Medytacja w karate
Napisano Ponad rok temu
Jestem nowa na tym forym i mam jedno małe pytanko.
Czy medytacja może pomóż czy raczej zaszkodzić w karate?
Jeśli tak to jak medytować
Siemka!
Jestem nowa na tym forym i mam jedno małe pytanko.
Czy medytacja może pomóż czy raczej zaszkodzić w karate?
Jeśli tak to jak medytować
Jednym z rodzajów medytacji jest nakajakusen, szczególnie polecany w gorące dni po wyczerpującym treningu albo obfitym posiłku Może ona pomóc odpocząć, zregenerowac siły ale może i zaszkodzić jak nie umiesz pływać...
Napisano Ponad rok temu
a weź sobie "poszukaj"
takie tematy to już były tu poruszane
Napisano Ponad rok temu
Albo ktoś wymedytował sobie sznurówkowego demona, albo zakładał sektę, albo...
Tutaj jest temat w miarę sensowny.
Czy medytacja może w karate zaszkodzić ?
Tak. Jeśli jest prowadzona nieodpowiednio. Siedzenie w seiza 10 minut i staranie się "na siłę" opanować oddech, po bardzo ciężkim treningu może sprawić, że zemdlejesz heh...
Medytacja nie jest dla każdego (np. nie dla dzieci), trzeba umieć się skoncentrować, nie wiercić, nie rozpraszać itd. (banał)
Czy pomaga ?
Jeśli ktoś czuje się z tym dobrze, to niech medytuje
Ponoć, niektórych pobudza to bardziej niż kawa 8O
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
W końcu dla mnie nie ma nic piękniejszego niż walka
Napisano Ponad rok temu
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Tą wypowiedzią chcesz nam uświadomić że nie popierasz tego co zrobił Funakoshi?! bo wedłgu mnie to bardzo dobrze zrobili, mamy już boks, kick boxing, muay thai po co karate miało by być takie same?Moim skromnym zdaniem medytacja jest zupełnie zbędna, jest to element tradycji, który został wprowadzony przez Gichina Funakoshi, żeby pokazać Japończykom, żekarate nie jest brutalnym bezsensownym nap... tylko sztuka walki, przy okazji z karate usunął wiele ważnych elementów (zresztą Itosu również), co spowodowało że karate straciło swój bojowy charakter.
Napisano Ponad rok temu
Wycisza bardziej niż Kata ? W takim razie trzeba dodać, że wycisza również bardziej niż Kumite
I tu Cię może zaskoczę ale niektóre Kata były tworzone własnie z myślą o medytacji. Przykładem może być Seienchin.
Napisano Ponad rok temu
Masz całkowitą rację, nie popieram tego co zrobił z karate Funakoshi, ale jeśli chodzi o kickboxing itd nie miały nic wspólnego z dawnym karate. Więc to nie byłoby to samo. Poza tym najczęściej zapominamy że ćwicząc w dowolnym klubie Shotokanu my nie ćwiczymy karate mistrza Funakoshi.
Napisano Ponad rok temu
Medytacja swietna sprawa mnie wyciasza bardziej niz kata
....no bo przy kata nie pośpisz, bo ruszać sie trzeba a tutaj na szybka kimke znajdziesz chwilę...
Napisano Ponad rok temu
Moim skromnym zdaniem medytacja jest zupełnie zbędna, jest to element tradycji, który został wprowadzony przez Gichina Funakoshi, żeby pokazać Japończykom, żekarate nie jest brutalnym bezsensownym nap... tylko sztuka walki, przy okazji z karate usunął wiele ważnych elementów (zresztą Itosu również), co spowodowało że karate straciło swój bojowy charakter.
Wydaje mi się, że medytacja w takim wykonaniu jakie mamy w Polsce, zupełnie mija się z celem. Pokornie cierpiąca w za-zen grupa młodzieży, starająca się nie patrzeć i nie myśleć. Czy to oto chodzi - egzotyka ponad wszystko? A gdzie sens i korzyści z tego działania?
Rozsądny pomysł na medytację widziałem do tej pory jedynie u A.Kalisza w jiquan (pisuje jako Dacheng). Tu rzeczywiście jest medytacja w ruchu, nie bezmyślne gapienie się w podłogę.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Wyciszeniu po treningu? To OK.
A przed treningiem? Jedyny efekt takiego siedzenia to niestety lekkie otępienie. Ciężko się potem zebrać do dynamicznych działań.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
shintaiikudo - ma ktoś wiecej informacji na temat tego stylu
- Ponad rok temu
-
Zawody KARATE KYOKUSHIN
- Ponad rok temu
-
XVIII Mistrzostwa Świata Karate WKF
- Ponad rok temu
-
... to może Oyama był Muratem swoich czasów...?
- Ponad rok temu
-
Funakoshi Muratem swoich czasów...
- Ponad rok temu
-
New begining...
- Ponad rok temu
-
Wasze zdanie
- Ponad rok temu
-
Bunkai kata stylu gosoku-ryu
- Ponad rok temu
-
Początkujący w karate wszystkich styli łączcie się!
- Ponad rok temu
-
Kata czy Kumite?
- Ponad rok temu