, że gość uznaje, iż mi to nie wychodzi i postanawia przy kolejnym moim sztampowym ataku kontrować, po mawashi szybko dociągam tylną nogę i tłukę ushiro-geri.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Nie mogłem się powstrzymać
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Podobaja mi sie natomiast, chociazby wizualnie, techniki uderzania otwarta dlonia
Napisano Ponad rok temu
Tylną - Gyaku-zuki, Tate-zuki, Tetsui-uchi...
Przednią nogą - Kizami-mae-geri, kizami-yoko-geri, Mae-tobi-geri...
Tylną nogą - Mae-geri, Mikazuki-geri, Gedan-mawashi-geri...
Powyższe łączone w kombinacje po 3-4 techniki w jednym, dwóch, trzech krokach...
w sumie walka raczej w dystansie z długimi atakami poprzedzonymi zmyłkami!
Ps. w walce z kimś kto łapie (lub może łapać) kopanie w ogóle jest ryzykowne, tak jak gwałtowne natarcie do przodu, zastanawiam się nad taktyką defensywną opartą na utrzymywaniu dystansu oraz kontrowaniu gyaku-zuki, ale to brzmi trochę zbyt prosto...
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
wasza ulubiona technika karate
- Ponad rok temu
-
Karate Kyokushin w Łodzi
- Ponad rok temu
-
kwestie ambicjonalne
- Ponad rok temu
-
Mistrz Karate z 19 wieku vs. wspólczesny Mistrz Karate....
- Ponad rok temu
-
egzamin z kyokushinkai
- Ponad rok temu
-
Stretching machine
- Ponad rok temu
-
Stłuczenie okostnej
- Ponad rok temu
-
Indywidualne zajęcia