Nowy klub TAEKWON - DO
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Mały szczegół, rozprawa jest jutro, a nie dziś, z rozpędu mi się kalendarz przesunął. Myślę jednak, że niezależnie od jej wyniku, szanse na ponowne zjednoczenie są minimalne, za dużo rzeczy się zdarzyło między obiema grupami. Co najwyżej ktoś zmieni nazwę albo założy nową organizację w miejsce starej, co chyba zresztą będzie najlepszym wyjściem, bo ludzie przestaliby mylić te dwie organizacje. Dzisiaj PUT nagminnie mylony jest z PUT-do, GTF z PUTem, a niektórzy wszystko, co nie jest ITF lub WTF, skłonni wrzucać są dodatkowo do worka z napisem GTF ;-)
Gizmo
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Kilku liderów PUT-do otrzymało też wyższe stopnie mistrzowskie od PFDSziSW R. Murata (Wojtek Dolny 8. dan, Przemek Danowski 6. dan, H. Ficek 6. dan, K. Pajewski 4. bądź 5. dan, W. Gromowski 5. dan)
8 dan 8O
W ITF polska jest max 6. dan a istnieje juz dlugo i z powodzeniem. 8 dan - samo to swiadczy o stabilnosci i powazaniu tej organizacji :?
Napisano Ponad rok temu
Kiedys był ITF i WTF (prznajmniej w Polsce) potem doszedl GTF. Po śmierci Generała zaczeły się jaja.
zaczęły się wcześniej Choi Jung Hwa już za życia generała odszedł "aby pozostać wiernym jego zasadom"
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Gizmo
Napisano Ponad rok temu
Myśle, że tak naprawdę nie mamy szans poznac do końca przyczyn odejścia mistrza Choi Jung Hwa ze starego ITF, tak jak i wcześniejszego odejścia wielu innych mistrzów,
na historii (powszechnej) nauczono mnie, że przyczyny rozłamów to:
1) pieniądze
2) ambicje
kolejność przypadkowa.
Zdaje się, że w każdej większej organizacji w pewnym okresie czasu ktoś stwierdza: "mnie się też należy" (nie odczytujcie tego, jako personalny atak na kogokolwiek).
Naiwnością byłoby sądzić, że tkd ustrzeże się podziałów.
Tak samo jak niemożliwe jest (jak kiedyś stwierdził mistrz Rhee Ki Ha) stanowisko: "interesuje mnie tylko sztuka walki, a nie spory organizacyjne i polityka".
Działanie w organizacji zmusza do opowiedzenia się po którejś stronie sporu, niestety.
Chyba, że otwieramy autonomiczny klub i omijamy wszelkie organizacje z daleka. Tylko co wtedy można zaoferować ćwiczącym? Zero wymiany doświadczeń.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Organizując wcześniej zamach na prezydenta Korei..........
Można rozwinąć tę wypowiedź. Troszkę nie jestem na bieżąco ostatnio.
Napisano Ponad rok temu
Gizmo
Napisano Ponad rok temu
Gizmo
Napisano Ponad rok temu
Trafiając na te starsze wątki dowiedziałam się więcej o historii "taekwondo PUT'u" :-)
Pozdrawiam wszystkich.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Revolution of Kicking
- Ponad rok temu
-
Kwang-gae - pierwszy ruch
- Ponad rok temu
-
obrotowki na ulicy..wasze zdanie?
- Ponad rok temu
-
Okres próbny. Help me!!!
- Ponad rok temu
-
Gra mmorpg- ogłoszenie(przeczytaj koniecznie)
- Ponad rok temu
-
Taekwondo Wrocław
- Ponad rok temu
-
Doskonalenie kopniec
- Ponad rok temu
-
Najlepsze sposoby rozciagania!!!!!!
- Ponad rok temu
-
Czy trening to wszystko???