Skocz do zawartości

Zdjęcie

Co wybrać

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
50 odpowiedzi w tym temacie

budo_chrystianek
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 668 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: Co wybrać
dlatego wlasnie wszystkie style sa do dupy

wszystkie

i karate
i boks
i judo
i bjj
i kurwa tai chi

musisz umic wszystko zeby byc skutecznym na ulicy poniewaz walka na ulicy mutuje w znacznie wiekszym stopniu niz jakakolwiek inna walka

pytanie kolesia bylo proste
podal style jakie moze wybrac i zapytal co by mu dalo najlepsze szanse na ulicy
odpowiedz byla takze dosyc prosta

ktos mi kiedys powiedzial ze jestem pojebany poniewaz uwazam ze zeby byc dobrym na ulicy musisz wiedziec jak:
kopac(przedewszystkim low kicki ale dobry kop w splot to nic zlego)
udezac rekoma
udezac lokciami i kolanami(tak z dystansu jak i w klinczu)-no i oczywiscie glowka
walczyc i poruszac sie w klinczu
obrona przed takedowns
takedowns(tak zuty jak i wejscia w nogi)
zajebista praca nog w stojce(ciagle na palcach stop ala savate)
walka w parterze co zawiera w sobie:udezanie,pozycje,ucieczki przed submision,submission,sweeps no i mozemy dozycic opare brodnych trickow takich jak glowa w jaja czy kilka motywow z brodnego judo jak "lapanie za kosc barkowa przy zmianie pozycji czy lokiec na splot sloneczny przy zmianie pozycji(chodzi tu o takie wwiercanie sie w przeciwnika) itp.)
walka z kilkoma przeciwnikami(fakt ze twoje szanse dramatycznie spadaja kiedy ilosc przeciwnikow wzrasta ale chociaz swiadomosc zachowan w takiej sytuacji jest wazna - ja wiem ze wielu powie ze nie masz szans w walce z kilkoma no niezupelnie-ale pominmy te rozwazania)
walka nozem
walka kijem
walka bronia nietypowa/improwizowana(albo chociaz swiadosc uzycia takiej broni np. popielniczki szklanka zlapana za denko,butelka,krzeslo,bila bilardowa)
walka bronia palna
noszenie przy sobie takich zeczy jak falszywy portfel itp

to jest moim zdaniem to co pwininenes umiec zeby dac sobie rade na ulicy w wiekszosci starc jakie moga cie czekac
fakt ze ktos moze pomyslec ze to lekka paranoja
ale takie sa realia
ja trenuje pod tym katem jak narazie po 7 latach (nie licze tak 3 lat trenowania bzdur w stylu klasycznych stylow i uwazania jakie to te style same w sobie sa wspaniale)
i w sumie czuje sie dosyc komfortow ale ile roznych stylow i ilu trenerow mialem w tym czasie to jednak troche tego bylo
jedyna osoba ktorej nigy bym nie zamienil na zadnego innego trenera to Armando Basulto bo ten gosc otworzyl mi oczy
gosc sam mi powiedzial idz i trenuj wszystko
z kazdym,nie patrz na nazwe ani na jakies tam polityki z tym zwiazane,nie patrz na pasy i federacje
po prostu trenuj
i wam tez tak radze
a jak juz trenujecie to sami wiecie czy jestescie skuteczni i w jakich sytuacjach ta skutecznosc jest duza a w jakich mala.
  • 0

budo_s.o.s.
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2777 postów
1
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

no masz calkowita racje...juz mi sie nie chce pisac wywodow na ten temat bo to bez sensu troche ;)
  • 0

budo_mate
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2646 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Mam pytanie: jaką sztuke walki wybrać pod kątem samoobrony?
Mam do wyboru Taekwondo, Karate Kyokushin, Judo i Aikido.

tak napisal autor a Adwokat mu radzi boks i Kickboksing 8O
No to ja radze aikido skreslic, wybrac judo a jak masz czas na druga sekcje to pochodz najpierw do jednej a potem do drugiej i wybierz lepsza.
  • 0

budo_s.o.s.
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2777 postów
1
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Judo z tych 4 jest najlepsze. Później jak coś już załapiesz z tego sportu to możesz uzupełnić go jakimś systemem uderzanym {Boks, KB}.
KK i taekwondo są słabszymi stylami bo nie mają parteru.
Powodzenia.

no ale chyba moze judo uzupelnic KK lub takewondo?? czy tez sa za slabe bo nie maja parteru ?? :lol:
  • 0

budo_bachen
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 343 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:KB

Napisano Ponad rok temu

Najważniejsze to poziom jaki reprezentują te sekcje, jeśli jest słaba sekcja judo to nie radze ci tam iść bo to zwykła strata czasu. Mieszkasz w Knurowie jak widze w profilu. Tam jest bardzo dobra sekcja boksu i polecam ci ją. Wiele osób pisało o boksie, zastanów się. Tylko jak słysze wypowiedzi, że boks jest be bo nie ma walki nogami to odnosze wrażenie jakby dana osoba była na poziomie filmów z VanDamem. Na ulicy też walka nogami nie odgrywa większej roli, a w judo w ogóle nie ma walki w stójce :lol:

Pozdro

Edit: PS. Co do vale tudo i ulicy. Na ulicy jesteśmy w ubraniach przez co judo np. nabiera większej rangi niż w VT. Jest beton nie mata, krawężniki itp itd. Można kopać po jajach, wkładać palce do oczu itp. Jest inaczej, szybciej, ciężko przewidzieć ruchy przeciwnika, szczególnie jak nic nie trenował :) Różnic jest sporo, które sprawiają sporą przepaść między tymi dwoma strefami walki
  • 0

budo_s.o.s.
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2777 postów
1
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

kurde ja mowie ciagle to samo tylko chyba troche zawilej ;)
  • 0

budo_rolnikzz
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 304 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Do Adwokata: Przeczytaj moj post uwaznie... w Tai Chi o ile sie nie myle nie ma fullcontact sparingow?? Kazda sztuke walki wymyslil czlowiek majacy dwie nogi i dwe rece.... jedynym warunkiem bicia sie na ulicy ( bo o tym jest mowa...nie o zawodach MMA) jest umiejetnosc wyprowadzenia odpowiedniego uderzenia w odpowednim czasie...wybacz ,ale jesli ktos sie stosuje schematycznie do tego co narzuca mu styl, to to jest dupa nie fighter... bo od tego jest mozg, zeby oddzielic to co mozna zastosowac na pokazach od tego co jest na zwodach lub na ulicy... mysle , ze dobry fighter z TKD nie zrobi na ulicy salta.. a typ z Bjj nie bedzie zakladal czikena... pierwszy porzadnie kopnie i zasypie agresora gradem ciosow na twarz a drugi wejdzie w parter , zrobi dosiad i tez zasypie agresora gradem ciosow... dlatego i tak nie zmienie zdania ,ze styl ma Cie nauczyc wyprowadzania ciosow i podstaw... reszta zalezy od Ciebie...zawsze z czasem mozna sobie wlasny styl walki dopracowac... dobrac co jest skuteczne przy wlasnej motoryce i to szlifowac... w koncu wiele nowych systemow i sztuk walki jest tak skuteczna jak te starsze uwazane za filary "skutecznych MA" ...a i tak wszystko czerpie z tych najstarszych , dzis wysmiewanych przez "cfaniakow" co lizneli troche mma styli... wydaje mi sie,ze kazdy mistrz owych skutecznych styli ...nigdy tradycyjnym stylom nie ublizal... a co do Tysona...gdyby nie byl "lobuzem" ktory pewnie nie raz ,nie dwa stoczyl uliczna walke..i opieral sie tylko na czystych technikach bokserskich , na ulicy moglby oberwac. Pozdrawiam
  • 0

budo_sos
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 5566 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:BJJ

Napisano Ponad rok temu

Zgadzam sie w zupełnośći z przedmówcą(Rolnikzz), a Adwokat może idź lepiej w worek ponapieprzać zamiast takie wulgarne posty pisać. Pewna etyka w dyskusjach obowiązuje. Jeśli jeszcze to czytasz to chciałbym Cię spytać jakie masz doświadczenia w sztukach/sportach walki? Co, ile razy, ile czasu oraz co teraz trenujesz?

Jeszcze tylko dodam, styl walki uczy podstaw, technik, mamy się nauczyć robić użytek z naszych kończyn, jednak jedyną rzeczą od której wszystko zależy jest PSYCHIKA! Można mieć 1 dana KK i judo ale jak strach obleci to gówno to da. Nie ważne, że ktoś przećwiczył ileś tam lat, takie rzeczy się zdarzają i tyle. Więc do autora: idź do psychologa :P :P :lol:

Ps.
Oczywiście te ostatnie to tak na żarty. A na serio to weś pod uwage swoje zdrowie przy wyborze bo na dłuższą metę ono jest najważniejsze. I nie będe Ci nic doradzał bo od tego jest "pierwszy trening darmowy".
  • 0

budo_adwokat
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 84 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Ale nagonka na mnie :)
To co powinienem poradzić założycielowi tego tematu?
Trenuj cokolwiek bo wszystkie style są równe a ważna jest tylko psychika :lol: {krytyka narusza dobre obyczaje i prawa mniejszości}
Trenuj psychikę bo to jest najważniejsze {Tylko jak można lepiej przystosować psychikę do walki niż przez sparingi. Przez praktyki masochistyczne, sporty ekstremalne, medytację a może przez celowe wdawanie się w bójki. :? }

Oburzacie się, że dokonałem wartościowania stylów. Przecież założyciel tematu wyraźnie o to prosił. Tak się składa, że miałem do czynienia z judo, aikdo i KK. Więc mam prawo wyrazić swoją opinię na temat ich skuteczności. Tylko nie wiem skąd się biorą mędrcy z tekstami typu:
SoS-"Można mieć 1 dana KK i judo ale jak strach obleci to gówno to da"{Równie dobrze mógłby napisać, że nie warto się uczyć na egzaminy bo zawsze może się trafić na coś czego się nie wie}
Mate-"tak napisal autor a Adwokat mu radzi boks i Kickboksing Shocked" {radziłem tym uzupełnić judo}
Mate-"Czlowiek walczy, nie styl bo zaawansowany karateka zawsze pojedzie słabego bjjowca".{Dziwny sposób dowartościowywania swojego stylu czemu nie dobry karateka kontra sparaliżowany zapaśnik - konfrontacje między stylami należy rozpatrywać w odniesiemiu 2 co najmniej przeciętnych zawodników}
  • 0

budo_rolnikzz
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 304 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Po czesci sie moge z Toba zgodzic...baaa...nawet ogolnie sie moge z Toba zgodzic...ale nie pod katem ulicy... bo tam i tak nie ma czasu na myslenie o technikach.. faktem jest, ze czesc styli daje lepsze efekty w krotszym czasie... bo sa mniej zlozone i bardziej instynktowane...
  • 0

budo_rolnikzz
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 304 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

i jeszcze jedno :-) rozpatrujmy grupy styli... bo jak napisales ...Tai Chi nie ma nawet sensu porownywac z Bjj.. bo tu chyba nawet zalozenia sa inne.. :-)
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024