Podwijanie rekawów, czyli o co w tym chodzi?
Napisano Ponad rok temu
do różnych nieprzyjemnych zajśc zwróciłem uwage, że
ludzie którzy mają zamiar dokonywa c,,rekoczynów" w 8 przypadkach na 10
podwijają rękawy, nawet jesli mają je za krótkie :-D
Stąd moje pytanie- po co sie to robi, czy to jakiś odruch jeszcze z czasów gdy
ludzie mieszkali w jaskiniach??
Według mnie rekawy nie przeszkadzają, ja nigdy nie podwijałem,
i nie miało to wpływu na przebieg zajścia.
Umie mi to ktoś racjonalnie wytłumaczyć?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
...
Stąd moje pytanie- po co sie to robi, czy to jakiś odruch jeszcze z czasów gdy
ludzie mieszkali w jaskiniach??
...
Nad wyraz watpliwe aby jaskiniowcy dysponowali rekawami, zwłaszcza takimi które dałoby radę podwijać.
Zawsze mam wrażenie, że długie rekawy przeszkadzają, zwłaszcza w koszulach typu "garniturowego" ograniczają zakres ruchu.
Poza tym każdy chwytacz Ci powie, że za rękawy atwiej się chwyta niż za gołe ręce
Hehehe, jeden taki też tak kiedyś robił, w trakcie podwijania pierwszego rekawa rozzstrzygnąłem walkę by g@pCzas na mierzenie sił i obserwację przeciwnika.
Napisano Ponad rok temu
Z tym i rekawami ise nie zgodze, jest sporo materiałów bardziej śliskich niz skóra, która często przy sytuacji stresującej bywa spocona i śliska.
Napisano Ponad rok temu
Z jaskiniowcami to był żart
Z tym i rekawami ise nie zgodze, jest sporo materiałów bardziej śliskich niz skóra, która często przy sytuacji stresującej bywa spocona i śliska.
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Tylko nie zróbcie sobie przy okazji jakiegoś QQ :wink:
Napisano Ponad rok temu
Ja nie mam ożłiowości sprawdzenia chwytów, bo jestem bokserem i chytów nie stosujęponiewą znie potrafię
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Czesto wlasnie ta prezentacja determinacji i gotowosci do walki w postawie wystarczala zeby odstraszyc przeciwnika.
Niektorzy badacze mowia tez tutaj o pewnych znaczeniach mistyczno-religijnych wzietych z religii animistycznych (motywy zaczerpniete z zachowan niektorych zwierzat uwazanych za swiete/bostwa) -- np niektore ptaki jak orzel przesuwaja dziobem po skrzydlach stroszac piora przed walka...itd....
Dzis zachowaly sie z tego tylko pewne atawistyczne cechy (np jezenie sie wlosow w sytuacji niebezpiecznej) ale pewne gesty czesto ludzie wykonuja nieswiadomie -- i to podwijanie rekawow jest wlasnie jedna z tych atawistycznych cech.
Napisano Ponad rok temu
Oczywiscie nie mierzy sie sil ani nie obserwuje przeciwnika w odleglosci na kopa lub strzal bo może sie to skonczyc jak Dar75 opisal
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ja nieststy nie moge wziasc udzialu w dalszej dyskusji w celu podtrzymania swojego zdania bo niestety moj dziadek juz nie zyje. Ale z tego co pamietam to wlasnie tak wygladalo to troszke mniej naukowo a bardziej fizycznie
Warhead - nie o to chodzi ze tak jak opisywal Twój dziadek się nie robi - robi sie ... robi
Chodzi bardziej o to że ruchy podkasania rękawów czesto sa wykonywane nawet kiedy ktos nie ma ubrania to sa wlasnie pozostalowsci w genach.
Wbrew pozorom kiedy ma dojsc do walki na smierc i zycie czesciej do tej walki wcale nie dochodzi niz kiedy to sa zwykle bojki dlatego duza role odgrywala obserwacja przeciwnika i zaprezentowanie sie od jak najgrozniejszej strony i podjecie wlasciwej decyzji bo od tego zalezalo zycie.
Napisano Ponad rok temu
A ja na przyklad zawsze chodze z podwinietymi, inaczej czuje sie jakis taki spetany, jakby mi ograniczaly ruchy (choc tak nie jest, albo w bardzo niskim stopniu).
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
mojki jeśli chodzi o szczegółyW dawnej huligance podwijanie służyć mogło pokazaniu że nie ma się żadnej moiki w rękawie.
pzdr
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
ja pierdziele temat o kfm zamkniety :(
- Ponad rok temu
-
czy ktos slyszal o tej sztuce walki ???
- Ponad rok temu