Skocz do zawartości


Zdjęcie

Ukryte tłuszcze trans


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1 odpowiedź w tym temacie

EXPERTO

EXPERTO
  • Zabanowany(a)
  • PipPipPipPip
  • 14273 postów
  • Pomógł: 5
  • Lokalizacja:P.O.T.C.O.A.W.M.B.W.
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:- Śliczne Panny.
    - Przyroda.
    - Kulturystyka.
    - Sztuki Walki.
    - Forum.
    - Samochody.
  • Staż [miesiące]:od 2003
  • Wzrost [cm]:188
  • Waga [kg]:100-102

Napisano Ponad rok temu

Ukryte tłuszcze trans
Pytanie: Wiem, że tłuszcze trans są złe dla kulturystów, ale właściwie dlaczego? Skąd mam wiedzieć, czy to, co jem, je zawiera? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w tym artykule.

Kwasy tłuszczowe trans, albo tłuszcze trans są produktem ubocznym tak zwanego procesu uwodornienia, w którym ciekłe tłuszcze poddaje się działaniu wodoru w celu ich utwardzenia. Producenci żywności stosują to głównie w celu wydłużenia okresu przydatności do spożycia i zwiększenia wygody używania (np. by łatwiej dało się rozsmarować) pewnych produktów i poprawienia ich wyglądu (np. margaryny).
Tłuszcze trans w organizmie przypominają swym działaniem niezdrowe tłuszcze nasycone, zwiększając poziom cholesterolu we krwi, a zatem prawdopodobieństwo choroby wieńcowej. Wiarygodne badania świadczą o tym, że tłuszcze trans nie tylko podwyższają zły cholesterol (LDL), ale również obniżają ten dobry (HDL), czyli z dwóch stron niekorzystnie wpływają na nasze zdrowie.

Choć dotąd nie ma żadnych uregulowań prawnych dotyczących podawania zawartości tłuszczów trans w żywności, FDA (Food and Drug Administration) jest o krok od ustanowienia takich zasad. Także w Wielkiej Brytanii dyskutuje się nad wprowadzeniem podobnych przepisów. FDA w listopadzie 1999 r, powołując się na wyniki olbrzymiej liczby badań i pracując nad petycją z The Center for Science in the Public Interest, zaproponowała umieszczanie informacji o zawartości tłuszczów trans na opakowaniach produktów spożywczych. Tłuszcze trans byłyby uwzględnione w całkowitej ilości tłuszczów nasyconych i wyróżnione gwiazdką z podaniem dokładnej zawartości w danym produkcie w gramach. Ponieważ na prośbę wielu producentów żywności wydłuża się czas wprowadzenia tego w życie, rośnie niecierpliwość wielu organizacji prozdrowotnych, spowodowana opieszałością FDA. Nawet New York Times na stronie zazwyczaj zarezerwowanej dla świata polityki i istotnych problemów społecznych oskarżył FDA o powolność we wprowadzaniu własnych zaleceń.

Dlaczego producentom żywności tak zależy na utajnieniu zawartości tłuszczów trans? Ponieważ wliczenie tłuszczów trans podwoi w niektórych przypadkach podaną na opakowaniu ilość tłuszczów nasyconych, a wtedy może okazać się, że dany produkt nie jest tak zdrowy, jak go reklamowano. I co? Marketingowa klapa w coraz bardziej uświadomionym zdrowotnie świecie.

W chwili obecnej jedynym sposobem wykrycia obecności tłuszczów trans w żywności jest poszukanie w spisie składników określenia ?uwodorniony" lub ?częściowo uwodorniony". Te słowa gwarantują obecność tłuszczów trans. W rzadkich przypadkach, w tabeli podana jest oddzielnie ilość tłuszczów jedno i wielonienasyconych (rzadkich z powodu braku przepisów wymagających podawania takich informacji). Jeśli jest taka informacja, to można samemu wyliczyć przybliżoną ilość tłuszczów trans. Należy zsumować liczbę gramów tłuszczów jednonienasyconych, wielonienasyconych i nasyconych i otrzymaną sumę odjąć od całkowitej ilości tłuszczu w produkcie. Wynik, to ilość ukrytych tłuszczów trans.

Choć nie lubimy rozpowszechniać złych wiadomości, to pamiętajcie, że prawie cały tłuszcz we frytkach i innych produktach typu ?fast-food" to zatykający tętnice tłuszcz trans.

Nie udzielam pomocy na PW / PM / Priv. Wszelkie pytania proszę pisać na forum, w temacie otrzymasz więcej opinii.


PW.
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 666 postów
  • Pomógł: 0
3
Neutralna
  • Lokalizacja:Kielce

Napisano Ponad rok temu

Re: Ukryte tłuszcze trans
W artykule pisze że śa nie zdrowe tak jak tłuszcze nasycone (zwierzęce). Tłuszcze nasycone są niezbędne dla organizmu w diecie zapotrzebowanie (zależy ajak dieta) powinno być ok. 25-30% w czym propocje powinny być:
1/3 tłuszcze nasycone
1/3 NNKT
1/3 WNKT
W diecie tłuszczy nasyconych się nie uwzględnia bo jego się uzupełnia z diety. Tłuszcze trans są jedynym tłuszczem który szkodzi. Oczywiście tłuszcze nasycone mają sławę tłuszczy nie zdrowych gdyż w diecie każdego cżłowieka występuje ich nadmiar, a w wszystkiego nadmiar szkodzi
  • 0
Paweł W.



Podobne tematy Zwiń

  Temat Forum Autor Podsumowanie Ostatni post

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

9 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne
 

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024