Jaka sztuka walki dla kobiety?
Napisano Ponad rok temu
Jestem całkowicie zieloną jeśli chodzi o sztuki walki 21 letnią kobietą (z Łodzi). Trochę wysportowana (fitness, rower, czasem basen) jednak kompletnie bezbronna. Czy moglibyści mi poradzić ( krótko uzasadniając propozycję) co mogłabym zacząć ćwiczyć?
Z góry bardzo dziękuję i pozdrawiam
Ola
Napisano Ponad rok temu
To tak jakbym spytał "co może ćwiczyć facet?".
Odpowiedź brzmi: wszystko co chcesz.
A co chcesz?
Napisano Ponad rok temu
Twoje pytanie jest seksistowskie.
To tak jakbym spytał "co może ćwiczyć facet?".
Przepraszam nie miało takie być
Odpowiedź brzmi: wszystko co chcesz.
A co chcesz?
Poprostu chciałam się poradzić, na co sie zapisać, żaby na pierwszym treningu tak nie dostać w tyłek by więcej tam nie wrócić Ogólnie chodzi mi o coś co pozwoli mi być mniej bezbronną.
PS. DZiękuję za szybką odpowiedź.
Napisano Ponad rok temu
Może karate? Jeśli nie masz aż takiej siły fizycznej to shotokan, zaś jeśli silna z Ciebie babka to np kyokushin
Musisz sprecyzować czy bardziej interesują Cię sztuki chwytane, uderzane czy po prostu samoobrona bez zasad...
Napisano Ponad rok temu
Mogę ci wymienić wszystkie po kolei sztuki, sporty i systemy walki tylko to raczej nic nie da(*).Poprostu chciałam się poradzić, na co sie zapisać, żaby na pierwszym treningu tak nie dostać w tyłek by więcej tam nie wrócić Ogólnie chodzi mi o coś co pozwoli mi być mniej bezbronną.
To czy dostaniesz w tyłek i się zniechęcisz to raczej zależy od konkretnej sekcji a nie sztuki, równie dobrze można dostać na kickboxingu jak i karate.
Przejdź się najlepiej do paru w twojej okolicy i przekonaj się sama co cię pociąga.
------
(*) Do ortodoksów: "Wszystkie" to przenośnia.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
No ja bym jednak proponowal jakas sekcje karate/km(u Eliny bejbi) cos w ten desen. Gdzie na sekcji sa jakies kobitki i mozna sie wpasowac. Bo gdziekolwiek indziej(gdzie 99% cwiczacych to faceci) bedzie raczej ciezko.Poprostu chciałam się poradzić, na co sie zapisać, żaby na pierwszym treningu tak nie dostać w tyłek by więcej tam nie wrócićSmile Ogólnie chodzi mi o coś co pozwoli mi być mniej bezbronną.
U nas na bjj trenuja 2 kobitki(zaawansowanych) i sobie daja rade. No ale one sie przyzwyczaily do potu i zapachu(smrodu raczej) facetow.
Napisano Ponad rok temu
Najpierw musisz się zastanowić, jakie masz preferencje, np. czy chcesz trenować wiele lat, czy interesują Ciebie w przyszłości zawody, "dreszczyk" emocji związany z konfrontacją sportową, ciężkie treningi itp. czy chcesz tylko trochę potrenować samoobronę i stosunkowo szybko osiągnąć jakieś rezultaty, by czuć się bezpieczniej. Czy bardziej "czujesz" się w stylach tzw. uderzanych czy chwytanych. Czy jesteś zwinna, rozciągnięta i wytrzymała, czy raczej silna i preferujesz bardziej siłowe niż zwinnościowe rozwiązania. Ile masz na to czasu - czy możesz np. 4-5 razy w tygodniu po 1-2 godziny, czy myślisz tylko o jednym, dwóch treningach w tygodniu, itp.itp. itp. Musisz też poczytać trochę o różnych szkołach sztuk walki, sportów walki, stylach samoobrony itp. i przyjrzeć się im, w których sama się widzisz, a w których nie. Wtedy sama odpowiesz sobie na podstawowe pytania, przynajmniej jeśli chodzi o kierunek. Wtedy warto zobaczyć, co jest w okolicy z interesujących Ciebie stylów.
Napisano Ponad rok temu
a w jakim mieście szukasz treningów?
...(z Łodzi).
Po krótkim kursie samoobrony rzeczywiście można tylko czuć się bezpiczniej.... czy chcesz tylko trochę potrenować samoobronę i stosunkowo szybko osiągnąć jakieś rezultaty, by czuć się bezpieczniej.
Czy bardziej "czujesz" się w stylach tzw. uderzanych czy chwytanych.
Jestem całkowicie zieloną jeśli chodzi o sztuki walki...
Zakup broni palnej.Ogólnie chodzi mi o coś co pozwoli mi być mniej bezbronną.
Napisano Ponad rok temu
fabiolka124 napisał:
Ogólnie chodzi mi o coś co pozwoli mi być mniej bezbronną.
Zakup broni palnej.
to tez sprawi tylko ze poczuje sie bezpieczniejsza :wink:
ja polecam krav mage
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
pójdź na
1.
Dobry kurs samoobrony przeznaczony dla kobiet:
by poczuć się bezpieczniej. Ale nie tylko. Również by nauczyć się zasad prewencji, poznać podstawowe tatyki i strategie kiedy ona zawiedzie. Mniemam iż jest to wykonalne w przeciągu intensywnego, acz niezbyt długo trwającego kursu.
2.
treningi sportu lub sztuki walki:
dla frajdy, sprawności, sylwetki, kondycji etc.:
Umiejętności bojowe to skutek uboczny tych praktyk (znacząco większy w sportach z gatunku bardziej kontaktowych) Z resztą bardzo korzystny.
Co konkretnie wybrać? Koledzy już w srócie wytłumaczyli. Jak chcesz coś więcej to poszperaj jeszcze w CrossBudo i dawnych tematach niniejszym dziale.
jak masz czas, kasę i chęci to najlepiej równolegle. A jak nie to po kolei pkt. 1 potem pkt. 2.
Napisano Ponad rok temu
Bardzo bardzo dziękuję Wam za odpowiedzi. Broni palnej na ten moment nie planuję kupować ale wczoraj poszłam na pierwszy trening Taekwondo więc uważam, ze to juz zawsze jakis krok do przodu. Narazie umieram z powodu zakwasów ale sądze, że będzie tylko lepiej. W szkole do której się zapisałam, planowany jest kurs samoobrony z którego również zamierzam skorzystać, więc ogolnie licze na to, że naucze się podstaw samoobrony a na treningach Taekwondo popracuję nad ogólną sprawnością.
Jeszcze raz dziękuje wszystkim za rady i zainteresowanie.
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Są jeszcze kursy WSDS i WENDO ( jeśli przekręciłem literki).
WSDP
Napisano Ponad rok temu
a moze sprobuj jeszcze jakies inne sekcje SW? zawsze bedziesz miala jakies szersze pojecie i zorientujesz, co ci sie podoba a co nie...
Napisano Ponad rok temu
wczoraj poszłam na pierwszy trening Taekwondo więc uważam, ze to juz zawsze jakis krok do przodu.
Prawdę powiedziawszy, z punktu widzenia twoich celów, (samoobrona) to Taekwondo się do tego raczej mało nadaje. Za przeproszeniem tekłondoków . Co innego facet, ale moim zdaniem dziewczyna raczej nie skorzysta na nauce Tekwondo.
Na starcie poszedł bym na Twoim mijscu na WSDP. Link w mojej stopce.
A potem albo drogą "chwytaną", w przypadku dziewczyn bjj. (Bo bardziej niż ine MA chwytane pozwala wygrać z silniejszym przeciwnikiem). Albo gdzieś gdzie nauczą Cię używać łokci i kolan, czyli tajboksing, shidokan itp.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
8O[...]
przeczytałeś wszystkie posty z tego tematu???
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Bezpłatne kursy samoobrony dla Kobiet w Warszawie
- Ponad rok temu
-
walki kobiet na duzym ekranie
- Ponad rok temu
-
Samoobrona dla kobiet Wrocław
- Ponad rok temu