Kwang-gae - pierwszy ruch
Napisano Ponad rok temu
czy ktoś z Was zna znaczenie pierwszego ruchu w tym układzie?
Chodzi mi o to, co generał miał na mysli tworząc "rozerwanie" Narani So Hanulson?
W Encyklopedii nic nie znalazłem na temat tego ruchu.
Mnie się to jakoś tak z karate kyokushin kojarzy.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
mi to trener tlumaczyl, ze oznacza to przejscie od obserwacji (narani so hanulson) do dzialania (moa junbi sogi
tylko dlaczego rozerwanie?
jesli to mialoby byc tylko przejście czy przygotowanie to chyba powinien być normalny ruch albo spowolniony. A rozerwanie kojarzy mi się z no, rozrywaniem czy zrywaniem więzów .
Chyba, że generał tak sobie wymyślił bez nadawania temu znaczenia, co nie jest wykluczone.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Gizmo
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ja slyszalem kiedys, na jakims seminarium ktos to tłumaczyl w nasepujacy sposób: pozycja wyjsciowa- symbolizuje generala ktory obserwuje pole przed bitwą oslaniajac twarz od słonca, a rozerwanie to sygnal do ataku dla jego wojsk :?
moje poszukiwania doprowadziły mnie do...
Okinawa karate (albo shotokan - nie jestem specem od karate)
a konkretnie do kata kanku-kai (pierwszy ruch), dla zainteresowanych [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] . Co prawda ze wstawkami pt. "Jaki jestem fajny", ale co ma być widać to widać.
Są też inne ciekawostki.
Osobiście interesowało mnie po co w Yul-gok jest atak łokciem po Yopcha Jirugi. Toż to jest nie do wykonania (a na pewno niepraktyczne na maksa). No i okazuje się, że w tym w/w kata też jest cos podobnego.
Zda mi się, że to pozostałości po Funakoshim nam się przewijają
Napisano Ponad rok temu
Zda mi się, że to pozostałości po Funakoshim nam się przewijają Smile
... i to nie po raz 1-szy zreszta :wink:
Napisano Ponad rok temu
a konkretnie do kata kanku-kai (pierwszy ruch), dla zainteresowanych [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] . Co prawda ze wstawkami pt. "Jaki jestem fajny", ale co ma być widać to widać.
Co do kanku-dai z różnych stylów karate, a nie kanku-kai, to pierwszy ruch służy według najstarszych przekazów uregulowaniu oddechu.
Co do interpretacji z filmiku... cóż troche naciagnane ale jako wariacja na temat ciekawa...
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
obrotowki na ulicy..wasze zdanie?
- Ponad rok temu
-
Okres próbny. Help me!!!
- Ponad rok temu
-
Gra mmorpg- ogłoszenie(przeczytaj koniecznie)
- Ponad rok temu
-
Taekwondo Wrocław
- Ponad rok temu
-
Doskonalenie kopniec
- Ponad rok temu
-
Najlepsze sposoby rozciagania!!!!!!
- Ponad rok temu
-
Czy trening to wszystko???