Witam! Zastanawiałem sie nad zapisaniem na ju-jitsu. Mieszkam w Warszawie na dolnym mokotowie i od dłuższego czasu szukałem jakiejś dobrej sekcji do której miałbym w miare niedaleko. Wczoraj po 8 godzinach spędzonych na googlach i na forum doszedłem do wniosku że strasznie mało jest sekcji ju-jitsu nawet patrząc na całą Warszawe. Znalazłem strony chyba 2 czy 3 sekcji. Czemu jest ich tak mało? Wydawało mi sie zawsze że jest to bardzo popularna sztuka walki i napewno jedna z tych bardziej sensownych dla człowieka chcącego znależc tzw. "Złoty środek" w sztukach walki. Zauważyłem też że dużo klubów w ciągu ostatnich kilku lat przestało istnieć. Pamiętam że nawet na tym forum był ktoś kto zamknął swoją szkołe jiu-jitsu. A na ich miejsce wcale nie powstaje nic nowego

Czy sądzicie że może dziać się tak przez to że ludzi coraz bardziej ciągnie do "modnych" styli? Mój kumpel który trenował 4 lata Judo zaczął trenować Krav Mage bo "skuteczniejsza". Inny który trenował jakąś orientalną odmiane Karate która wydawała mi sie bardzo interesująca zmienił klub i teraz trenuje Muay Thai bo "jest lepszy". Swoją drogą byłem z nim na treningu i tego i tego i wcale nie sądze żeby było lepiej. Sekcja gorsza, treningi zdecydowanie gorzej zorganizowane.. ale on cały czas mówi że trenuje Muay Thai i że to jest lepsze. Zupełnie nie rozumiem takiego podejścia choć jest coraz bardziej pospolite u ludzi trenujących SW. Szczególnie u tych którym łatwo wcisnąć kit że coś jest najlepsze, najskuteczniejsze itp. Nie potrafią myśleć własną głową bo innego wytłumaczenia na to nie rozumiem. Co innego gdyby sekcja naprawde była lepsza ale gdy wcale tak nie jest to nie widze żadnego uzasadnienia. Pozdrawiam
Btw. Co sądzicie o tej sekcji JJ?
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]Może macie coś jeszcze do polecenia bo w dziale "kluby" nie znalazłem zbyt dużego wyboru