Zaproszenie na zawody
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Żeby wygrać należy zaliczyć Ipon w każdej z trzech faz:
1 czyste uderzenie lub kopnięcie,
2 rzut
3 parter (dźwignia, trzymanie, duszenie)
Można też wygrać oczywiście przez nokaut lub na punkty.
Jeżeli czyto trafimy- rzucimy- założymy trzymanie, mamy 2pkt za każde. Jeśli gość klepnie mamy trzy pkt. Jeśli jest nokaut to jest nokaut.
Trochę to wszytko skomplikowane ale paradoksalnie są to chyba najbardziej prestiżowe zawody w JJ. No i o dziwo poziom jest wyższy niż w full kontakcie. Walka musi byc techniczna. Nie może byc żadnych nie kontrolowanych ataków. Sędziowe za unikanie walki w poszególnych fazach każą za pasywność odjęciem punktów. Jednym słowem trzeba być wszechstronnym.
Napisano Ponad rok temu
co to za systemy,
Duo system to prezentacja technik (rodzaj pokazu) sędzia określa rodzaj ataku a para zawodników musi wykonać technike na dany atak której wykonanie jest punktowane.
W polsce Duo system wyglada komicznie i śmiesznie.(jak dla mnie oczywiście, i od razu przepraszam wszytkich) Techniki są słabo wykonywane i przerysowane - więcej tam krzyczenia i śmieszynych pozycji niz faktycznych technik ze sztuk walki
Na paziomie światowym jest na co popatrzeć jest to kurewnie efektowny pokaz JJ. W polsce jest jedna para duo systemowców którzy w miare się prezentują. Reszta by se darowała bo po oglądnięciu człowiek czuje niesmak przez długi czas.
Napisano Ponad rok temu
Co do zasad to nie wolno bić prostych, sierpów,haków, i kopnięć obrotowych na głowe, ponad to low kicków, uderzać po uchwycie, w parterze w ogóle nie wolno uderzać. Na głowe można kopać i uderzać tzw urakeny, na korpus dowolnie.
Można też wygrać oczywiście przez nokaut lub na punkty.
Jeśli jest nokaut to jest nokaut.
Trochę to wszytko skomplikowane ale paradoksalnie są to chyba najbardziej prestiżowe zawody w JJ. No i o dziwo poziom jest wyższy niż w full kontakcie. Walka musi byc techniczna. Nie może byc żadnych nie kontrolowanych ataków. Sędziowe za unikanie walki w poszególnych fazach każą za pasywność odjęciem punktów. Jednym słowem trzeba być wszechstronnym.
e kolego jak w semi (gdzie prawie nie wolno dotknąć przciwnika w buzie od frontu) MASZ DOZWOLONY NOKAUT?
co do tego prestiży to z całym szacunkiem dla Cie bie i PZJJ ale nie przesadzaj, nie przesadzaj
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
e kolego jak w semi (gdzie prawie nie wolno dotknąć przciwnika w buzie od frontu) MASZ DOZWOLONY NOKAUT?
Odpowiadam - Normalnie !
Możesz gościa znokautować. Nie wolno uderzać prostych pięścią na twarz i prowadzić niekontrolowanych ataków. Jeśli trafisz czysto technicznie np. potężnym mawachem w pysk przeciwnika i ten padnie i nie wstanie zalewając się krwią- To jest nokaut. Jeśli wstanie i będzie deklarował chęć dalszej walki - dostajesz Ipon w pierwszej fazie. Do zwycięstwa przed czasem musisz zdobyć jeszcze Ipon przez rzut i Ipon w parterze.
co do tego prestiży to z całym szacunkiem dla Cie bie i PZJJ ale nie przesadzaj, nie przesadzaj
No nie wiem. Akurat tak się składa że JJ semi kontakt jest honorowany-patronowany przez NKOL. Z tego co wiem JJ semi kontakt ma zostać przyjęte jako dyscyplina olimpijska. W zasadzie juz miało się to stać ale odszedł Juan Antonio Samaranch a nowy prezydent coś nie bardzo się kwapi.
Poza tym zawody międzynarodowe są organizowane na bardzo wysokim poziomie. Żeby pojechać na mistrzostwa świata trzeba przejść nie łatwe - międzynarodowe kwalifikacje. No i przede wszytkim jest INTERNATIONAL JUJITSU FEDERATION która wszystko kontroluje, w przeciwieństwie do organizowanych międzynarodowych zawodów innych -nie zrzeszonych federacji. Na takie mistrzostwa może pojechac każdy. Płaci wpisowe i startuje bo nie ma zadnej weryfikacji.
Co do szacunku do PZJJ to nie musisz go miec, bo na niego nie zasługują. To banda przesiąkniętych socjalizmem kretynów. Którzy, jak nikt ich szybko nie wykopie, położą cale polskie JJ. W zasadzie to juz to zrobili. Byl taki temat -Co z tymi klubami- No to wlasnie to TO!
Napisano Ponad rok temu
fakt moi uczniowie zagościli RAZ na zawodach PZJJ i więcej nie jade!!! (no przynajmniej za kadencji obecnych działaczy) mój protest na piśmie nie został przez 6 lat rozpatrzony i takie tam inne.
Co do tych innych federacji czy organizacji jj w polsce to bym tak niegeneralizowała bo są zawody i zawody a poziom wyznaczają sami uczestnicy.
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
za 1 razem myslalem ze chcesz dopiec organizotorm swoim postem, moim zdaniem spoko- mozna robic zawody gdzie np udezac mozna tylko lewa reka i kopac tylko na korpus prawa noga, ale to torche smiesznie brzmi jak dla mnie (nie mozna bic prostych, sieprow hakow...) :wink:Co do zasad to nie wolno bić prostych, sierpów,haków, i kopnięć obrotowych na głowe, ponad to low kicków, uderzać po uchwycie, w parterze w ogóle nie wolno uderzać. Na głowe można kopać i uderzać tzw urakeny, na korpus dowolnie.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Nie ma żadnych nokautów!!!
No to dziwne powiem wam szczerze, bo ja kilka widziałem w semi kontakcie wasnie,
Przeto powiedz nam Pani Sędzino co się dzieje w semi kontakcie jak np wejdzie zawodnikowi na na twarz czyste, technicznie piekne, uderzenie np Mawshi po którym zawodnik straci kontakt ze światem i nie będzie w stanie dalej walczyć ?
Co w takim wypadku sędziowie orzekają (uderzenie było techniczne, kontrolowane i czyste)- dyskwalifikacje zawodnika uderzającego ? W semi kontakcie nie ma nokautow bo startuje mało zawodnikow ktorzy tak czysto i pieknie potrafi nokautowac. Ale z tego co wiem przez nokaut sie wzgrywa.
TYLKO NIE PISZ PANI SĘDZINO ŻE NIE MOŻNA UDERZAĆ MOCNO I DLA TEGO NIE MA.
Napisano Ponad rok temu
Nie ma żadnych nokautów!!!
TYLKO NIE PISZ PANI SĘDZINO ŻE NIE MOŻNA UDERZAĆ MOCNO I DLA TEGO NIE MA.
no coś czuję że tak właśnie koleżanka napisze ( co wsumie zgadzałoby się z moim pojmowaniem semi)
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Nie można za mocno kopać i uderzać, sędziowie za to mogą ukarać zawodnika karą czui
A jest ta siła jakoś określona w kilo-dżulach, newtonach, tonach- bo powiem szczerze, że na ostatnich Mistrzostwach Polski JJ Semi, bodajże w Jaworznie, w finale +94 zawodnik kopnął drugiego tak mocno, że oponent wypadł za mate,( a stał na środku) i sędziowie zgodnie pokazali Ipon. (mam to na filmie ) To jak to w końcu jest z tą siłą.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
II OTWARTY TURNIEJ O PUCHAR POLSKI JU-JITSU FULL CONTACT
- Ponad rok temu
-
Zamość
- Ponad rok temu