Re: Początki Capoeira w Polsce.
Fajnie, powoli moja ciekawość zostaje zaspokojona

. Mam kilka jednak pytań.
jakubja moge napisac jak sie zaczelo w warszawie. w pazdzierniku 98 dwie osoby z warszawy pojechaly na pierwsze w polsce prawdziwe warsztaty capoeira ...
Kto był organizatorem warsztatów? Na czyje zaproszenie przyjechali?
w 99 odbywaly sie nieformalne (bez wykwalifikowanego instruktora) spotkania
Pod czyją egidą to się odbywało? Kto przewodniczył temu, jakie ciało, gremium:), człowiek ...?
gaspar Wydaje się, że rok 98 i wymienione przez Jakuba warsztaty były tak napradę początkiem capoeira w Polsce
Pytania analogiczne.
Pytając o konkrety
uirapuru miałem na myśli:
1. zwątpienie, że był pierwszym instructorem capoeira.
Jak przypuszcam wynikało to z opowieści osób, iż to, co czynił, nie miało wiele wspólnego z Capoeira. Jeśli się myle, proszę popraw mnie.
2. NIe rozumiem co ma wspólnego karate ze środkami - jak przypuszczam finansowymi - by otworzyć sekcję. W stwierdzeniu, iż był instruktorem karate, nie zawiera się, że prowadził zajęcia karate. Podobnie jak mistrzem Capoeira, czy instruktorem, nie jest tylko ten, co zajęcia prowadzi.
Kolejny wniosek jaki wysnuwam: prowadzenie zajęć karate przynosiło mu duże finansowe wsparcie, bez którego nikt inny nie byłby w stanie dokonać takiego kroku. Chyba naduzycie.
Co do tego karate, to co ma piernik do wiatraka.
3. Co do "Capoeira"
z opowieści osób u niego ćwiczących wynika, że na początku mocno odbiegało to od capoeira.
Kiepski konkret
Mam jeszcze jedno pytanie, podobne do tych jakie zadawałem powyżej, poniewaz jakieś mroki tajemnicy to skrywaja

.Pytanie odnosi się
Zaczęło się od Cipo z Gdyni, który pojechał do Katowic na warsztaty z Mestre Nem
Kto był organizatorem itd
Rozwój grup w Waszych okolicach fajnie opisany, jednak odwodzi nas troszkę to od temtu postu. Jak na razie widzę, że wszytskie drogi prowadzą do ... Katowic. Może ktoś może coś więcej powiedzieć. A może jakies inne ogniska zapalne były wcześniej. Nie chodzi o to, by kłócić sie kto pierwszy robił prawdziwą Capoeirę, ale jakie były tego początki. Gdzie byli ci pierwsi zapaleńcy? Kto pomógł w tym, by Capoeira była znana szerzej w naszym kraju? Itd. Zapytanie postu nie brzmi, kto był pierwszym prawdziym Capo a kto nie był.
Mam nadzieję, że się nie czepiam za bardzo
pozdrawiam