Układy z bornią - sai, tonfa, kama, nunchaku, bo
Napisano Ponad rok temu
P.S. Z własnego doświadcznia wiem, że są układy z bronia są w tang soo do
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
W jakich stylach trenuje się układy z bronią? Szczególnie interesują mnie te, które wymieniłem w temacie? Użyłem nazw japońskich, bo są najbardziej popularne, ale proszę podawaćwać w innych językach, np. w koreańskim sai to jang tan do, tonfa - cha ru, kama - nat, nunchaku - e chul bong, bo-bong.
P.S. Z własnego doświadcznia wiem, że są układy z bronia są w tang soo do
Poza kama i nunczaku, to pozostale masz tez w chinskich stylach kung-fu. Kij ('gun', albo 'bang') jest dosc powszechny. Sai ('bijiacha', czasem 'tiechi') i tonfa ('guai', 'guaizi') mniej. Sai w zasadzie raczej tylko w poludniowych.
Napisano Ponad rok temu
Mniej wiecej na 3:30 jest tonfa i zaraz po tym sai. Na 7:15 jest kij kontra sai. Fajne rzeczy.
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
W Ryu-te ćwiczy się kata z Sai, Bo, Eku, chizi kun bo, tonfa, tanbo, nunchaku, manji sai itp.
Najpierw poznaje się obowiązkowo Sai i Bo, potem można sobie wybrać jedną do dwóch broni. Nie więcej ponieważ materiał jest zbyt obszerny.
Sam trenuję z Bo i Sai i wrażenie jest nieziemskie.
Z każdego kata w Ryu-te wyciąga się bunkaje i stosuje w technikach. Nie ma zbędnych ruchów. to samo tyczy się broni, nie chodzi tu o kata artystyczne ale bojowe.
A że przy tym fajnie wygląda to inna sprawa
pozdro
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Wiele elementów jak kręcenie kijem młynków jest bezużyteczne w walce. Tak samo jak trzymanie kika jedną ręką.
Miałem okazję zobaczyć i poczuć jak skuteczne są techniki bezpośrednio z kata.
Życzę i Tobie spróbowania prawdziwego kobudo, a szybko dojdziesz do wniosku, że kija nie używa się jak w "Robin Hoodzie"
Każda technika w kata zaczyna się od zmiany pozycji, kąta i bloku (tym się trzyma dystans)
następnie zakłada się kijem dźwignie i wyrywa broń. Dopiero kiedy przeciwnik nie ma broni atakuje się jego .
P.S. i chodźbyś 50 lat ćwiczył dystans i timing to nie nauczyś się walczyć kijem.
Napisano Ponad rok temu
P.S. i chodźbyś 50 lat ćwiczył dystans i timing to nie nauczyś się walczyć kijem.
jesli nie bedziesz uczyl sie timingu/dystansu to chocbys uczyl sie 50 lat kija opierajac sie tylko na kata to duzo nim nie zrobisz.. chyba ze na pokazach
ale nie o tym dyskusja wiec sorry za offtopa.. po prostu moim zdaniem za bardzo ufasz kata pseudo-bojowemu..
Napisano Ponad rok temu
Ale jest druga strona medalu - nie ma czaegoś takiego jak bojowe kata!! Kata to to tylko forma treningu - tak jak w boksie walka z cieniem, żaden bokser nie nauczy się walczyć, jeśli będzie machał przed lustrem koniczynami, tak i my nie nauczymy się walczyć mieczem, sai czy innym machając w powietrze. No i jeszcze jedna sprawa - ja mimo, że mam kama, sai, miecz to nie często noszę to ze sobą, np. na wypadek by się tym bronić.... i nie sądzę by ktoś z Was to nosił. A jeśli nosi, to proszę uważać, bo ciężko jest, np wstawić nowe oko.
Napisano Ponad rok temu
Atoml1 rozumiem o co Ci chodzi - wydaje mi się, że chcesz powiedzieć, że "wyjmując" techniki z kata można jes zastosować w walce? Czy tak?
Ale jest druga strona medalu - nie ma czaegoś takiego jak bojowe kata!! Kata to to tylko forma treningu - tak jak w boksie walka z cieniem, żaden bokser nie nauczy się walczyć, jeśli będzie machał przed lustrem koniczynami, tak i my nie nauczymy się walczyć mieczem, sai czy innym machając w powietrze. No i jeszcze jedna sprawa - ja mimo, że mam kama, sai, miecz to nie często noszę to ze sobą, np. na wypadek by się tym bronić.... i nie sądzę by ktoś z Was to nosił. A jeśli nosi, to proszę uważać, bo ciężko jest, np wstawić nowe oko.
Tak, to jest to co chciałem przekazać.
Napisano Ponad rok temu
Bez ćwiczenia walki nie nauczysz się walki.
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
DVD Cold Steel
- Ponad rok temu
-
Książki do noża
- Ponad rok temu
-
Znalezione na necie