wasza ulubiona technika karate
Napisano Ponad rok temu
poza tym szybkie kombinacje tsuki :wink:
pozdrawiam i zapraszam do dyskusji w nowym topicu 8)
PS. jezeli powielilem istniejacy gdzies w zakamarkach archiwum topic to zrobilem to niecelowo :?
Napisano Ponad rok temu
Jeśli zaś chodzi o walory stricte wizualne, to ushiro mawashi geri.
Napisano Ponad rok temu
A poważnie - nie ma ulubionych technik. Mam trochę ulubionych kombinacji, które nieraz "zaskakują" w kumite, ale staram się je zmieniać.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
(jak można było pominąć kakato )
Napisano Ponad rok temu
Z nożnych to najbardziej yokogeri (keage). Jest widowiskowe (widzieliście jak Bruce Lee nimi wymiatał ?), szkoda że mało skuteczne (i trzeba być rozciągniętym żeby się nim sensownie posługiwać).
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Kara-te - pusta ręka, jak się to ma do widocznej z ankiety tendencji do używania raczej nóg niż rąk? Czy gdyby twórcom karate o to chodziło, nie nazywało by się ono raczej "pusta noga" niż "pusta ręka"?
Napisano Ponad rok temu
Tak przy okazji -
Kara-te - pusta ręka, jak się to ma do widocznej z ankiety tendencji do używania raczej nóg niż rąk? Czy gdyby twórcom karate o to chodziło, nie nazywało by się ono raczej "pusta noga" niż "pusta ręka"?
poczytaj o hitorii to bedziesz iwedzial dlaczego taka nazwe wprowadzono
Napisano Ponad rok temu
poczytaj o hitorii to bedziesz iwedzial dlaczego taka nazwe wprowadzono
Jako człowiek renesansu :wink: czytuję takie rzeczy. Zakładam, że chodzi ci o kara, które z przyczyn politycznych zmieniło znaczenie z chińskie na puste. Mnie jednak chodzi o te, czyli ręce. Oryginalne okinawskie sztuki również określały się jako to-te (śmiertelne? śmiercionośne? ręce).
Dalej pozostaje więc kwestia, że wskazuje to na przywiązywanie większego znaczenia do działań rąk niż nóg. I tu wracamy do meritum mojej wypowiedzi.
Jeśli jednak mylę się i chodzi Ci o coś innego niż zmiana chińskie-puste, to z pokorą czekam na oświecenie. Całe życie się człowiek uczy i chętnie się rozwinę mimo wieku.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
z mojej strony yoko chudan- (w klatke piersiowa- uczymy sie latac, albo niskie- srodbrzusze- fajnie wyglada jak wylatuja do tylu ale wyszlo mi tylko kilka razy)
poza tym kakato, chyba jedyna technika na chudan ktora mam na tyle opanowan, zeby uzyc w kumite)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Pozdro!
Napisano Ponad rok temu
Z tą całą pustą reką sie zgadzam...........
Super jest proste - seiken - tsuki (chudan, jodan, gedan).
i z "bloczków" seiken - gedan - barai (szlifuje mojego kihonka kata)
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
wasza ulubiona technika karate
- Ponad rok temu
-
Karate Kyokushin w Łodzi
- Ponad rok temu
-
kwestie ambicjonalne
- Ponad rok temu
-
Mistrz Karate z 19 wieku vs. wspólczesny Mistrz Karate....
- Ponad rok temu
-
egzamin z kyokushinkai
- Ponad rok temu
-
Stretching machine
- Ponad rok temu
-
Stłuczenie okostnej
- Ponad rok temu
-
Indywidualne zajęcia