 
Ukryte tłuszcze trans
Napisano Ponad rok temu
Kwasy tłuszczowe trans, albo tłuszcze trans są produktem ubocznym tak zwanego procesu uwodornienia, w którym ciekłe tłuszcze poddaje się działaniu wodoru w celu ich utwardzenia. Producenci żywności stosują to głównie w celu wydłużenia okresu przydatności do spożycia i zwiększenia wygody używania (np. by łatwiej dało się rozsmarować) pewnych produktów i poprawienia ich wyglądu (np. margaryny).
Tłuszcze trans w organizmie przypominają swym działaniem niezdrowe tłuszcze nasycone, zwiększając poziom cholesterolu we krwi, a zatem prawdopodobieństwo choroby wieńcowej. Wiarygodne badania świadczą o tym, że tłuszcze trans nie tylko podwyższają zły cholesterol (LDL), ale również obniżają ten dobry (HDL), czyli z dwóch stron niekorzystnie wpływają na nasze zdrowie.
Choć dotąd nie ma żadnych uregulowań prawnych dotyczących podawania zawartości tłuszczów trans w żywności, FDA (Food and Drug Administration) jest o krok od ustanowienia takich zasad. Także w Wielkiej Brytanii dyskutuje się nad wprowadzeniem podobnych przepisów. FDA w listopadzie 1999 r, powołując się na wyniki olbrzymiej liczby badań i pracując nad petycją z The Center for Science in the Public Interest, zaproponowała umieszczanie informacji o zawartości tłuszczów trans na opakowaniach produktów spożywczych. Tłuszcze trans byłyby uwzględnione w całkowitej ilości tłuszczów nasyconych i wyróżnione gwiazdką z podaniem dokładnej zawartości w danym produkcie w gramach. Ponieważ na prośbę wielu producentów żywności wydłuża się czas wprowadzenia tego w życie, rośnie niecierpliwość wielu organizacji prozdrowotnych, spowodowana opieszałością FDA. Nawet New York Times na stronie zazwyczaj zarezerwowanej dla świata polityki i istotnych problemów społecznych oskarżył FDA o powolność we wprowadzaniu własnych zaleceń.
Dlaczego producentom żywności tak zależy na utajnieniu zawartości tłuszczów trans? Ponieważ wliczenie tłuszczów trans podwoi w niektórych przypadkach podaną na opakowaniu ilość tłuszczów nasyconych, a wtedy może okazać się, że dany produkt nie jest tak zdrowy, jak go reklamowano. I co? Marketingowa klapa w coraz bardziej uświadomionym zdrowotnie świecie.
W chwili obecnej jedynym sposobem wykrycia obecności tłuszczów trans w żywności jest poszukanie w spisie składników określenia ?uwodorniony" lub ?częściowo uwodorniony". Te słowa gwarantują obecność tłuszczów trans. W rzadkich przypadkach, w tabeli podana jest oddzielnie ilość tłuszczów jedno i wielonienasyconych (rzadkich z powodu braku przepisów wymagających podawania takich informacji). Jeśli jest taka informacja, to można samemu wyliczyć przybliżoną ilość tłuszczów trans. Należy zsumować liczbę gramów tłuszczów jednonienasyconych, wielonienasyconych i nasyconych i otrzymaną sumę odjąć od całkowitej ilości tłuszczu w produkcie. Wynik, to ilość ukrytych tłuszczów trans.
Choć nie lubimy rozpowszechniać złych wiadomości, to pamiętajcie, że prawie cały tłuszcz we frytkach i innych produktach typu ?fast-food" to zatykający tętnice tłuszcz trans.
Nie udzielam pomocy na PW / PM / Priv. Wszelkie pytania proszę pisać na forum, w temacie otrzymasz więcej opinii.
Napisano Ponad rok temu
1/3 tłuszcze nasycone
1/3 NNKT
1/3 WNKT
W diecie tłuszczy nasyconych się nie uwzględnia bo jego się uzupełnia z diety. Tłuszcze trans są jedynym tłuszczem który szkodzi. Oczywiście tłuszcze nasycone mają sławę tłuszczy nie zdrowych gdyż w diecie każdego cżłowieka występuje ich nadmiar, a w wszystkiego nadmiar szkodzi
Podobne tematy  
				  
 
	
| Temat | Forum | Autor | Podsumowanie | Ostatni post | |
|---|---|---|---|---|---|
| transmisja z olimpiady? | JUDO | 
 |   
 | ||
| Transmisja Burneika vs Najman | Sztuki walki | 
 |   
 | ||
| kiedy transmisja z 3. konfrontacji w polsat2 ??? | Multimedia | 
 |   
 | ||
| FEN 28 Live Stream Transmisja Online FEN 28 na żywo i 5 więcej | MIXED-MA | 
 |   
 | ||
| Prawdziwa transformacja | Filmy | 
 |   
 | 
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
 FaceBook
 FaceBook
	9 następnych tematów
- 
			 Lodówka przydatna w kulturystyce Lodówka przydatna w kulturystyceEXPERTO - Ponad rok temu 
- 
			 Wyciąg wyciąga tłuszcz Wyciąg wyciąga tłuszczEXPERTO - Ponad rok temu 
- 
			 Oliwa nie tylko sprawiedliwa Oliwa nie tylko sprawiedliwaEXPERTO - Ponad rok temu 
- 
			 Właściwy ryż Właściwy ryżEXPERTO - Ponad rok temu 
- 
			 Cztery przeceniane pokarmy Cztery przeceniane pokarmyEXPERTO - Ponad rok temu 
- 
			 Niedoceniane rodzaje żywności Niedoceniane rodzaje żywnościEXPERTO - Ponad rok temu 
- 
			 Zapotrzebowanie w płyny Zapotrzebowanie w płynyEXPERTO - Ponad rok temu 
- 
			 Białka mięsne czy roślinne? Białka mięsne czy roślinne?EXPERTO - Ponad rok temu 
- 
			 Noto mamy problem! Noto mamy problem!- Ponad rok temu 
 




 Ponad rok temu
 Ponad rok temu
								