Od jakiego wieku najlepiej zacząć ,itd ??
Napisano Ponad rok temu
Moje 1 pytanie brzmi : Czy w tym wieku warto zacząć treningi ?Następnie : Wiele osób doradzało mi ,że można zdobyć podczas walki/treningu wiele kontuzji i żebym wziął się za coś bezpieczniejszego . Następnie : Czy zapasy to dobry środek samoobrony na ulicy (niestety takie są realia) ?? I jeszcze jedno bardzo ważne pytanie : Kiedy ruszam nadgarstkami i stopami to mi szczyka w kościach (kiedyś miałem niemiły wypadek rowerowy;/) i czy to może mi jakoś przeszkodzić w treningu ??!
Z góry dzięki !!! Pozdrawiam.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Najbardziej odpowiednim wiekiem do rozpoczęcia treningów zapaśniczych to 10-12 rok życia. Tak mówi teoria. Wiek 14 lat też jest bardzo odpowiedni -masz bardzo duże szanse na osiągnięcie sukcesu sportowego.
Odnośnie kontuzji - prawda jest taka, że większość kontuzji dzieje się podczas treningów i to przeważnie z głupoty ćwiczących, ale i to żadko. Zapasy nie są bardziej kontuzjogenne niż inne sporty. Jeśli tylko będziesz uważny, słuchał trenera i przykładał się do rozgrzewki wszystko będzie dobrze.
Oczywiście zapasy można z powodzeniem wykorzystać do samoobrony, choć najlepiej unikać sytuacji zagrażających.
Jeśli chodzi o to, że coś Ci strzyka w kościach - to najlepiej będzie jeśli lekarz sportowy dokładnie zbada sprawę. Zresztą i tak przed rozpoczęciem treningów powinieneś przejść badania. Jesteś w wieku rozwojowym i dlatego rokowania powinny być pozytywne.
Pozdrawiam i życzę powodzenia w tej pięknej i satysfakcjonującej dyscyplinie.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
mam pytanie czy w białymstoku jest jakaś sekcja zapaśnicza i czy przyjmuja tam w wieku 17-19 lat??
Napisano Ponad rok temu
Powodzenia na treningach.
Napisano Ponad rok temu
bo jestem w takim wieku ze poprostu ne startowalbym w zawodach
wczesniej trenowalem rozne sporty wlasnie zwiazane z zapasami ale rekreacyjnie
i czy jest szansa ze mnie wezma (moj wiek to 17 lat)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
pzdr
Napisano Ponad rok temu
Z góry dzięki za odpowiedz !!
Pozdrawiam.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
100% prawdy :wink:Dzięki uprawianiu zapasów zwiększa się Twoja pewność siebie, ale nie jest się zarozumiałym. Staje się bardziej stanowczym ale i bardziej szanuje potencjalnego przeciwnika i drugiego człowieka. Nabywa się dystansu do siebie, swojego ciała i sportu. Tak przynajmniej jeśli ma się właściwego trenera. Zdarza się, że trenując u niewłaściwej osoby człowiek staje się zarozumiały , agresywny i wydaje mu się że jest panem świata i okolicy. To wszystko też -jak zawsze - zależy od indywidualnych cech osobowości -są bardziej i mniej podatni na sugestie i wpływ innych osób. Tak czy inaczej, trening zapaśniczy (oraz innych sztuk walki) wpływa korzystnie na psychikę ćwiczących.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jestem już po 3 treningach (dużo mineło czasu ,ale badania ).Na treningach radze sobie celująco jak na początek (tak mówi trener i inni zawodnicy) .No więc moje pytanie dotyczy czy w wieku 14 lat ,170 cm wzrostu i 68 kg wagi (tylko troche tłuszczyku ,ale w większości jestem "ubity" i mam troche mięśni) mam jakieś szanse startować kiedyś w jakichś zawodach .Trener odpowiedział na to "spróbujemy z ciebie coś wykrzesać" ,ale chcę usłyszeć zdania innych zawodników ,dlatego miło widziane wasze wypowiedzi !
Pozdro.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
BGZ Wrestling
- Ponad rok temu
-
zapasy Kraków - NABÓR 2006 - Gladiator Kraków
- Ponad rok temu
-
Józef Wojtasik nie żyje... (zapasy styl wolny)
- Ponad rok temu
-
Chwytane czy uderzane.
- Ponad rok temu
-
Rysunki z motywem zapasów
- Ponad rok temu
-
Zakończenie kariery Zawadzkiego i Fafińskiego
- Ponad rok temu
-
Znów działa strona Polskiego Związku Zapaśniczego