Moje pytania o BJJ
Napisano Ponad rok temu
1. Nie należę do olbrzymów, mam 1.75m i ważę 60 kg (choć jestem w miarę wysportowany). Czy podobni ludzie trenują BJJ w waszych klubach? Nie będę miał problemów ze znalezieniem sparring partnera? I czy w tym sporcie waga odgrywa większą/mniejszą rolę niż w kickboxingu?
2. W moim mieści opłaty za BJJ są jak dla mnie dość wysokie - od 100 do 120 zl. Czy to są standardowe ceny, czy trochę zawyżone?
3. Do osób z Poznania - zastanawiam się nad trenowaniem w MMA Poznań albo Strefie Walki? Który klub możecie mi polecić? Możecie coś o nich napisać?
Za odpowiedzi z góry dziękuję wszystkim. Pozdrawiam.
Napisano Ponad rok temu
1. Nie należę do olbrzymów, mam 1.75m i ważę 60 kg (choć jestem w miarę wysportowany). Czy podobni ludzie trenują BJJ w waszych klubach? Nie będę miał problemów ze znalezieniem sparring partnera? I czy w tym sporcie waga odgrywa większą/mniejszą rolę niż w kickboxingu?[/quote]
Pytanie w stylu mam 2 metry czy moge studiowac filozofie? czyt. glupie
[quote name="budo_jet"]
2. W moim mieści opłaty za BJJ są jak dla mnie dość wysokie - od 100 do 120 zl. Czy to są standardowe ceny, czy trochę zawyżone?[/quote]
normalne oplaty
[quote name="budo_jet"]
3. Do osób z Poznania - zastanawiam się nad trenowaniem w MMA Poznań albo Strefie Walki? Który klub możecie mi polecić? Możecie coś o nich napisać?
[/quote]
strefa bez 2 zdan poziom bjj ooogroomnie wyzszy niz w mma Pozbab[/quote]
Napisano Ponad rok temu
1. Nie należę do olbrzymów, mam 1.75m i ważę 60 kg (choć jestem w miarę wysportowany). Czy podobni ludzie trenują BJJ w waszych klubach? Nie będę miał problemów ze znalezieniem sparring partnera? I czy w tym sporcie waga odgrywa większą/mniejszą rolę niż w kickboxingu?
Ja mam 180cm i 63 kilo. Nierzadko sparuję z ludźmi, którzy mają po 90 kilo i 190cm. Co prawda jest trochę ciężko, dlatego że na moim etapie (oraz sparring partnerów - początkujący;) ) używa się jeszcze dużo siły. Z resztą, wydaje mi się, że jeśli jest duża różnica w umiejętnościach technicznych, to można spokojnie wygrywać z o wiele większymi przeciwnikami (patrz Marcelo Garcia - Ricco Rodriguez na ADCC 2005). Ciężej jest jeśli poziom techniczny jest podobny, wtedy wchodzą w grę inne czynniki, np siła. wytrzymałość i doświadczenie:). Podejrzewam, że ze znalezieniem sparring partnerów o podobnej do Twojej wadze nie będzie problemów. Tylko uważaj jak będziesz sparował z "dużymi" - o wiele łatwiej o kontuzję
Napisano Ponad rok temu
2. standardowe
Napisano Ponad rok temu
2. Ceny są chyba przeciętne, jak na Warszawę normalne, nie wiem, jakie są w Poznaniu
3. Ja bym wybrał Strefę Walki. Nie to, żebym miał coś przeciwko MMA Poznań, nic o nich nie wiem po prostu, natomiast z ludźmi ze Strefy sie zetknąłem. Przez kilka miesięcy trenowałem u Wojtka Janca, byłem na seminarium z Karolem Matuszczakiem - warto, mają swietnie (moim zdaniem) poukładaną metodykę, i naprawdę można szybko zrobić duże postępy.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
gi nie jest wymagane od samego początku chyba nigdzie.
Napisano Ponad rok temu
są stopnie.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jeszcze jedno. Trenujecie w strojach, nazywanych "gi", tak? Czy taki strój jest zazwyczaj wymagany od samego początku i ile średnio kosztuje? I czy w BJJ są stopnie?
Gi nie jest konieczne na początku, aczkolwiek jest wskazane. Walka w gi jest trudniejsza od walki bez gi - pojawia się po prostu więcej elementów na które trzeba zwracać uwagę. Z tego też względu moim zdaniem lepiej się na początku przyzwyczaić do gi i później przejść do treningów bez gi, ale oczywiście jest kwestia tego czy w ogóle Ci się spodoba i czy nie powiesz po 2 tygodniach, że masz dość, a kasa na gi idzie w błoto
Są stopnie - paski biały, niebieski, purpurowy, brązowy i czarny + belki na każdym
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
...
1. Nie należę do olbrzymów, mam 1.75m i ważę 60 kg (choć jestem w miarę wysportowany). Czy podobni ludzie trenują BJJ w waszych klubach? Nie będę miał problemów ze znalezieniem sparring partnera? I czy w tym sporcie waga odgrywa większą/mniejszą rolę niż w kickboxingu?...
Dar75 imponuje następującymi warunkami: 173 cm, 66 kg wagi i wziął sie był chłopina w bjj zakochał na ament
Na ogół sparować trzeba z kolesiami sporo ciężśzymi, ale ile radości jest gdy wreszcie trafi sie ktoś w twojej kategorii wagowej - jedyny minus jaki miałem jako najlżejszy, to bolące żebra po tym jak sie po nich więksi ileś razy przetoczyli Ale po 2-3 miesiącach przeszło
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
mi sie wydaje ze gi jest jednak konieczne jesli chcesz trenowac bjj.
chyba jak na pierwszych kilka treningów przyjdziesz bez to nic się nie stanie ew. ćwiczysz u Eddiego Bravo
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Wiec warunki fizyczne w bjj to zadne ograniczenie, tym bardziej ze na zawodach jest podzial na kategorie wagowe...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
nowy klub w poznaniu
- Ponad rok temu
-
Nowy nabór do Grapplers Rzeszów
- Ponad rok temu
-
pytanie do kobiet
- Ponad rok temu
-
Brazylijskie Jiu Jitsu w Gdyni - nowy nabor!
- Ponad rok temu
-
Felipe Costa w Polsce
- Ponad rok temu
-
GRACIE BARRA TORUŃ - BRAZYLIJSKIE JIU-JITSU - NOWY NABÓR!
- Ponad rok temu
-
rozmiary korala
- Ponad rok temu
-
Sambo Zabrze
- Ponad rok temu
-
zapisy cyklon poznan
- Ponad rok temu
-
nowe stopnie od alexandre paiva