Wypadki się zdarzają :)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
To co jest pokazane w tym filmiku to zupełnie inna technika, zupełnie inaczej pracuje ciało w ruchu pokazanym na filmiku a zupełnie inaczej przy meia lua de compasso w capoeira. Lekko ugieta noga w kolanie nie osłabia techniki
tzn?
przełamaliście prawa fizyki i w capo akcja nie równa się reakcji ?
nie wiedziałem
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Pisao to nie mldc.
jedno i drugie nic mi nie mówi. może gdybyś mi pokazał te techniki.
Na tym filmie podanym przez uirapuru na mój gust pięta nogi kopiącej uderzyła drugiego zawodnika, po tym jak przesunęła się w płaszczyźnie prostopadłej do podłoża.
A to musi być wariant tego samego kopnięcia, które zlinkowałem
Tak w capo przełamaliśmy prawa fizyki nie raz i doliczylismy do nieskończonosci razy kilka - na palcach jednej ręki.
fizyka
Ugiecie nogi w kolanie o kilka stopni nie osłabia techniki, a zabezpiecza kolano przed kontuzją. Spróbuj sztywną nogą kopnąć piętą w ziemię z góry w dół - dokładnie w takiej pozycji znajduje się noga przy dobrze poprowadzonej meia lua de compasso. Poszukaj na necie i popytaj conieco zanim zaczniesz ironizować. Tyle w temacie.
nie mówię o kopnięciu z góry na dół
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
W filmie na początku tego topicu osoba, która kopała stope na pewno nie miała skierowaną prostopadle do ziemi, i choć tego tam nie widać ( kiepska jakość ) mozna łatwo wywnioskować z ruchu biodra, że stopa była mniej więcej równolegle do ziemi tak jak na powyższym rysunku. Poprzez takie ustawienie biodra kopniecie to zyskuje mocno na dynamice. A pisao wygląda mniej więcej tak jak to zaprezentował juras podczas ostatniej ksw.
Pozdrawiam
ok, wszystko jasne, co do technik
mój błąd bo znów pomyliłem wyrazy "prostopadły" i "równoległy",
ale i tak uważam, że w tym kopnięciu na rysunku ugięcie nogi spowoduje osłabienie techniki
Napisano Ponad rok temu
uważam, że w tym kopnięciu na rysunku ugięcie nogi spowoduje osłabienie techniki
Jak najbardziej.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
dwa, ze prosty cios ręką a rabo de arraia działają w różnych płaszczyznach i .. hmm.. osiach kończyny. rabo po poprzecznej, a prosty ma ruch wzdłuż kończyny.
Napisano Ponad rok temu
mi sie wydaje ze dlatego, ze prosta ręka nie przeniesie juz takiej energii, jak prostowana dopiero "w twarzy", znaczy kontaktująca powiedzmy podbródek, gdy łokieć jest zgięty i jeszcze wtedy dodatkowo prostowana... czy nie?
dwa, ze prosty cios ręką a rabo de arraia działają w różnych płaszczyznach i .. hmm.. osiach kończyny. rabo po poprzecznej, a prosty ma ruch wzdłuż kończyny.
Mówię o ciosie zamachowym porównując go do sierpa, nie o prostym. Podobnire jak staw łokciowy zachowuje sie staw kolanowy. Uderz wyprostowana w łokciu ręka w worek ciosem zamachowym a bedziesz miał to samo kopiac rda z wyprostowana nogą w kolanie. Nie jest to zbyt zdrowe choc mocne.
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Pozdrowienia
P.S. Kiedyś byłem zafascynowany szybkością z jaką L. Renato kopał rda zaptyałem która częścią stopy uderza się przy tym kopnięciu i jak jest skierowane biodro - odpowiedział, że piętą a biodra są mniej więcej w takiej pozycji jak przedstawiłem na rysunku. Więc wydaje mi się, że porównanie do bokserskiego ciosu zamachowego bitego nasadą dłoni jest całkiem adekwatne...
Ehh... Powtarzam się od kilku postów, jak dla mnie EOT
Pozdrawiam
Gasparzinho
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Jak umocować brzytwę ?
- Ponad rok temu
-
Giro de mao
- Ponad rok temu